Ismét fizetős expedíciót terveznek a világ leghíresebb hajóroncsához.

A Titanic már azelőtt legendás hajó volt, hogy világsikerű film készült róla, de Leonardo diCaprio és Kate Winslet románca óta végképp mindenki szeretné a saját szemével látni. A több ezer méteres mélység viszont ez messze nem olyan egyszerű történet, egy búvár számára elképzelhetetlen ilyen merülés, és még tengeralattjáróból is csak maroknyi juthat el ide.

Így aztán akinek van ilyen eszköze, az meghirdethet olyan "expedíciókat", ahol a bátrak lemerülhetnek a Titanic roncsaihoz. Azért tettem idézőjelbe, mert az expedíció szóhoz inkább kutatást társítunk, ez viszont közelebb áll a turistaúthoz. Nem régészeket invitálnak, hanem bárkit, aki ki tudja fizetni a 105 ezer dolláros jegyet az útra. Ezért egy hét lakhat egy hajón, s lehetőség szerint legalább egy tengeralattjárós merülésen vehet részt. 

Természetesen lehetnek szakemberek is a résztvevők közt, nem csak laikusok, de az csak mese, hogy aki merül egyet, az máris profi kutatóvá válik. Inkább olyan turistaút ez, ahol a csúcspont nem egy folklórest, hanem a Titanic pár ikonikus pontjának felkeresése. Mivel hallani arról, hogy az egy évszázada víz alatt levő roncs állapota romlik a nagy mélységben, ki tudja, mennyi lehetőség lesz még erre- szóval van, akinek megéri ez a pénz. Ezért aztán nem csak idén nyáron lesz ilyen expedíció, hanem jövőre is.

Az idei jelentkezők életkora széles skálán mozog, a legfiatalabb utazó 23 éves, a legidősebb 75. Bizonyos feltételeknek mindenkinek meg kell felelni, ennyiben nem átlagos turistaút: a tengeri vészhelyzetek kezelésére mindenkit megtanítanak. A világ minden részéről érkező érdeklődők között vannak valódi kalandorok, hegymászók is.

Az OceanGate nevű cégnek van rutinja a tengeralattjárók építésében, ám a Titanic-expedícióhoz vadonatúj eszközt terveztek. A Cyclops 2 nevű szerkezet jóval könnyebb lesz a különleges anyagok miatt, és hamarosan kezdik a nagy mélységű tesztmerüléseket. Az ugyanis aligha lenne túl jó reklám a cégnek, ha pár emberrel együtt veszne oda a tengeralattjáró- így is túl sok áldozata volt a Titanicnak, amikor 1912-ben elsüllyedt. 

A több órás, hosszú merülések során nyilván felmerülnek olyan kérdések, hogy lehet kimenni a mellékhelyiségbe- meglehetősen kényelmetlen az ilyesmi a tengeralattjárón, de van rá megoldás. A vendégek és a kutatások kedvéért nagyfelbontású videó is készül a merülések során. Mivel a technika nagyott lépett előre, sokkal jobb minőségben lesz majd látható, milyen állapotban jelenleg a roncs.

A szerencsés gazdagok nem csak életre szóló élménnyel gazdagodnak, hanem azt is elmondhatják magukról, nagyjából maroknyi kiváltságossal együtt láthatták a Titanicot, mint ahányan az űrbe jutottak el. Ha az új tengeralattjáró beválik, akkor a cég szeretne máshova is hasonló mélytengeri expedíciókat szervezni- de nincs mese, a Titanichoz hasonló vonzerejű hely nem sok van a tengerekben, főleg nem ilyen áron.