Mundruczó Kornél új filmje díjat kapott Cannes-ban a fesztiválon, ez remek hír. Aztán böngészem a további díjazottak listáját, és eltöprengek, látja majd valaki ezeket a filmeket?

Félreértés ne essék, semmiféle véleményt nem mondok ezzel, nem is láttam egyiket se. Egyszerűen csak úgy érzem, valahogy szétcsúszik a tömegek által nézett mozik meg a fesztiválokon díjakat kapók világa. Anyukámék generációja még megnézte a Fellini filmeket, a mostani fiatalok közül viszont csak egy töredék lehet, aki akár egyetlen Mundruczó alkotást látott. Miközben az internetes magazinok újságírói boldogan, nagy terjedelemben tudósítanak a helyszínről, az említett és dicsőített alkotók nevének a többségét kevesen ismerik.

Valahol fontos dolog, hogy nem az amerikai szuperprodukciós fősodorba tartozó filmekről is beszéljünk, a nézőszámon túl is lehet értékelni a filmeket. Mégis, minél inkább nyílik az olló, annál inkább válik súlytalanná a szélesebb közönség számára egy díj Cannes-ból, vagy más hasonló fesztiválokról. Kereken két évtizede nyert a Ponyvaregény Arany pálmát, az volt talán az utolsó olyan alkotás, amit igazán sokan látták, amire sokan emlékeznek. De az utána következők között már olyanok is vannak, amit a világ nagy részében maximum valami közszolgálati tévécsatorna éjszakai műsorsávjában adnak le. Bármennyire értékesek, kevesek találkoznak velük.

Néha az embernek olyan érzése van, ez a seregszemle azoknak jó, akik egy díjjal pár új filmtervükre kaphatnak támogatást egy művészfilmekben utazó producertől. Nyilván ebben is megvan az üzlet- hogy micsoda, abba nem látok bele, de nem hiszek a pénzt csak úgy szóró filmgyártó Róbert bácsikban. A filmgyártásnak mindig is volt üzleti oldala, hiszen egy nagyon drága műfaj, nem lehet 20 fillérből leforgatni egy egész estés alkotást.

Én mindenesetre annak örülnék, hogy ha ami jó, az eljutna az emberekhez is. Feltéve, hogy tényleg jó, nem pedig egyszerűen csak "értékes". Mert ilyesmit néha mondunk olyanra is, aminek a céljaival szimpatizálunk, maximum csak a film dögunalom. Meglátjuk, találkozunk-e a most díjazott filmek közül akármelyikkel is... És az is kérdés, ez valójában mekkora veszteség.