Világhírű művészek ajánlották fel alkotásaikat, amiket a helyszínen senki nem nézhet meg. És még lelkesek is az ötlettől!

Bármennyire furcsán hangzik, tényleg úgy bocsátották rendelkezésre műveiket a támogató alkotók, hogy azokat gondosan dobozba zárva elrejtették egy apró szigeten. Ám nemes cél érdekében: az alkotásokat elárverezik, és a befolyó összegből a cápák védelmét támogatják.

A helyszín ugyanis nem más, mint a Cocos-sziget, a Costa Ricához tartozó kis földdarab, ami a szárazföldtől nagy távolságra gyakorlatilag egy tengerfenékről kiemelkedő hegy csúcsa, és így gyakorlatilag olyan, mint oázis az óceánban. Rengeteg állat él itt, köztük sok-sok cápa, ám hiába szigorúan védettek, a jó fogásra vágyó illegális halászok igyekeznek minél többet kifogni belőlük. A hatóságoknak szüksége van az anyagi támogatásra, hogy hatékonyan léphessenek fel az érdekükben.

A művészek ezért ajánlották fel az alkotásokat, de azokat nem hagyományos módon értékesítik. A szigetre utazók először a víz alatt ismerkedhettek meg a cápákkal, amelyeket védeni szándékoznak. Aztán az alkotásokkal speciális engedély birtokában léphettek a szigetre, ott a gondosan bedobozolt műveket elásták, majd a GPS-koordinátákat rögzítették.

Ám a vásárló nem a koordinátákat kapja meg, hanem azokat egy holland művész, Constant Dullaart egy fémtömbön kódolva rögzíti, amihez nem adnak kulcsot. Ezzel a "térképpel" indulhatna a vásárló az alkotásáért- feltéve, hogy a szigetre léphet, mert ott nem lehet csak úgy ásni. Szóval a sok pénzt kicsengető művészet- és cápapártoló eltöprenghet rajta, hagyja ott senki által nem háborgatva az alkotást, vagy a törvényt megsértve próbálja megszerezni azt- és pont a védelemre hány fittyet, aminek nevében felhasználják az általa kifizetett összeget.

Igazán összetett projektról van tehát szó, amit minden résztvevő és érdeklődő továbbgondolhat. Ritka, amikor ilyen különleges módon kapcsolódik össze a művészet és a természetvédelem ügye, és ettől válik ez az egész izgalmasabbá. Vajon örökre ott maradnak valahol a szigeten eldugva az alkotások, vagy modern kori kalózok próbálnak a nyomukra akadni? Annak idején a magányos, mindentől távol eső sziget a kalózok egyik kedvelt tanyája volt, állítólag akadnak is ott elrejtett kincseik. Ez is egyike az érdekes párhuzamoknak...

Most már csak vevő is legyen, és a pénzt is jól használják fel a hatóságok, és végül mindenki jól jár: a cápák, a búvárok, a környezetvédők, a művészek- talán csak a tilosban járó halászok nem.