Lupita!

Ma ünnepli 34. születésnapját a különleges szépségű színésznő.

színésznő

Lupita Nyong'o Mexikóban jött a világra 1983-ban, de szülei kenyaiak voltak. Ma is kenyai és mexikói állampolgársággal rendelkezik. Kenyában szerzett diplomát, majd az Egyesült Államokban tanult. Érdekelte a film világa, de eleinte a produkciós stáb tagjaként dolgozott.

színésznő

Később állt kamera elé: karrierje akkor indult be rakétasebességgel, amikor a 12 év rabszolgaságban nyújtott alakításáért Oscar-díjat nyert 1984-ben. Nem éppen tipikus, hogy egy harmincéves színésznő újoncként ilyen sikert ér el. A nagyközönség ekkor figyelt fel a szép és tehetséges Lupitára. 

színésznő

Azóta már az újjáélesztett Star Wars sorozat legújabb epizódjában is feltűnt, azaz úgy fest, a hollywoodi szuperprodukciókban is számítanak rá. 

színésznő

Lecsaptak rá a magazinok, világcégek is, címlapokról mosolyog vissza és reklámokban tűnik fel. Meg kell jegyezni, ez azért érdekes, mert Hollywoodban még ma se nagyon van egyenlőség, és igen gyakran a fekete bőrű hírességeket jelentősen "kifehérítik" a fotókon. Hát a kenyai Lupitával még az ügyes képmanipulátoroknak is nehéz dolga van.

színésznő

Úgy kell őt elfogadnunk, ahogy van- s ez nagyon-nagyon helyes, azt hiszem.

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

0 Tovább

Ma lenne 78 éves Romy Schneider

Az örök Sissi alig 42 esztendősen hunyt el- noha már 18 évesen sztár volt a fiatal királyné szerepében, magánélete zaklatott és boldogtalan volt.

színésznő

Osztrák színészcsaládból származott, természetes volt számára a szereplés, egészen fiatalon kamera elé állt. Ám az óriási sikert aratott Sissi után igyekezett a kosztümös romantikus filmek világától távolságot tartani, mert komolyabb karrierje vágyott. A gyönyörű és tehetséges színésznőnek bőven jutottak szerepe, de a sztárság csillogása mögött sok szomorúság is érte. 1982-ben hunyt el, nem pontosan tisztázott körülmények közt.

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

6 Tovább

Marilyn és az ő szoknyája

Ma 62 éve készültek a híres fotók Marilyn Monroe-ról.

színésznő

Noha a filmjeit mostanság talán ritkábban vetítik, Marilyn ma is legenda. Pedig elég rögös útja volt a Norma Jean Mortensen néven született lánynak a sztárságig: nevelőotthonok, elsietett házasság, gyári meló, meztelen fotózások után, az ötvenes évek elején fedezték fel a film világában. 

színésznő

A jobb és rosszabb alkotások sorában nem számít igazán jelentősnek a The Seven Year Itch. Ám a hírverés miatt az egyik jelenetet újságírók és érdeklődők sokasága előtt vették fel New Yorkban 1954. szeptember 15-én: Marilyn és partnere egy moziból lép ki, amikor a metró menetszele magasra libbenti a szoknyáját. A csábos főszereplő pedig nem rendezi kapkodva az engedetlen ruhaneműt, hanem kacéran élvezi a pillanatot.

színésznő

A stábfotós, Sam Shaw ötlete volt, hogy ez a momentum kerüljön a plakátokra, ezzel hirdessék a filmet. Aztán a filmet már alig ismerik, de Marilyn szoknyás fotójában ezernyi helyen bele lehet futni. A színésznő később igyekezett komolyabb szerepeket vállalni, de sok ideje nem maradt megmutatni tehetségét: 1961-ben máig tisztázatlan körülmények közt hunyt el.

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

És hogy működik a filmipar? A nagy felhajtással megrendezett felvétel a kíváncsiskodók által keltett hangzavar miatt használhatatlan volt, így azt újra kellett venni Los Angelesben egy stúdióban...

0 Tovább

Samantha 60

Kim Cattrall 1956-ban ezen a napon született, a Szex és New York rangidőse tehát ma tölti be a hatvanat.

színésznő

Nem hiszem, hogy a színésznő korai szerepeire túl sokan emlékeznének. Noha az Egyesült Királyságban született, családjával még gyerekként Kanadába költözött. Már 19 évesen, a Rosebud című filmben együtt szerepelhetett olyan legendákkal, mint Peter O'Toole vagy Richard Attenborough.

színésznő

Utána viszont inkább a televízióban foglalkoztatták, Columbo, Starsky és Hutch, Hulk, Knight Rider epizódokban tűnt fel a fiatal, csinos Kim Cattrall. Nagyjátékfilmekből említhető talán a Rendőrakadémia vagy a Próbababa, de ezek nem mondhatóak igazi klasszikus, nagy alkotásoknak.

színésznő

Aztán jött 1998, a Szex és New York, benne a mindig tüzes Samantha szerepe. Afféle szexguru lett civilben is Kim Cattrall, és ez is jól állt neki. Ám be kell látni, a sorozat nagyjátékfilmes folytatásai idején már betöltötte az 50-et, és kissé kétkedve fogadta az ember, hogy ő lenne a férfiak fejét elcsavaró nagy csábító. (Hozzátéve, hogy a többi színésznő sem fiatalodott- ezzel nagy baj nincs, mind megöregszünk, csak épp a műfajból adódóan volt fura a "csajbrigád" korosodása.)

színésznő

Valószínűleg most jött el a nagymama-szerepek ideje. Ám megjegyzem, a legemlékezetesebb pillanat amit a tévében Kim Cattrall főszereplésével láttam, nem fikciós film volt: a családfakutatós műsorban a kamerák előtt derítették ki, hogy nagyapja, aki nyom nélkül tűnt el, másik néven új családot alapított Ausztráliában, így Kim Cattrallnak ott éltek unokatestvérei, akikről nem is tudott. No az egy erős jelenet volt- a valóság néha mégiscsak nagyon érdekes tud lenni...

színésznő

0 Tovább

Boldog szülinapot, Renée!

Ma lesz 47 esztendős az örök Bridget Jones, aki harmadszor is a szingliirodalom ikonikus alakjának bőrébe bújik hogy újjáélessze karrierjét.

színésznő

Bevallom, egy kicsit elfogult vagyok Renée Zellweger kapcsán. A svájci és skandináv felmenőkkel rendelkező színésznőnek Bridget Jones-on túl azért akadt még pár emlékezetes vagy simán jópofa alakítása, a Hideghegy, a Chicago, a Jerry Maguire vagy a Betty nővér is jó szerepekkel ajándékozta meg.

színésznő

Aztán valahogy egyre kevésbé működött a laza, vagány, néha mégis idétlen komika szerep, nem sikerült a negyvenes éveibe átmentenie a sikereket. A 2009-es Miért éppen Minnesota? már olyan volt, mint ha saját korábbi alakításait parodizálta volna.

színésznő

Jött is fél évtized szünet, nem láthattuk filmekben Renée bájos, karakteres arcát. Ha képek kerültek elő, inkább csak megdöbbentünk, ez valóban ő? Annyira megváltozott, hogy képaláírás nélkül el se hittük volna, ő az, aki. 

színésznő

Az idén viszont jön egy film Keanu Reeves oldalán (The Whole Truth), illetve a már fent említett új Bridget Jones folytatás. Hogy működni fog-e a sztori a 47 éves kismamával, azt éppen nem tudom, de óriási mázlija van Renée-nek, hogy ez a szerep jelenleg mással nem elképzelhető. Amiből aztán vagy az következik, hogy egy bravúros alakítással megint megszilárdítja a helyét Hollywoodban, vagy pedig megbukik, és akkor megint jöhet egy hosszú-hosszú szünet, netán tévéfilmek és pár kis költségvetésű produkció. No meg a sajnálkozó cikkek, amiben arról írunk, milyen kár érte. Én mindenesetre szurkolok neki, pedig még csak nem is vagyok Bridget Jones-rajongó.

színésznő

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés

Hirdetés