Ma 44 éve hunyt el J. R. R. Tolkien.

irodalom

Szerintem a rajongók már mind álmukból felkeltve fújják Tolkien karrierjének legfontosabb állomásait, az egykori oxfordi professzor útját az irodalomba. Természetesen nyilván tisztában vannak azzal is, hogy a meglehetősen lassan dolgozó alkotó mennyit csiszolta a Középfölde-mitológia könyveit, amiből ma már nem csak a A Gyűrűk Ura trilógia büszkélkedhet világsikerű filmváltozattal, hanem A hobbit is.

Így aztán ebbe nem megyek bele. Az már izgalmasabb, mennyire nagy hatással volt ez a mű a fantasy-műfajra az orkokkal, tündékkel és törpékkel. Amikor először fantasy könyveket olvastam, még csak nem is hallottam Tolkien nevét, utólag derült ki számomra, mennyien bújtak elő az ő köpönyegéből.

Természetesen ő is építkezett valamire, a művészetben szinte mindennek van előképe, és ez így van rendjén. A korszakos jelentőségű alkotókat pedig számon tartjuk, akik azért kiemelkedtek ebből a történelmi ívből- csak manapság az ilyesmit általában toplistákkal és bevételi eredményekkel támasztjuk alá.

irodalom

Furcsa belegondolni, hogy ha Tolkien idejében is olyasféle vagyonokat lehetett volna keresni egy sikerkönyvvel mint manapság, mennyit értek volna a Gyűrűk Ura-sorozat tagjai? Nyilván így sem adták ingyen a megfilmesítési jogokat, de azért nem mindegy, hogy az ember maga keres, vagy a jogutódjai. 

Mindenesetre van benne valami furcsa, különös, hogy egy joviális egyetemi tanár afféle sztárrá válik. És még különösebb összehasonlítani őt a mai "celebekkel". Vajon rájuk emlékezni fog még valaki négy évtized távlatából? Ha nem, akkor az idő azért mégiscsak igazságot szolgáltat...