Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Legkedvesebb kütyüim

Szórakoztató téma a különféle elektronikus eszközökről írni, ráadásul félévente lehet újrázni, mert mindig megjelenik valami új. Tíz évvel ezelőtt valószínűleg kevesen gondolták, hogy az okostelefonok lesznek az elsőszámú képrögzítő eszközök, szintén a telefonon internetezünk, és e-könyv olvasóval olvasunk, miközben a mini akciókamerákkal rohangálunk a tengerpartra vagy hegyet mászni.

Ám az már ízlés dolga, a sokféle dologból kinek mi vált be a legjobban. Én a saját kedvenceimről szólok, amit nap mint nap használok, nekem éppen ezek vannak használatban- de hogy két év múlva milyen kütyüim lesznek, azt még nem tudom.

Okostelefonból kínai, Android oprendszeres készülékem van. Sok tulajdonságát szeretem, a fényképezőgépe elfogadható, a négymagos processzor is jól működik, az is szimpatikus, hogy memóriakártyával bővíthető. A 4,7 collos kijelző nekem ideális, nem túl nagy, de ezen én már könnyedén tudok böngészni és írni, nem egy blogbejegyzést pötyögtem be rajta. Ami ellene szól, az például a (ma még) gyenge support, illetve az elég közepes teljesítményt nyújtó GPS. Összességében 45 ezer forintért jó kompromisszumnak gondolom, megmondom őszintén, egy telefonra, ami elhagyható, leejthető stb. nem költeném ennek a pénznek a négyszeresét. És aki telefonálás mellett csak Angry Birds-re használja, annak ennél többet butaság is kiadnia. Jelen pillanatban nem érzem sürgetőnek a váltás a most használt modellről, mivel hiába jelennek meg hetetne új Androidos cuccok, nincs egyikben sem olyan plusz, ami miatt le kellene cserélnem a megbízható Jiayu G4T készülékem.

Amióta ezt a telefont használtam, alig nyúlok rendes fényképezőgéphez. Van ugyan kompaktom is, DSLR-em is, egyszerűen nem visz rá a lélek, hogy magammal vigyem a nagy gépet utazásra. Hiába tudom és látom, ég és föld a képminőség, de mint mindenki, én is a közösségi oldalon osztom meg a legtöbb képemet, és 800-1000 pixel szélességű fotóknál, átlagos amatőr fotósnál egyszerűen alig látszik a különbség. Sokkal fontosabb az, hogy van-e nálunk bármilyen fotógép, elővesszük-e, és képesek vagyunk-e alapszinten komponálni. Ha nem, akkor lehet nálunk a legújabb, legdrágább DSLR is, semmire nem megyünk vele.

Kamerából viszont beruháztam egy kis SJ4000 típusú GoPro klónba. Ez nagyjából 25 ezer forint volt, és én rettentően meg vagyok vele elégedve. Kaptam hozzá rengeteg kiegészítőt, rögzítőt, a vízhatlan tokkal közel 40 méteres mélységben is búvárkodtam már.

A minősége pont jó ahhoz, hogy rövid kis videókat vágják a felvételekből, tudom tenni biciklire is. Szóval nekem nagyon bevált. Vicces, de a GoPro-klón Sj4000-esnek is van már másolata, én Magyarországon kizárólag az utóbbival találkoztam. Lehet, hogy az is jó, de én technikai okokból az eredeti klónhoz ragaszkodtam, külföldről kellett megrendelnem,

Apropó, külföld. Kínából és az Egyesült Királyságból is rendeltem már több dolgot. Engem nem zavar, ha vámot kell fizetnem, ami jár, az jár, nincs semmi gond. De ez némileg meglassítja és megdrágítja a kínai behozatalt, ami persze még így is megérheti. Ha Európán belül rendelek, akkor minden gyorsabb és egyszerűbb, és nem akkora az árkülönbség- ráadásul valahogy úgy érzem, a Kínából érkező dolgokat a Postán mintha tudatosan "parkoltatnák". De vásárolnék én Magyarországon is, pont a fenti akciókamera miatt futottam pár kört, de mivel sehol nem azt árulták, amit kértem, ráadásul a kérdésemre még kissé fölényesen ki is oktattak az egyik helyen (máshol meg teljesen korrekten megbeszéltük a dolgot), inkább nem erőltettem. Bocs, fiúk, nem rajtam múlt.

Böngészésre még régebben vettem egy tabletet. Az egy örök vita, hogy a kicsi, 7 collos vagy inkább 10-es tablet a jó, mindenki eldöntheti magának- nekem jelenleg egyikre sincs szükségbem, a telefont használom netezni. A különféle márkákhoz vallásos érzülettel vonzódóknak egyszerűbb a dolga, ha kedvenc cégük éppen kisebbet hoz ki, akkor az a menő, ha nagyobbat, akkor az. (Igen, az Apple-re gondolok, aminek rajongói eleinte kinevették a kis tableteket, aztán amikor megjelent az iPad mini, dicsérték a céget, amiért a nagy batárok helyett praktikus kis tablettel rukkolt elő. És ugyanez fordítva, amikor megjelent a minden korábbinál nagyobb iPhone 6.) Szerintem egy nagyobb kijelzőjű telefon a kistabletek jelentős részét kényelmesen kiváltja, a nagyobb tableten való filmnézéssel, képböngészéssel viszont nem tud vetélkedni. De igazán az sem hiányzik nekem.

Legújabb kütyüm életem második e-könyv olvasója. Pár év után beadta a kulcsot a régebbi Cool-Er modell, aminek azért voltak bizonyos hibái. Angliából vásároltam egy háttérvilágításos Barnes and Noble Nookot, mellé vettem egy tokot, összességében 28 ezer forint körüli összegre jött ki, és nagyon elégedett vagyok. Az akksi még úgy is sokáig bírja, hogy rendszeresen használom a világítást, a minőség jó, elboldogul a formátumokkal- az extra funkciók pedig sose hoztak lázba. Olvastam már tableten is, laptopon is, telefonon is, de mérete, üzemideje és az eink technológia miatt egyértelmű, hogy a könyvolvasó a tuti választás. Ha valaki vesz, szánja rá azt a pár plusz ezrest, és csakis háttérvilágításosra ruházzon be.

Idehaza persze mindenféle más marhaság is a kezem ügyébe kerül, de ha utazok, akkor most nagyon kompakt kis kütyüszettet tudok összepakolni: okostelefon, minikamera, könyvolvasó. Ezzel a világ elég sok részén el tudok boldogulni, és spórolok például a könyvek vagy nagyobb fényképezőgépek, tablet súlyán. Ami még jobb, hála az egységesítésnek, mind a három cuccnak ugyanolyan töltőcsatlakozása van, tehát bármelyiket tudom tölteni ugyanazzal a töltővel.

De ez csak én vagyok, és simán el tudom képzelni, hogy valaki jobban szereti a tabletet, nincs szüksége olvasóra se mellette, viszont ragaszkodik a DSLR vagy MILC fényképzezőgépének sokkal jobb minőségéhez. Így aztán én azt javaslom, érdemes ismerkedni egy kicsit a lehetőségekkel, mielőtt az ember ész nélkül összevásárolgat mindent.

Bár az árak valamelyest csökkentek, annyira azért nem, hogy 3-4 feleslegesnek bizonyuló kütyüre szórjuk a pénzt, amelyek értéke ráadásul olyan ütemben zuhan használtan, hogy szinte újszerű állapotban is képtelenség őket az eredetihez közeli áron eladni. Bizony, ez egy ilyen játék: ebben a szférában minden újdonság szavatossága csak napokig tart. Az ős iPhone-ok ma nevetségesnek tűnhetnek, pedig anno baromi jók voltak, a csúcstechnikát képviselték. Ha örülünk a gyors fejlődésnek, ami egy névtelen kínai gyártó kis készülékéből is atomtelefont csinál, akkor el kell fogadni ennek ezt az árnyoldalát is. Ráadásul nem minden újdonság válik be úgy, ahogy azt kitalálták, nem biztos, hogy elsőként kell felszállni a trendvonatra. Ésszel vásárolva viszont hosszú időre hűséges és sok örömet nyújtó társakra lelhetünk a kedvenc kütyüinkben, és ilyenkor az se érdekel, hogy mennyit érnek, mert eszünk ágában sincs megválni tőlük.

0 Tovább

Szép új mobilvilág

Az új iPhone 6-ért is sorban álltak a rajongók, gyorsan el is fogyott az első készlet. Hogy ez a tudatos stratégia része-e vagy sem, szinte mindegy. Ami tény, életünk részévé vált, hogy odafigyeljünk arra, amikor megjelenik egy új telefon- természetesen ha menő márkáról van szó.

Már régen messze van az az idő, amikor egy ilyen készülék csak az alapfunkciókról szólt. Legyintettünk, "minek bele az a sok úri hívság, nekem csak telefonálni kell, még az SMS is hidegen hagy". Most meg már azon megy a találgatás, elég-e egy 8 megapixeles fényképezőgép, biztonságos-e az ujjlenyomat-leolvasó és így tovább.

És nézzünk vele szembe, az okostelefonos-tabletes világ bizony nem csak technikai szempontból értelmezhető változást hozott az életünkbe. Nagyon is rányomta a bélyegét például a fotózás és a fotónézegetés területére. Egyrészt sokkal több kép készül, míg régen egy családi fotóalbumnak nem csak valóságban volt súlya, eszmei értéke is más volt: évek alatt jött össze 20-30-100 elfogadható kép, és ez is bőven elég volt ahhoz, hogy emlékeket idézve jó legyen átlapozni.

Manapság egy nyaralás egy napján kattintunk ennyiszer, és az már csak az egyén visszafogottságán múlik, a sok képből mennyi kerül fel az internetre. Az emberek nem lettek különösebben jobb fotósok, és nem lettek kritikusabbak sem a saját képeikkel, így aztán a képdömping jelentős része feledhető. Mivel egyre többször nyúlunk a telefonjainkhoz, így aztán azok korlátai is befolyásolják, milyen képek készíthetőek. Hiába van sok háztartásban minőségi cserélhető objektíves gép, már a nyaralásra sem feltétlenül cipeljük magunkkal. Így aztán gyakran születnek egy kaptafára készült fotók, és a középszer vált az uralkodóvá.

