A repülésrajongóknak kötelező ellátogatni a RepTárba szeptemberig!

múzeum

Régóta terveztem már, hogy megnézem a szolnoki múzeumot, mert sok jót hallottam róla. Sok éve már annak, hogy szívesen olvasom a katonai repülésről, a repülés történetéről szóló könyveket, újságokat, és ezért aztán elég sokat tudok erről a témáról. Nem egyszer a külföldi utazásaim alkalmával is beiktattam érdekes helyeket (mint például a meglepően jó repülős múzeumot Beaubechain-ban Belgiumban), így a RepTár is "célkeresztben" volt.

múzeum

Hogy miért pont most került sor a látogatásra? Nemrég olvastam a nagy hírt, miszerint ideiglenesen két legendás géppel bővült a kollekció. A második világháború leghíresebb vadászai közül egy angol Spitfire és egy német Messerschmitt 109 repülőt kapott kölcsön a múzeum, és ezeket egymás mellett lehet megtekinteni szeptember 13-ig.

múzeum

Ez a két híres repülő már önmagában megérne egy kiruccanást. A Spitfire az angolok nagy számban gyártott, szépsége miatt is közkedvelt vadászgépe, ami az angliai csata idején vált nagyon híressé, mint a német bombázók réme. A Messerschmitt Bf 109 szintén végigszolgálta a háborús éveket, mind a keleti, mind a nyugati hadszíntéren. A magyar légierő "ászai" is többnyire ezzel a géppel érték el légigyőzelmeiket, sőt, licencben gyártották is Magyarországon a vadász néhány típusát, illetve a DB 601-es motorját is.

múzeum

Akinek pedig nem lenne elég a két különleges "vendégszereplő", ott van a számos magyar vonatkozású sugárhajtású repülőgép (a MiG-15-től a MiG-29-ig, a Szu-22), a különféle gyakorlógépek, F-104 Starfighter vadászgépek, Mil helikopterek, és számos különleges festésű repülőgép is. A belső térben további klasszikus gépek, például egy, a Balatonból kiemelt szovjet Il2 Sturmovik maradvány van, no meg motorok és hajtóművek,

múzeum

Remek kiállítás ez, szépen bejárható, rendezett az egész RepTár, és mindenütt van tájékoztató tábla. Abszolút őszintén mondhatom, hogy megéri a belépő az árát, szó nincs róla, hogy ez csak afféle szerény rokon a komoly repülőmúzeumokhoz képest. Persze, vannak máshol nagyobbak, de magyar vonatkozásai miatt ez kifejezetten belopta magát a szívembe.

múzeum

Így aztán mindenkinek ajánlom a szolnoki kiruccanást! Aki pedig nem akar a két második világháborús géplegendáról lemaradni, annak még egy hónapja van rá, hogy megszervezze magának a látogatást a RepTárban.

múzeum