Egy hosszú repülőúton a filmválasztékot böngészve ráakadtam A galaxis őrzőire, és bele is néztem. Bár a film sem volt rossz, engem igazán az elején fogott meg a jelenet, ahol a főszereplő egy lendületes hetvenes évekbeli zenére keres valami értékes cuccot egy távoli bolygón.

A dallamot ismertem már, de azt nem tudtam volna megmondani, ki az előadó, és mikor született a zene. Szerencsére az internet a mi barátunk, és kis keresgélés után összeállt a kép. 

A Come and Get your Love című dal 1974-ben került fel a slágerlistákra, ez volt a Redbone nevű zenekar legsikeresebb szerzeménye. A hetvenes sok-sok funky alapú bandája közül a Redbone azért számít különlegesnek, mert amerikai őslakosok, vagyis indiánok voltak a tagjai. Hárman mexikói indián felmenőkkel büszkélkedhettek, míg a dobos ősei között voltak irokézek és csejenek is. Az mindenesetre ránézésre is feltűnhetett a zenerajongóknak, hogy ez nem egy hagyományos összetételű banda.

A Redbone alapítója egy mexikói származású, de Kaliforniában felnőtt testvérpár volt: Lolly és Patrick Vasquez felvette a Vegas művésznevet, és a hatvanas években folyamatosan jelen voltak a zenei életben. Kísérőzenészként és dalszerzőként egyaránt sokat dolgoztak, olyan sztárokkal játszottak együtt, mint Elvis Presley, Tina Turner vagy a Rolling Stones. Lolly Vegas gitárjátékát sokan tartották nagyra, maga Jimi Hendrix is a tisztelői közé tartozott. Hendrix volt az, aki javasolta a fiúknak, alapítsanak olyan zenekart, amiben hozzájuk hasonlóan indián származású muzsikusok játszanak.

Ez lett a Crazy Cajun Cakewalk Band, de később Redbone-ra módosították a nevet. Ez indián szlengben a félvért jelenti, ami utalás volt a tagok vegyes származására. Zenéjük alapvetően rockos volt, lendületes ritmusalappal. 1970-ben jelent meg az első lemezük, még aránylag sikeres dalaik is születtek, de a nagy durranás a már említett Come and Get your Love volt, ami hónapokon át tartózkodott a slágerlistán, aranylemez lett. A dal Lolly Vegas szerzeménye, akinek némi gondot okozott, hogy az eredetileg több, mint hét perces felvételt aligha játszották volna a rádiók- berohant a stúdióba, és készített belőle egy rövidebb verziót. Megjegyzendő, a remek zenészekből álló Redbone élőben is kifogástalanul adta elő annak idején a nagy slágert.

A hetvenes évek második felében még jelentek meg Redbone-lemezek, ám a nagy sikerek elmaradtak. A nyolcvanas években a testvérek szólóban zenéltek, próbálták újraéleszteni az indián bandát is, a próbálkozásoknak viszont nem született maradandó eredménye. Lolly Vegas és a zenekar gitárosa, Tony Bellamy pár éve hunyt el, a Redbone-t eközben beiktatták az amerikai őslakos zene dicsőségcsarnokába. A világsikert aratott filmnek köszönhetően pedig most újból hallhatunk erről a már-már elfeledett bandáról.