A fejkendőben gitárszólózó lányt ünneplik és támadják is.

Az indonéz Meliani pár évvel ezelőtt lett ismert, amikor ráleltek egy videójára. Az akkor még csak 15 éves lány lelkesen gyakorolva eljutott oda, hogy a zenei alapokra rendesen le tudja játszani ismert metálbandák gitártémáit. 

Miközben a hasonló korúak számára jó példa is volt a mosolygós, rockot játszó lány, voltak, akik fejkendője (vagyis inkább muszlim vallása) miatt támadták. Gúnyolták, hogy aligha egyeztethető össze az ő felfogásukkal ez a fajta zene. 

Ám azt hiszem, Meliani több biztató szót kaphatott, mint beszólást. És ez így is van rendjén: lelkes tinédzser, aki nem a gitározós játékokban lett menő, hanem a valódi hangszer használatában. Nem fiúbandákat vagy hiphopot hallgat, hanem metált, na és? És fejkendőt hord- na és? Ez is az ő választása. 

Nekem pont szimpatikus, hogy egy fiatal lány a világ másik felén az egyik kedvenc metálzenémet nyomja, sok szorgos gyakorlás után. Az meg kicsit sem érdekel, hogy valakik szerint nem illik bele ez vagy az bizonyos kultúrákba. Akinek ezzel van baja, az beleköthet az amerikai jógázókba vagy az európai hastáncolókba is. (Meg is történik ez, természetesen, és ugyanúgy semmi értelme.)

Ez valakit komolyan ennyire izgat? Ha engem európai metálkedvelőben nem zavar a fejkendős rocker, akkor szerintem másnak sem kellene ezzel törődnie. A magam részéről szurkolok a gitáros lánynak, mutassa csak meg, mit tud- hidzsábban vagy anélkül, ez már nem számít.