Ez pedig azt hozta magával, hogy a sok, jellemzően átlagos kép miatt a fotófogyasztók is villámgyorsan lapoznak át a megosztott tartalmakon. Ráadásul sokan nézik ezeket a telefonok kis képernyőin, tehát valami nagy és színes témának kell a képen lennie, ha azt akarjuk, hogy barátaink fél másodpercnél több ideig nézzék azt. Ez nyilván visszahat a mi fotózási és megosztási szokásainkra, inkább választunk látványos és egyértelmű dolgokat fotótémaként: tengerparti naplementét, egy korsó frissen csapolt sört, boldogan vigyorgó gyereket. 

Szóval hiába készül sokkal több kép, mint régen, mégis néha úgy érezhetjük, nem lett változatosabb a fotók világa. Pedig bizony megosztanak ám igazi gyöngyszemeket, csak nagy kijelzőn kéne nézni... Érdemes olyan csoportok, oldalak hírfolyamát követni, ahol téma szerint rendezett, jobban megválogatott fotóanyag látható, ha valami inspiráló képre vágyunk. A gond az, hogy a mobiltelefonon mindig sietve futjuk át a dolgokat, gyakran csak 1-2 percre állunk meg internetezni, szóval az életmódunk sem segít a szűrésben. És ki az, aki este otthon, nyugodtan nagyobb monitoron akarja megnézegetni a reggel még csak bélyegmozin látott képet, videót?

Ebben semmi panaszkodás nincs, az ember ahhoz a körülményekhez alkalmazkodik, amik éppen körülveszik. Tragédia nem történt, most így működünk, ám a technológia változásai miatt lehet ez máshogy is. Visszatérve az új telefonokra, ahogy egyre jobbak lesznek a kamerák, és ezekkel is egyre jobb képeket lehet majd készíteni, könnyen lehet, az instagram gyorsan bevethető szűrőire alapozó modelljének villámsebességgel leáldozik, hiszen pont az eredeti, jól sikerült, minőségi képek megosztása lesz a trend. A nagy, hagyományos gépek végképp otthon maradnak, mert már alig marad el a telefonos kamerák minősége tőlük, és mivel úgyis csak kis kijelzőkön nézegetik őket, teljesen felesleges az érzékelők méretén lovagolni, például.

De ez csak a közeli jövő, és ki tudja, mi lesz még pár év múlva? Elképzelésem nincs, simán lehet, hogy a képeket felváltják a rövid videók, vagy jön valami valódi újdonság, és tele leszünk háromdimenziós fotókkal, ki tudja. Nincs mese, izgalmas dolgok előtt állunk. Ám a trendek mindig lassan bontakoznak ki, éppen ezért számomra teljesen értelmezhetetlen a sorbanállás a boltok előtt. Egy fél év múlva már többet látunk, változnak-e a trendek, és aki akar, még nyugodtan igazodhat azokhoz. Annyira azért még nem gyorsult fel a világ, hogy plusz mínusz egy hét annyit számítana...

A rajongólét természetesen egészen más tészta, és most ők biztos nagyon boldogok, ha kezükben lehet a vágyott új modell. Milyen jó is a mi korunkban élni, amikor csak pár száz dolláron és némi türelmes várakozáson múlik valaki öröme, lelki békéje...

0 Tovább

Táncolj a mobiloddal

Egészen furcsa alkalmazást fejlesztettek iPhone-ra a Holland Nemzeti Ballett közreműködésével: ha ketten fogják a készüléket és követik a megfelelő mozdulatokat, akkor gyakoratilag egy koreográfiát adhatnak elő.

Nehéz elképzelni, mennyire működhet ez jól a gyakorlatban. A reklámvideó meggyőző, de melyik reklám nem az? Talán csak a rosszul sikerültek... 

Persze majdnem mindegy is, alapvetően nagyra értékelem az innovatív, kreatív alkalmazásokat. Játék? Időtöltés? Akármi is ez, biztos sokan fogják kipróbálni, és én ezt meg is tudom érteni. Manapság, amikor táncolni már egyre kevesebben tudnak, izgalmas lehet egy ilyen lehetőség. Hiába nem járnak már a fiatalok tánciskolába, az ösztön valahogy bennünk van, hogy tulajdonképpen a tánc mindig is szerves része volt az emberek életének, és minél kevesebben értenek hozzá, annál inkább tűnik el egy érdekes szelete a kultúrának.

Szóval bárhogy is működik ez, az ötlettel csak szimpatizálni tudok. És tulajdonképpen beleillik ez a tendenciákba, ha már az edzésben is jó partner az elviekben ellustító, nethez láncoló okostelefon, akkor ez miért ne működne? Gyanítom, ha siker lesz, hamarosan megszületnek a klónok is.

Addig is az eredetit, a Bounden nevű alkalmazást itt találhatják meg az iPhone tulajok.

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Kockázatok és ellenjavallatok

elche@freemail.hu

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés