Ma ünnepelhet a legendás amerikai színésznő.

színésznő

Amikor 1937. december 21-én megszületett a kis Jane, még senki nem sejthette, hogy modell, szexbomba, aerobic-királynő no meg két Oscar-díjat nyerő filmsztár lesz Henry Fonda lányából. Pedig az apja is elég nagy név volt Hollywoodban, így aztán nem volt váratlan, hogy lánya is gyorsan a reflektorfénybe került.

színésznő

színésznő

Elég fiatalon kezdett modellkedni, aztán jött Lee Strasberg híres színésztanodája, ahol felfigyeltek a tehetséges és fiatal lányra. 1960-tól szerepelt filmekben. Érdekes, hogy mennyire sokoldalú színésznő lett belőle: egymást követte a Barbarella szexi főszerepe majd A lovakat lelövik, ugye?

színésznő

Utóbbiért jött az első Oscar-jelölés, amiből karrierjében összesen hét is kijutott neki, kétszer pedig el is nyerte a szobrocskát. Sőt, előbb kapott Oscart, mint a híres papa, Henry Fonda! 

színésznő

A nyolcvanas évek fitnesz-mániájába fejest ugorva 1982-ben kiadta első aerobic-programját. Jane Fonda arca lett az egészséges életmódot zászlóra tűző mozgalomnak, egy egész nemzedéknyi nő példaképe lett, akik hozzá hasonló módon kezdtek feszes cuccokban ugrálni lendületes könnyűzenére, abban bízva, hogy ugyanolyan csinosak lesznek, mint ő.

színésznő

színésznő

1990-ben Jane bejelentette visszavonulását a filmezéstől, aztán 2005-ben jött a nagy visszatérés egy sikeres vígjátékkal, ahol Jennifer Lopez volt az egyik partnere.

színésznő

Azóta is feltűnik kisebb-nagyobb szerepekben, és ez vélhetően folytatódni fog a nyolcvanon túl is. Reméljük, vidáman ünnepli szülinapját!

színésznő