Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Samantha 60

Kim Cattrall 1956-ban ezen a napon született, a Szex és New York rangidőse tehát ma tölti be a hatvanat.

színésznő

Nem hiszem, hogy a színésznő korai szerepeire túl sokan emlékeznének. Noha az Egyesült Királyságban született, családjával még gyerekként Kanadába költözött. Már 19 évesen, a Rosebud című filmben együtt szerepelhetett olyan legendákkal, mint Peter O'Toole vagy Richard Attenborough.

színésznő

Utána viszont inkább a televízióban foglalkoztatták, Columbo, Starsky és Hutch, Hulk, Knight Rider epizódokban tűnt fel a fiatal, csinos Kim Cattrall. Nagyjátékfilmekből említhető talán a Rendőrakadémia vagy a Próbababa, de ezek nem mondhatóak igazi klasszikus, nagy alkotásoknak.

színésznő

Aztán jött 1998, a Szex és New York, benne a mindig tüzes Samantha szerepe. Afféle szexguru lett civilben is Kim Cattrall, és ez is jól állt neki. Ám be kell látni, a sorozat nagyjátékfilmes folytatásai idején már betöltötte az 50-et, és kissé kétkedve fogadta az ember, hogy ő lenne a férfiak fejét elcsavaró nagy csábító. (Hozzátéve, hogy a többi színésznő sem fiatalodott- ezzel nagy baj nincs, mind megöregszünk, csak épp a műfajból adódóan volt fura a "csajbrigád" korosodása.)

színésznő

Valószínűleg most jött el a nagymama-szerepek ideje. Ám megjegyzem, a legemlékezetesebb pillanat amit a tévében Kim Cattrall főszereplésével láttam, nem fikciós film volt: a családfakutatós műsorban a kamerák előtt derítették ki, hogy nagyapja, aki nyom nélkül tűnt el, másik néven új családot alapított Ausztráliában, így Kim Cattrallnak ott éltek unokatestvérei, akikről nem is tudott. No az egy erős jelenet volt- a valóság néha mégiscsak nagyon érdekes tud lenni...

színésznő

0 Tovább

Boldog szülinapot, Renée!

Ma lesz 47 esztendős az örök Bridget Jones, aki harmadszor is a szingliirodalom ikonikus alakjának bőrébe bújik hogy újjáélessze karrierjét.

színésznő

Bevallom, egy kicsit elfogult vagyok Renée Zellweger kapcsán. A svájci és skandináv felmenőkkel rendelkező színésznőnek Bridget Jones-on túl azért akadt még pár emlékezetes vagy simán jópofa alakítása, a Hideghegy, a Chicago, a Jerry Maguire vagy a Betty nővér is jó szerepekkel ajándékozta meg.

színésznő

Aztán valahogy egyre kevésbé működött a laza, vagány, néha mégis idétlen komika szerep, nem sikerült a negyvenes éveibe átmentenie a sikereket. A 2009-es Miért éppen Minnesota? már olyan volt, mint ha saját korábbi alakításait parodizálta volna.

színésznő

Jött is fél évtized szünet, nem láthattuk filmekben Renée bájos, karakteres arcát. Ha képek kerültek elő, inkább csak megdöbbentünk, ez valóban ő? Annyira megváltozott, hogy képaláírás nélkül el se hittük volna, ő az, aki. 

színésznő

Az idén viszont jön egy film Keanu Reeves oldalán (The Whole Truth), illetve a már fent említett új Bridget Jones folytatás. Hogy működni fog-e a sztori a 47 éves kismamával, azt éppen nem tudom, de óriási mázlija van Renée-nek, hogy ez a szerep jelenleg mással nem elképzelhető. Amiből aztán vagy az következik, hogy egy bravúros alakítással megint megszilárdítja a helyét Hollywoodban, vagy pedig megbukik, és akkor megint jöhet egy hosszú-hosszú szünet, netán tévéfilmek és pár kis költségvetésű produkció. No meg a sajnálkozó cikkek, amiben arról írunk, milyen kár érte. Én mindenesetre szurkolok neki, pedig még csak nem is vagyok Bridget Jones-rajongó.

színésznő

0 Tovább

Nem csak Chuck Norris van a világon

Március 10-én ünnepli születésnapját a legendás karatebajnok és filmsztár, Chuck Norris, akiről majdnem hidat is neveztek el Budapesten. A vele kapcsolatos vicceknek se szeri, se száma, most nyilván róla jelennek meg cikkek- én viszont úgy döntöttem, inkább a szintén ezen a napon született színésznők fotói között válogatok. Pár híresség ugyanis akár együtt is ünnepelhetne a keményöklű texasi kopóval...

