Ifjú titánok

A U2 első tévés fellépése igazán megkapó élmény.

zene

A ma már gigasztár státuszba tartozó ír rockbanda is volt valamikor kezdő. Sokféle módon indulhat egy zenekar: a Led Zeppelin alapítója, Jimmy Page például már ismert, megbecsült név volt a szakmában, amikor új bandát szervezett, míg mondjuk a U2 teljesen ismeretlen tizenévesekből verődött össze még a hetvenes években.

zene 

Az utóbbi út meglehetősen nehéz hiszen tényleg a nulláról indulnak, nincs rutin, háttér, pénz a zenekar mögött. Persze azzal is jár, minden lépcsőfokot, új kihívást közösen kell leküzdeni a tagoknak. Cserében viszont egészen összekovácsolhatja a zenekart az, amikor közösen eljutnak valahova. A legeslegelső tévés fellépés előtt nyilván izgatottan válogattak a ruhák között, és persze elmaradhatatlan volt a frizurák belövése is, mint az tetten érhető.

De azt vitatni nem lehet, hogy Bono színpadi jelenléte már akkor is érzékelhető volt, sőt, korai gesztusai köszönnek időnként vissza ma is. Az egész zenekarnak van egy lendülete, ami sok évvel később is hasonló tud lenni. Az, hogy a zene maga kiforrottabbá vált, teljesen normális, sőt, nem jutott volna messzire a U2 ha nem fejlődött volna tovább az első felvételekhez képest.

zene

Azt mindenesetre jó látni, hogy mindenki volt kezdő- nem kell félni attól, hogy az ember hibákat követ el zöldfülűként. S a fellépés előtti bevezető arról, hogy a U2 esetleg a jövő híres bandája lehet, akkor komikusnak tűnt, míg most egészen máshogy hangzik.

zene

0 Tovább

Mik voltunk egykoron

Így tolta a bulit negyedszázada a Depeche Mode.

zene

Az angol zenekar legkorábbi időszakának remek dala volt a Just Can't Get Enough, amit még a nem sokkal később kilépett Vince Clarke szerzett. Ezek a francia televíziós felvételen már nélküle adják elő.

Mit ne mondjak, ezek a jól fésült, táncos lábú srácok aztán később lettek igazi világsztárok, kevésbé táncolható felvételekkel. Magyarországon pedig különösen népszerűek, az én korosztályomban nem nagyon akad aki ne kedvelte volna őket. Változtak az évek alatt? Naná. Nem is kicsit. De ki nem?... Én sem pont ugyanaz vagyok, mint 25 éve... De ami jó, arra jó visszaemlékezni ennyi év távlatából is.

zene

zene

0 Tovább

Így születnek a legendák

1954. április 12-én vette fel Bill Haley és bandája a Rock Around the Clock-ot.

zene

Az 1925-ben született Bill Haley már kölyökként pénzt keresett zenészként, és 15 évesen költözött el családjától gitárja társaságában. Hamarosan a zeneiparban helyezkedett el, saját zenekara, a Bill Haley & The Comets 1952-ben vette fel a mára jól ismert nevét.

Kisebb slágerek után szerződtek a Deccához, és azon a napon stúdióba vonultak, hogy új kislemezt rögzítsenek. A Thirteen Women című dal munkálatai elhúzódtak, így aztán a lemez B-oldalának dalára már alig jutott idő. Gyorsan feljátszották a Freedman és Myers által írt Rock Around The Clockot, amire a szólógitáros csak egy régebbi szólót tudott elővenni- aztán némi ügyeskedés után sikerült használható verziót összehozni a két nekifutásra felvett dalból. Mellesleg nem sokkal korábban egy másik banda már kiadta a szerzeményt, de nem keltettek vele nagy feltűnést.

A Bill Haley által előadott Rock Around The Clock sem volt bombasiker, és talán ma nem is ismernék annyian, ha nem játszik közre a véletlen- már ha hihetünk a legendának. Egy zenerajongó tíz éves srác, Peter Ford Los Angelesben meghallgatta a Thirteen Woment, aztán megfordította a lemezt, és beleszeretett a B-oldalon hallható dalba. 

Ilyen fordult már elő a történelemben, csak éppen Peter apukája nem más volt, mint Glenn Ford, az ismert színész. A Blackboard Jungle című filmre készülő Ford a tinédzserek életéről szóló alkotásban jelentős szerepet kapott, és a többi alkotóval együtt keresett olyan dalt a főcím alá, ami kifejezi a korosztály életérzését. Naná, hogy a kisfiától kapott lemezt javasolta, és a többi történelem: az 1955-ben újból kiadott Rock Around The Clock azonnal a listák élére ugrott.

Bár nem ez volt a legelső rock&roll dal, nem is ebből adták el a legtöbbet, mégis korszakhatárnak számít. Sokan osztják 1955 előtti és utáni korszakokra a könnyűzenét, Bill Haley-ék dalának köszönhetően. 

És hogy pont úgy történt-e minden, mint ahogy a legenda szól? Hát, ezt már nem nagyon lehet kideríteni. Akinek csak köze volt a dalhoz, kiegészítette a sztorit, esetleg máshogy mesélte a dolgokat. Mindenki szeretett volna magának egy kis szeletet a legendából. A szerencse az, hogy abból nekünk is jut, ha meghallgatjuk ezt a tényleg remekbe szabott, lendületes nótát, ami ma is megállja a helyét.

0 Tovább

Egy lépés a világhír

Ma 43 éve győzött az ABBA az Eurovíziós dalfesztiválon, és ettől kezdve ívelt fel a zenekar karrierje.

zene

A svéd zenekar két férfi tagja, Björn és Benny már a hatvanas években jól ismert zenész és dalszerző volt a hazájában. Más-más bandában játszottak, aztán összebarátkoztak és a hetvenes évek elején már közösen dolgoztak. Társult hozzájuk két tehetséges énekesnő, Anni-Frid és Agnetha, és kialakult a négyesfogat, neveik kezdőbetűjéből pedig az ABBA szó.

A régóta a zeneiparban dolgozó Björn és Benny egyértelmű kiugrási lehetőséget látott az Eurovíziós fesztiválban, és már korábban is tudatosan készültek a részvételre. 1974-ben sikerült megnyerniük a helyi válogatót, aztán április 6-án övék lett az európai fődíj is: a Waterloo elindult világhódító útjára.

A tempós, remekül megírt szerzemény volt az első daluk, ami jó helyezéseket ért el a külföldi slágerlistákon, jegyezték Angliában, Nyugat-Németországban, az Egyesült Államokban is. De egy sláger még messze van a tartós sikertől: sokan reménykednek abban, hogy az Eurovíziós részvétel sztárt csinál belőlük, azért őszintén szólva elvétve akad olyan dal is, ami maradandóvá válik. Az meg szinte csodaszámba megy, ha egy ott feltűnt előadó tartósan a csúcson marad.

Az ABBA az üdítő kivétel, és nyilván az ő példájuk miatt van minden évben olyan tülekedés a néha lesajnált fesztiválon való részvételért. Bárki bármit mond arról, hogy ódivatú, kicsit sem újító dalok vannak többnyire a mezőnyben, hogy unalmas ez a nagy felhajtással körített showműsor, akkor is beszélünk róla. A zeneiparban megvan ennek a szerepe.

Az egy másik kérdés, hogy kell a tehetség a győzelem utáni talpon maradáshoz. 1974-ben talán még kérdés lehetett, az ABBA egyslágeres csoda-e, ma már viszont tudjuk, hogy nem az volt. Sőt, a zenetörténelem egyik legsikeresebb együttesévé váltak, és a Waterloo nem az egyetlen vagy a kiugróan legnagyobb slágerük, hanem csak egy a sok közül. Mamma Mia, Dancing Queen, The Winner Takes It All, és még lehetne folytani a sort- ma is jól ismert, emlékezetes dalok, amikből még musical és film is íródott. 

zene

Furcsa, hogy az ABBA mint zenekar csak egy évtizeden át létezett, 1982 után nem készítettek új lemezt, nem turnéztak. De amíg dolgoztak, a csúcson voltak, s hogy Svédországból indulva lettek ekkora sztárok, az mindenképpen megsüvegelendő. Munka, tehetség, ügyes menedzsment- sok minden kellett ehhez. Nem tudom, hogy a mostani fesztiválon indulhat-e ilyen karrier, de gyanítom, Pápai Jocinak alaposan fel kell kötnie a gatyáját, ha a nyomdokukba akar érni...

0 Tovább

Zene a gázgyárból

Veréb Tomival büntetnek minket az égiek azért, amiért elhanyagoltuk a tisztességes zenéket?

Amióta a Petőfi Rádió ócska zenéket játszik, gyakrabban futok bele borzalmas magyar "slágerekbe". (Megjegyzem, a Petőfibe pont ezért igyekszek ritkábban belefutni, de néha előfordulnak ballépések az ember életében.) És amikor meghallottam azt a refrént, hogy "Nekem ő ma a leglegleg A legforróbb vizespóló"

Akkor kicsit lefagytam. Ez az állapot azóta is tart, bevallom.

Kiderült, hogy Veréb Tamás daláról van szó, akinek a neve nekem semmit nem mond. Ez persze nem gond, miért kellene nekem minden középszerű előadót ismerni? Rákerestem a dal szövegére, mert nem hagyott nyugodni a dolog, és sokkolt, hogy valaki a nevét adta ehhez a szerzeményhez! Persze lehet, csak álnév, mert nehezen hihető, hogy valaki felvállalja az "Én a vihar elől ide a közelbe húztam a sátram De lehet beázik ma közöttünk a tér" sorokat. 

Naná, hogy a zene sem jó, mitől lenne jó? Tipikus egykaptafára készült slágerecske. Szóval van egy felejthető zene, egy jellegtelen énekes, meg egy borzasztó szöveg. És van egy rádió, ami isten tudja miért, képes ezt leadni.

Az a baj, drága barátaim, hogy tucatnyi hasonló példát találhatnék. (Oké, ez kicsit füllentés, mert a legforróbb vizespólóval nehéz versenyezni. Jó lenne azt hinni, hogy ez művészi fricska, maga a modern dadaizmus, de bevallom, nem tartom valószínűnek.) És kellemetlen arra gondolni, hogy azért léteztek és léteznek frankó magyar zenészek.

Ha roppant őszinte leszek, akkor elismerem, például a Rock and roller szövegétől sem vetem magam hanyatt, de a zene király az énekes pedig zúz, tehát legalább a háromból kettő dolog működik. 

De hogy semmi? Hol vannak a jó zeneszerzők, a remek szövegírók (főleg ez fáj, mert ha már magyarul éneklünk, lehetne frappánsat meg értelmeset is faragni), a karakteres előadók? Az ember azon töpreng, hogy az ilyen forró vizespólós tinglitangli izék tehetségtelenségről vagy igénytelenségről tnaúskodnak? Mert hogy ihlehett alkotási folyamatról nem, az ezer százalék.

Ennél már csak egy dolog rosszabb. Ha ez a dal sok embernek tetszik- na azt főleg nehéz megemésztenem. Mert az nem sok jót ígér...

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés