Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Táncosok mozgásban

Noha a tánc maga a mozgásról szól, de jó fotós állóképekben is meg tudja örökíteni a lenyűgöző dinamizmust.

tánc

tánc

tánc

tánc

tánc

tánc

tánc

tánc

tánc

tánc

tánc

tánc

tánc

tánc

tánc

tánc

tánc

tánc

tánc

tánc

tánc

0 Tovább

A parkett 72 éves démona

Toni Basil megmutatta a fiataloknak, hogy még mindig elég jó a táncban.

tánc

A most 72 éves előadóművész neve a fiatalabbak számára nem feltétlenül ismerős. Elsősorban táncos és koreográfus, komoly sztárokkal dolgozott együtt már a hatvanas években is, aztán például David Bowie-nak is besegített a hetvenes években.

tánc

Sőt, énekesként egy saját slágere is volt 1982-ben, a Mickey. A toplista élén landoló dal klipjében értelemszerűen ő táncol- ekkor épp 39 éves volt.

Saját dalsikere ugyan nem volt több, de koreográfusként elismert szakember maradt, hollywoodi sikerfilmekben dolgozott. Idén nyáron Franciaországban Babson Baba Sy tánckurzusán bukkant fel, és amikor megismerték, megkérték, ugyan mutasson valamit- nos, Toni Basil ma sem vall szégyent a parketten. 

0 Tovább

Spiccen

Remek videó mutatja be egy balerina lábának elképesztő munkáját.

tánc

Az alábbi felvétel tulajdonképpen pofonegyszerű: egy táncosnő lába látható közeliben. Nem értek a baletthez, azt hiszem, "egyszerű" alapmozdulatokról van szó, de a különlegesség az, hogy csak az egyik lábán van spicc-cipő. Így aztán pontosan megfigyelhető, hogy is dolgozik a lábfej, a lábujjak.

Nem is nagyon kell ehhez kommentár: ha bármikor felmerült volna bennem, hogy a balerinák dolga egyszerű és a cipőnek köszönhetően nem nagy kunszt a lábujjon táncolás, most felülvizsgálhatnám az álláspontomat. Mázli, hogy ilyen sose jutott eszembe, de másnak talán igen- nekik érdemes megnézni ezt a rövidke videót.

tánc

0 Tovább

A repülő ember

Egy táncos egészen új szintre emelte az önarcképkészítést: Mickael Jou nem egy tipikus szelfiző, hanem gondosan megkomponált és remekül elkészített képeket készít.

A főszerepben ő van, jellemzően olyan helyzetben, ami ránézésre megcáfolja a fizika törvényeit- pedig csak fantázia, jó időzítés, ügyesség és sok előkészület kell hozzá. Mondani sem kell, ő kicsit lassabban halad a fotózással, mint a csücsörítős lányok a mosdóban, de az eredmény láttán nyilvánvaló, megéri a befektetett munka és idő.

2 Tovább

Elhunyt egy balettlegenda

Maja Pliszeckaja 89 esztendősen hunyt el tegnap. Egyike volt minden idők leghíresebb balerináinak, aki 65(!) évesen vonult vissza szólótáncosként.

Pedig nem volt könnyű élete. 1925-ben született a Szovjetúnióban, tekintélyes zsidó családban. Édesanyja némafilmekben szerepelt, rokonai között volt híres táncos is. A sztálini terror idején mindenki veszélyben volt az országban, mérnök édesapját 1938-ban tartóztatták le, majd ki is végezték. Édesanyját a gulágra küldték, addig balerina nagynénje vette magához. A kis Maja a táncba menekült a szörnyűségek elől, és hamar kitűnt tehetségével. 1943-ban, 18 esztendősen lett a Bolsoj társulatának tagja, és 1990-ig az is maradt.

Technikailag rendkívül képzett, nagyszerű előadónak számító balerinaként hamarosan szólótáncos lett. Ám karrierjének első éveit továbbra is gyanakvó politikai légkörben kellett töltenie: származása miatt nem kaphatta meg a neki szánt szerepeket, és kizárólag a szocialista blokkon belül engedték utazni és fellépni. Ám a Moszkvába látogató külföldi küldöttségek megcsodálhatták művészetét, mert a balettel nagyon szerettek demonstrálni a nyugati vendégeknek a szovjet vezetők.

Nyikita Hruscsov nagy rajongója volt, és 1959-ben személyesen intézkedett, hogy nyugati országokban is turnézhasson. New Yorkban lenyűgözte a közönséget, tánca ragyogó kritikákat kapott. A szovjet balettművészet afféle nagyköveteként járta a világot, ám ellentétben sok más táncossal, nem hagyta el hazáját az átéltek ellenére. Eközben kézről kézre adták a sztárkoreográfusok, mesterkurzusokat tartott, a nemzetközi balettélet állócsillaga volt idős korában is. Május 2-án hunyt el Németországban, 89 esztendős korában.

Két videót is megosztok a hetvenes évek közepéről, amik Pliszeckaja sokoldalúságát bizonytják. Az akkor már ötvenes éveiben járó balerina hattyúként, illetve a Bejart által számára megálmodott Bolero főszerepében is fantasztikus teljesítményt nyújt.

0 Tovább
«
12

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés





Kockázatok és ellenjavallatok

elche@freemail.hu

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés