Zene a gázgyárból

Veréb Tomival büntetnek minket az égiek azért, amiért elhanyagoltuk a tisztességes zenéket?

Amióta a Petőfi Rádió ócska zenéket játszik, gyakrabban futok bele borzalmas magyar "slágerekbe". (Megjegyzem, a Petőfibe pont ezért igyekszek ritkábban belefutni, de néha előfordulnak ballépések az ember életében.) És amikor meghallottam azt a refrént, hogy "Nekem ő ma a leglegleg A legforróbb vizespóló"

Akkor kicsit lefagytam. Ez az állapot azóta is tart, bevallom.

Kiderült, hogy Veréb Tamás daláról van szó, akinek a neve nekem semmit nem mond. Ez persze nem gond, miért kellene nekem minden középszerű előadót ismerni? Rákerestem a dal szövegére, mert nem hagyott nyugodni a dolog, és sokkolt, hogy valaki a nevét adta ehhez a szerzeményhez! Persze lehet, csak álnév, mert nehezen hihető, hogy valaki felvállalja az "Én a vihar elől ide a közelbe húztam a sátram De lehet beázik ma közöttünk a tér" sorokat. 

Naná, hogy a zene sem jó, mitől lenne jó? Tipikus egykaptafára készült slágerecske. Szóval van egy felejthető zene, egy jellegtelen énekes, meg egy borzasztó szöveg. És van egy rádió, ami isten tudja miért, képes ezt leadni.

Az a baj, drága barátaim, hogy tucatnyi hasonló példát találhatnék. (Oké, ez kicsit füllentés, mert a legforróbb vizespólóval nehéz versenyezni. Jó lenne azt hinni, hogy ez művészi fricska, maga a modern dadaizmus, de bevallom, nem tartom valószínűnek.) És kellemetlen arra gondolni, hogy azért léteztek és léteznek frankó magyar zenészek.

Ha roppant őszinte leszek, akkor elismerem, például a Rock and roller szövegétől sem vetem magam hanyatt, de a zene király az énekes pedig zúz, tehát legalább a háromból kettő dolog működik. 

De hogy semmi? Hol vannak a jó zeneszerzők, a remek szövegírók (főleg ez fáj, mert ha már magyarul éneklünk, lehetne frappánsat meg értelmeset is faragni), a karakteres előadók? Az ember azon töpreng, hogy az ilyen forró vizespólós tinglitangli izék tehetségtelenségről vagy igénytelenségről tnaúskodnak? Mert hogy ihlehett alkotási folyamatról nem, az ezer százalék.

Ennél már csak egy dolog rosszabb. Ha ez a dal sok embernek tetszik- na azt főleg nehéz megemésztenem. Mert az nem sok jót ígér...

0 Tovább

Last Christmas

53 éves korában elhunyt George Michael, a Wham duó tagjaként és szólóban is sikeres énekes.

zene

Meglepő, váratlan a hír, bár kétségtelen, az idén sok legenda hunyt el, azaz 2016-ban nem először okoz döbbenetet ilyen szomorú esemény. Nem vagyok Wham- vagy George Michael-rajongó, csak éppen úgy mint mindenki más, sok-sok slágerét ismerem. December 25-én hunyt el, óhatatlanul eszébe jut az embernek az ilyenkor ronggyá játszott Last Christmas...

Természetesen az élet megy tovább. Természetesen neki is megvoltak a maga emberi hibái. Természetesen tudom, popzenész volt, akadtak a zenetörténetben rajta kívül még nagy alkotók. Mégis furcsa érzés volt olvasni a hírt, és persze rögvest kerestem pár dalt, beugrott pár emlék.

Így aztán többet és okosabbat nem is tudok mondani: elment egy remek zenész. Nyugodjon békében!

zene

0 Tovább

Kíséret nélkül

A Queen legendás dala, a We are the Champions zenei kíséret nélkül borzongatóan izgalmas.

zene

Freddie Mercury már hosszú-hosszú évek óta nincs köztünk, de átütő énekhangja azóta is utánozhatatlan, felülmúlhatatlan. Úgy is az, ha halljuk mögötte a rockzenei hátteret, de anélkül pedig szinte leesik az ember álla, ha hallgatja. Tudom én, hogy van X-Faktor és Star Academy, de azért megbocsásson nekem a világ- ez egy másik kávéház.

3 Tovább

Klasszikus diszkóritmusban

Ma 40 éve ugrott a slágerlisták élére a poposított Beethoven szimfónia.

zene

A ma roppant divatos "crossover" zenéket mindenki ismeri. Jellemzően a klasszikus zenei tanulmányok után a nagyközönség igényeihez igazított feldolgozásokkal dolgozó muzsikusok más ritmusban, más hangszereléssel játsszák a közismert komolyzenei "slágereket".

Ez a műfaj egyébként egyáltalán nem új. A nyolcvanas években a magyar televízió egyik jellemző időhúzó programja volt a "Klasszikusok diszkóritmusban", amikor a tipikus táncolható dobritmussal megtámogatott szimfóniákat adtak. A másik irány pedig a giccsesítés volt, aminek Richard Claydermann volt a nagymestere. 

zene

De ilyen házasításokkal már a hatvanas években is próbálkoztak, egészen konkrétan 1965-ben volt egy kisebb siker, amiben egy Bach menüettet dolgoztak fel. Ez a szerzemény ihlette a klasszikus- és jazztanulmányokat folytató, majd mindenféle reklámzenéket író Walter Murphy-t, hogy az akkoriban berobbanó diszkóstílusú feldolgozásokat készítsen klasszikus darabokból. Murphy maga játszott minden hangszeren, majd a stúdióban rögzített szerzeményekkel házalni kezdett a kiadóknál.

Nem nagyon látott fantáziát senki az ötletében, végül a Private Stock Records jelentette meg az "A fifth of Beethoven" című dalt, amit a mester ötödik szimfóniája ihletett. Murphy-t és a kiadót is meglepve a dal 1976. október 9-én a Billboard első helyére ugrott, az év egyik nagy slágere volt. Sőt, bekerült a Szombat esti lázba is, és a roppant sikeres filmnek köszönhetően másodjára is a slágerlistákra került.

Persze a könnyűzenére jellemző módon nem lehet kiszámítani, hogy változik a közönség ízlése. Walter Murphy hasonló feldolgozásai nem zavartak túl sok vizet. Nem ő az egyetlen "egyslágeres" zenész, és azért ezt az egy nagy dobást biztosan nem lehet elvenni tőle.

Zenei képességeit pedig sok más diszkósztárral szemben soha nem vitatta senki, sőt, megbecsült filmzeneszerző mindmáig. A mai tévénézők talán nem is tudják, hogy Seth MacFarlane egyik régi, hűséges alkotótársa, olyan rajzfilmsorozatokhoz írt zenét, mint a Family Guy, a Cleveland Show és az Amerikai Fater (az A fifth of Beethoven felbukkan egy Family Guy epizódban is). Úgy fest, Beethoven jó iskola volt ahhoz, hogyan kell népszerű dallamokat szerezni...

0 Tovább

Amikor berobbant a Nirvana

Ne már, hogy pont negyedszázada jelent meg a Smells Like Teen Spirit!

zene

Talán a mai tizenévesek nem is nagyon értik meg, miért volt akkora durranás a Kurt Cobain vezette Nirvana első világslágere. A nálam idősebbek pedig talán akkor nem értették, miért őrülnek meg annyian a bandáért. Mindenesetre a Smells Like Teen Spirit jött, látott, győzött- akkortájt mind ismertük.

Aztán lehet, hogy tévedek, és a mai srácok is tudják értékelni a nóta kétségtelen értékeit. Az legalábbis sokatmondó, hogy 429 millió alkalommal nézték meg a YouTube-on... A klip maga a kilencvenes évek, a zene és a klip hangulata tényleg rettentően eltalált valamit a korszellemből, és a Nirvana karrierje rakétasebességgel indult be. Igaz, attól aligha voltak boldogok, hogy annyian azonosítják azzal a bizonyos első híres slágerrel.

zene

Aztán úgy alakult, hogy nem sokáig kellett emiatt aggódniuk: Kurt Cobain 1994-ben öngyilkos lett. Az alig 27 évesen elhunyt énekes legenda lett, és természetesen ez a sors várt a Nirvanára is. Az egykori dalok jogdíjából jól megélhet a két másik alapító tag, bár a dobos, Dave Grohl saját jogán is szép karriert csinált mint a Foo Fighters frontembere.

zene

Ha egyszer valaki a kilencvenes évek elejéről akar többet megtudni, bátran kezdheti az ismerkedést a Nirvana zenéjéről. Bevallom, én nem voltam rajongó, de pontosan tudtam akkor is, hogy egyszerűen oda kell rájuk figyelni. Ismertem a híres dalokat, és most is emlékszem némelyikre. És ezzel rengetegen vannak így- mi ez, ha nem az örökkévalóság egy formája?...

zene

No meg azt is nyugtázhatom, hogy rohan az idő: 1991. szeptember 10-én még hosszúhajú középiskolás metálos voltam, aki az ilyen keménykedő zenétől nem ájult el. Most már nem olyan a hajam, a szakközépiskolára csak nosztalgiából gondolok, és metált is ritkábban hallgatok. De egy olyan dal, mint a Smells Like Teen Spirit azért mindig sikeresen fel tudja idézni azt a korszakot.

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés