Az eredeti az igazi

A Comedy Centralon mostanában éjféltől két amerikai sorozat megy. A The League és a Louie is jó kis anyag, és ami közös bennük, az a feliratozás.

Ezernyien hozzászóltak már ahhoz, hogy jó-e a szinkronizálás vagy sem. Szerintem ez sorozatfüggő, szinkronminőségfüggő, egyéni ízlés-függő, szóval nem fogok igazságot tenni. De azt kell mondjam, ez a két sorozat nekem nagyon működik így, feliratozással. Nyilván nem árt, hogy jelentős részét amúgy is érteném, de a Louie-hoz nagyon sokat ad a számomra, amikor a saját hangján hallhatom Louis C.K. standupjait.

A Monty Python volt talán az első, aminél mi, magyar nézők igazán szembesülhettünk azzal, hogy bármennyire jó a szinkron, azért az igazán színvonalas produkciónál az eredeti hang roppant ütős tud lenni, mert remek színészek vannak a filmekben. Ha megszoktuk az eredetit, szinte arculcsapással ér fel a magyar szinkron- a Waczak szálló remek példa erre. Semmi bajom Kerekes Józseffel, de John Cleese abban a szerepben bríllirozik, tehát ha a hangját lecseréljük, kicsit meg is csonkítjuk a karaktert.

Mániákus azért nem vagyok, kicsit megütődve nézem az eredetihang-mániákusok írásait, akik kis túlzással a szabad világ elleni aljas támadásként tekintenek minden szinkronra. Ez így nyilván marhaság, végülis szórakoztató tévéműsorokról, filmekről beszélünk, nem másról. Ki így szereti nézni, ki úgy.

A feliratozás nyilván jóval olcsóbb megoldás, mint a szinkron, és ha egy rétegműsorról van szó (Comedy Central éjfél után, Louis C.K. pont ilyen), akkor úgyse az tartja vissza a nézők tömegeit, hogy nem szikronnal adják. Sőt, pont ez lesz a megoldás arra, hogy több érdekes, különleges, jó sorozat is eljusson a magyar tévékbe, mert így megéri adni.

Aki szereti a jót, megbarátkozik a feliratokkal, és előbb-utóbb magával az angol nyelvvel is. Ez sem utolsó dolog ám! Jó érzés, amikor az ember váratlanul azt veszi észre, nem is olvassa a magyar szöveget, hanem érti Louie panaszait. Végül magára a magyar csatornákra sem lesz szükség, nézzük a jó műsorokat ott, ahol épp adják.

Azért a Comedy szerkesztői nyilván nem számolnak egyelőre azzal, hogy tömegek nézik majd eredetiben a most még csak náluk vetített műsorokat. Inkább csak egyfajta kísérlet lehet arra, működik-e ez megoldás, a merev magyar közönség elfogadja-e a feliratokat. Jelentem, a részemről tetszik ez így, jöhet még több más sorozat szinkron nélkül. Hadd lássuk pont időnként úgy a műsorokat, ahogy azt az alkotók megálmodták és létrehozták...

0 Tovább

Barátunk, az atom

Igazi gyöngyszem az angolul tudók számára ez a sorozatepizód, amiben Walt Disney és az ő bájos animációi magyarázzák el egy szakember segítségével, mit érdemes tudnunk az atomenergiáról. Persze 1954-et írtak, amikor a film készült, így aztán bár dologgal lehetne kötekedni, de azzal nehéz vitatkozni, az atomenergia valóban olyan, hogy rossz céllal felhasználva iszonyúan pusztító, viszont ha ésszel alkalmazzuk, rengeteg energiát termel.

A baj éppen csak az, hogy így is erősen veszélyes. Persze egy efféle népszerűsítő-ismeretterjesztő filmecskében nehéz minden részletkérdésre kitérni, de a paksi bővítés kapcsán valamiféle fejtágító szükségessége most is felmerülhetne, hiszen az atomenergia békés célú felhasználása minden szempontból izgalmas téma. Azért ha lehet, ne a Disney-stúdió készítsen erről tündérkés rajzfilmet...

0 Tovább

Morriconétól Pitbullig

A vb-lázhoz kapcsolódóan eszembe jutott, fel lehetne idézni néhány régi és új hivatalos dalt. Tudom, nem sok értelme van ennek a válogatásnak, de némelyik kellemes emlékeket idéz bennem, így aztán elkezdtem keresgélni.

Azt kell mondjam, igazi meglepetés volt számomra, hogy 1966-ban az angliai világbajnokságnak már volt dala, a World Cup Willy. Mondjuk ki, elképzelhetetlen lenne manapság egy ilyen stílusú zene kiválasztása. Nekem mindenesetre nagyon tetszik, de hogy a beatkorszak csúcsán ilyen dalt választottak, jelzi, elég konzervatív arcok ültek a szervezőbizottságban...

Az 1970-es mexikói világbajnokságra egy kicsit talán már modernebb dalt írtak, de azért efelett is eljárt az idő. Vagy pont, hogy időtlen a latinos hangzása?

Később aztán egyre megszokottabb lett az, hogy sztárokat szerződtettek a himnusz megírására vagy előadására, így 1978-ban Argentínában Ennio Morriconét szerződtették. Az a világbajnokság egyébként eléggé furcsa körülmények között zajlott, voltak gyanús eredmények, mert az országot vezető katonai junta mindenképpen vágyott a sikerre.

1982-ben maga Placido Domingo énekelte fel a spanyolországi világbajnokság hivatalos dalát.

Amire valószínűleg mindenki emlékszik, az Copa de la Vida, amit Ricky Martin adott elő, és számtalan alkalommal hallhattuk az 1998-as franciaországi világbajnokság idején. Manapság is az egyik első számú futballslágerként tartják számon.

Az első Afrikában szervezett világbajnokság szervezőinek is sztár kellett, ők Shakirát választották, és kétségtelen, a lendületes, popos Waka Waka is népszerűvé vált.

Megmondom őszintén, nem vagyok kifejezetten nagy rajongója Pitbullnak, így aztán az idei vébére általa előadott dalért sem vagyok oda. Persze ott volt az oldalán Jennifer Lopez, hogy egy vonzó női sztárral tegyék vonzóbbá a klipet, illetve egy brazil énekesnő is. Az mondjuk már egy másik sztori, hogy J.Lo valamiért úgy döntött, nem vesz részt a megnyitón- ez legalábbis érdekes helyzetet teremt majd, amikor nélküle adják elő a dalt.

3 Tovább

Vasárnapi vers

Kell-e magyarázni, miért pont ez az Ady-vers, A perc-emberkék után jár mostanában a fejemben?

Ady Endre: A perc-emberkék után

Otthon bolondját járja a világ,
Majmos, zavaros, perces, hittelen,
Nagy, súlyos álmok kiterítve lenn,
Fenn zűrös, olcsó, kis komédiák.

Magyar Bábelnek ostoba kora,
Ments Atyaisten, hogy bennelegyek -
Engemet kötnek égbeli jegyek
S el kell hogy jöjjön nászaink sora.

Most perc-emberkék dáridója tart,
De építésre készen a kövünk,
Nagyot végezni mégis mi jövünk.
Nagyot és szépet, emberit s magyart.

Robogok honról rejtett vonaton,
Ebek hazája ma, nem az enyém -
S ha marad csak egy hivőm, szent legény,
Még a holttestem is ellopatom.

Ez a ricsaj majd dallá simul át,
Addig halottan avagy éberen,
Pihenjen a szent láz s az értelem,
Míg eltünnek a mai figurák.

Magyar leszek majd hogyha akarom,
Ha nem sutáké lesz itt a világ,
S fölcsap minden szent és igazi láng
Rejtekből avagy ravatalon.

0 Tovább

Kvantumok vonzásában

Ráharaptak jó sokan a kvantumozásra manapság. Mindenféle oldalakon hivatkoznak a kvantumelméletre, belekeverik a természetgyógyászatba, tán még a hobbikertjüket gondozók közösségei meg a kötők-horgolók is beleszövik az alapelveikbe.

Ha pár elméleti fizikus megkérdezné a kvantumozókat arról, tulajdonképpen miről szól az elmélet, órákig kacaghatnának a válaszokon. Azon meg főleg, amikor elmagyaráznák nekik, ők, tudósok csak az ősi kultúrák mögött kullognak, mert azok már rég tudtak a kvantumokról. Vagy valamiről, amiről a mai követők úgy gondolják, hogy tulajdonképpen a kvantumelmélet ősi formában.

Én csak egy nyavalyás mérnök vagyok, és nekem sem túl sok fogalmam van a kvantumelméletről. Bizonyos dolgokat sejtek, de azt gondolom, hogy a kvantumelmélet izgalmasságáról sokat elmond az, hogy Einstein is évekig foglalkozott a témával. Persze az okoskodók gyakran belekeverik az ő nevét is a pár bekezdéses eszmefuttatásaikba, amiben lerántják a leplet a világegyetem és minden más nagy igazságairól.

Szóval hadd áruljam el: sok hosszú és igen részletes tudományos mű szól a kvantummechanikáról. Ha ehhez képest valakinek sikerül egy rövidke weboldalon áttekinteni és közérthetően elmagyarázni, miközben megtalálja az összefüggését a feng shui-val, annak rögvest Nobel-díjat kéne kapnia. Ám valamiért az újdonságra nem nyitott fickók Stockholmban sose veszik őket számításba.

A legviccesebb az, amikor Newton és az ő elméletei gúny tárgyává lesznek ezeken az oldalakon. No persze, ő nem mérhető napjaink kvantumkozmetikusaihoz, akik aztán annyi komoly fizikai felfedezést tettek. Például a tehetetlenség terén: rájöttek, hogy a befolyásolható emberek tehetetlenek a sokszor sulykolt, roppant komolynak hangzó elméletekkel szemben, ahol olyan dolgokat kutyulnak össze, aminek az alapjaival sincsenek tisztában. Egyszerűbb elhinniük a zagyvaságokat, mint elolvasni pár egyetemi tankönyvet.

Tudom, nem én fogok meggyőzni arról senkit, hogy iratkozzon be a fizika szakra. Sőt, én sem fogom ezt tenni. De aki nagyon mély okosságokat magyaráz nekünk a kvantumelméletről, attól meg lehet kérdezni, mit gondol Schrödinger macskájáról. Ha véletlenül összekeveri Garfielddal, akkor gyanakodjunk a fizikai tudásának korlátozott voltára...

4 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés