A véletlen nagyon érdekes kiállításra vitt el Berekfürdőn.

múzeum

Azt hiszem, a Nagykunság nem tartozik a legismertebb, legnépszerűbb magyar régiók közé, még a belföldi turizmus fellendülése idején sem számít kiemelt úti célnak. Természetesen ahogy másfelé, itt is akad érdekesség, csak talán jobban kell figyelni- esetleg szerencsésnek kell lenni.

múzeum

Pár napja Karcagon vagyok, s az egyik nap a fürdőjéről ismert Berekfürdőbe mentünk át ebédelni. A főutcán nem találtunk parkolóhelyet, az étterem mögött viszont igen- és akkor feltűnt egy ismerős sziluett. Egy szép nagy katonai repülőgép, egy MiG-21-es állt egy nagyobb telken, és mellette ott volt egy Mi-24 típusú harci helikopter is.

múzeum

Mint kiderült, a két gép egy aprócska múzeum külső kiállítóterén állt. A szovjet repülőtér titka nevet kapott kiállítás a Magyarországon állomásozott szovjet katonai repülők történetének van szentelve. Noha kicsi, de sok dolgot sikerült összeszedni: fegyverek, egyenruhák, emléktárgyak, sőt, egy MiG-21 kabinbelsője is megnézhető. 

múzeum

Aki járatos a témában, azt tulajdonképpen nem is lepi meg az, hogy Berekfürdőn található a minimúzeum. A település ugyanis nem csak Karcaggal, hanem Kunmadarassal is szomszédos, és utóbbi hely az ötvenes évek elején a magyar katonai repülésnek volt fontos bázisa. Később aztán a szovjetek vették birtokukba, évtizedeken át hallgatthatták a környékbeliek az itt állomásozó gépek sugárhajtóműveinek dübörgését. A bunkerek között még olyan is volt ezen a reptéren, ami atomfegyver tárolására is alkalmas volt. (Akit jobban érdekel a téma, a kiállítás alapítójának, Vándor Károlynak a nagyszerű művét ajánlom: a Légierő társbérletben nagy részletességgel dolgozza fel az "ideiglenesen" nálunk állomásozó "baráti" repülőegységek történetét.)múzeum

A mi igazi szerencsénk az volt, hogy ebédidőben jártunk ott, ugyanis jelenleg a tárlat munkanapokon 13-14 óra között tekinthető meg. Ha valaki a környéken jár, és pont ebben az időpontban, érdemes megnézni a gondosan összeállított, kicsisége ellenére nagyon informatív kiállítást.

A szovjet repülőtér titkai kiállítás honlapja

múzeum