Sharon Stone

színésznő

színésznőszínésznő

Olivia Wilde

színésznőszínésznő

színésznő

Emily Osment

színésznő

Paget Brewster

színésznő

színésznő

Shannon Tweed

színésznő

0 Tovább

Egy ragyogó musicalsztár

95 éve született Cyd Charisse, az ötvenes évek musicaljeinek egyik legismertebb csillaga, és ha már nőnap van, akkor értelemszerűen őt választottam a szülinapos sztárok közül.

színésznő

Tudom, a nemzetközi nőnap megítélése sem egyszerű ügy manapság, mert mostanában a világon mindent valamilyen ideológia szemüvegén át vizsgálunk. Még vád is érhet, amiért egy kifejezetten dekoratív színésznő emlékét idézem, de mentségemül szolgáljon, hogy ő az egyik kedvencem- és nem azért, mert elegáns megjelenésű, nagyon csinos nőről beszélünk.

színésznő

Sokkal inkább arról van szó, hogy a musicalek nagy korszakának legerősebb egyéniségei közé tartozott, aki méltó partnere volt akár Gene Kelly-nek, akár Fred Astaire-nek. És ehhez nem kellett táncos dublőrnek beugrania helyette, mert a Tula Ellice Finklea néven anyakönyvezett kislány gyerekkorától balerinának készült.

színésznő

Ez a klasszikus táncművészi alap jelentette a beugrót a számára Hollywoodba, de szó sem volt arról, hogy az első filmjétől kezdve kikövezett útja lett volna a sztárságig. Eleinte a nevét még csak ki sem írták, rövid táncos jelenetekben volt szükség a profi alakítására. 1945-ben a Ziegfeld Follies-ban már Fred Astaire oldalán bukkant fel, ami után hétéves szerződést kötött vele az MGM.

színésznő

Az igazi feltűnésre viszont még mindig várnia kellett. Harmincon túl emelkedett sztárstátuszba, amikor egy roppant izgalmas betétben volt Gene Kelly partnere: minden idők egyik legjobb musicalje, az Ének az esőben volt az a bizonyos film. Aztán jött A zenevonat, majd a csodálatos főszerep a Selyemharisnyában, Fred Astaire oldalán. 

színésznő

A hatvanas évektől a musicalek nagy korszakának leáldozott, és ezzel együtt Cyd Charisse is egyre kevesebb filmben tűnt fel. Előfordul ez ebben a szakmában- ám azt senki nem vehette el tőle, hogy a műfaj legnagyobbjaival játszhatott együtt, és néhány klasszikus musicelben tündökölve válhatott legendává.

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

0 Tovább

Jamie Lee Curtis, a tökéletes

Tavaly ezen a napon az akkor harminc esztendős Scarlett Johanssonról írtam pár sort, ezért idén -bármennyire is lenne hozzá kedvem ahhoz hogy ismét őt ünnepeljem- másik szülinapost választottam november 22-re. 

színésznő

Jamie Lee Curtis 1958-ban született, két legendás színész, Janet Leigh és Tony Curtis gyermekeként, így némi magyar vér is csörgedezik az ereiben. Nehéz lehet ilyen háttérrel felnőni, ám a sztori másik oldala, hogy ha valaki Hollywoodban gyerekeskedik, nyilván esélyesebben verekszi magát oda a filmiparba.

színésznő

Azt nehéz lenne mondani, hogy Jamie Lee Curtis az álomgyár legendái közé emelkedett volna, ezért inkább egy filmre koncentrálok most a karrierjéből, ami nagyon jellemzi a korszakot. Az eredetileg Perfect című, nálunk Ingerlő idomok néven bemutatott film kereken harminc éve készült, amikor teljesen szokványos volt egy-egy divathullámot meglovagolva rövid szavatosságú alkotásokat készíteni. Olyasmi trend volt ez akkor, mint manapság a képregényhősös filmek: ha a break volt divatban, breakfilmek készültek egy-két évig, ha a karate, akkor jöhetett az, ha meg minden lány és asszony aerobictermekbe váltott bérletet, akkor születtek az aerobicfilmek.

színésznő

Ma már pont ezért számítanak mulatságosnak ezek a kizárólag abban a korban értelmezhető filmek. A Perfect javarészt edzőteremben zajlik, ott ugrálnak a gondosan megválogatott vékony lányok a dübörgő zenére, miközben van valami keskeny sztori is az aerobicosok világába beépülő riporter és az edző románcáról. Jamie Lee Curtis pont beleillett a kor szépségideáljába: roppant karcsú, sportos csaj volt, vagány rövid hajjal. Partnere John Travolta volt, aki ekkor már rég túl volt a karrierje elejét meghatározó óriási sikereken, a Pomádé és a Szombat esti láz után nyilván ment mindenhova, ahol jó mozgású és jó megjelenésű színészre volt szükség.

színésznő

Trendek és ismert arcok ide vagy oda, a Perfect megbukott a mozipénztáraknál és a kritikusok is utálták. Amióta a nagy különc Quentin Tarantino kijelentette róla, hogy "jelentősen alulértékelt" alkotás, megint bátran elő lehet venni, mert ha neki tetszik, már nem is ciki. Na jó, ne vicceljünk, nem különösebben maradandó film ez, a perceken át tartó aerobic-jelenetekkel, melyek között olyan is van, amikor a két főszereplő óra közben flörtöl egymással.

Jamie Lee Curtis karrierjére rendesen rányomta a bélyegét a Perfect. Talán csak az lehet az egyetlen reménye, hogy Tarantino egyszer aerobicos filmet is csinál, és abban számít majd rá is, mert egy erős szerep tudja feledtetni egy színész korábbi ballépéseit- többek között Travolta is mesélhetne erről. Nyilvánvalóan azért szülinaposunknak is voltak emlékezetes alakításai horrorokban, vígjátékokban- de ennyire gifre kívánkozó mutatvány nem sok van egy színésző életében, mint az alábbi jelenet a Perfectből.

színésznő

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés





Kockázatok és ellenjavallatok

elche@freemail.hu

Google hirdetés

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés