A Dirty Dancing 30 éve

Az egyik legsikeresebb romantikus film megszületésének kalandos története.

film

1987. augusztusában mutatták be a Dirty Dancing (azaz Piszkos tánc) című filmet az Egyesült Államokban, ahol azonnal kasszát robbantott, s azóta is legendás alkotásnak számít. A sármos tánctanár partnereként nővé érő tinédzser lány sztoriját rengetegen látták az elmúlt három évtizedben, s esélyes, hogy a jövőben is megmarad a népszerűsége.

A történetet jegyző Eleanor Bergstein saját múltjához nyúlt vissza, amikor kiagyalta a történetet. A szerző cáfolta, hogy Baby figurája vele lenne azonos, hiszen ő pont a sikeres táncosok közé tartozott már nagyon fiatalon is, tizenévesként több versenyt is nyert. Ám a táncstílust nagyon is jól ismerte, s ehhez kerekített egy romantikus sztorit.

film

A két főszereplő közül Jennifer Grey-t találták meg könnyebben. Noha a film forgatásakor már 26 éves volt, jól hozta a fiatal lány karakterét. Az első verzióban olasz lett volna a tánctanár karaktere, ám aztán Patrick Swayze lenyűgözött mindenkit, és módosítottak a forgatókönyvön. A balettmúltja okán kiválóan mozgó színész és partnere között megvolt a kémia, és úgy vélték, együtt nyerő páros lettek.

Grey és Swayze viszont már játszott közös filmben korábban, ahol nem igazán barátkoztak össze. A Dirty Dancing forgatásakor is voltak jobb illetve rosszabb időszakaik, néha látni sem bírták egymást. A rendező, Emile Ardolino viszont kettejük improvizációra tudatosan rájátszott, az egyik esetben például Grey állandóan belevihogott abba, ahogy Swayze átkarolná, aki emiatt igencsak bosszús arckifejezéssel reagált- ez a jelenet így is került be a filmbe.

film

A híres tóban táncolós jelenettel is keményen meg kellett küzdeni a színészeknek. A forgatás kezdetekor még nyárias időjárás ugyanis váratlanul igen hidegre fordult, és enyhén szólva sem volt ideális a pancsoláshoz- ám nem volt mese, dolgozni kellett, meg is született a híres jelenet. Jennifer Grey persze állítja, mai eszével már aligha vacogna a hideg vízben, de fiatal volt és vitte magával a forgatás lendülete.

film

Amikor először levetítették a filmet a producernek, Aaron Russo elképedt az általa bűnrossznak tartott végeredménytől, és csak annyit mondott: "Égessétek el a negatívokat, és szedjétek be a kártérítést a biztosítótól!"

A terv ezek után az volt, hogy egy hétvégére küldik moziba augusztusban a Dirty Dancinget, aztán mehet videóforgalmazásba. A kritikák nem voltak feltétlenül elájulva a filmtől, de a nézők annál inkább. Szájról szájra terjedt a hír, már az első napokban remek bevételt hozott a film, ami 1987 egyik legnagyobb sikere lett. Bár az Oscar-versenyben műfaja miatt nyilván nem sok esélye volt, azért egy szobrot begyűjtött a legjobb betétdalért. A "Time of my Life" szól a záró nagyjelenet alatt, és valószínűleg mindenki hallotta már egyszer, aki nem töltötte egy üregben a nyolcvanas-kilencvenes éveket.

A Dirty Dancingből készült színpadi változat, 2004-ben pedig egy olyan "folytatást" mutattak be, ami időben korábban játszódott, Havannában. Vicces, hogy az itteni kis szerepéért Patrick Swayze ötmillió dollárt kapott, az eredeti film főszerepéért pedig kétszázezret. Főleg annak fényében érdekes ez, hogy a folytatás csúnyán megbukott, a közönség utálta... 2017-ben aztán újraforgatták az alapverziót, az új verziót azonban földbe döngöltek a kritikusok.

Ma is mindenki a három évtizede bemutatott eredetire kíváncsi, annak idején a legjobban fogyó filmek közé tartozott VHS-en, majd a DVD verzióból is eladtak is pár millió példányt. A Dirty Dancing afféle igazi "női filmnek" számít, ha van értelme efféle kategorizálásnak, de ahogy az lenni szokott, ami műfajában jó, azt a másik nem tagjai is elismerik (e sorok írója sem kivétel, még ha nem is nézem újra túl sűrűn). Ez a film működik már harminc éve, bizonyítva azt, hogy nem mindig a producernek van igaza.

0 Tovább

Őszintén szólva, drágám...

78 éve forgatták le az Elfújta a szél híres zárójelenetét.

film

Hollywood az Hollywood, a csillogás, a siker otthona, ahol nem csak a filmeknek van sztorija, hanem a filmek születésének is. Az Elfújta a szél tipikus példája ennek: Margaret Mitchell könyvének megfilmesítési jogát akkoriban kimagasló, 50,000 dolláros összegért szerezte meg David O. Selznick, de volt idő, amikor csak nyűgnek tűnt a forgatás.

Már a forgatókönyv is nehezen született meg, de még nagyobb gond volt, hogy Scarlett O'Hara szerepére egyszerűen nem találták meg az ideális színésznőt. Telt az idő, fogyott a pénz, végül Selznick osztozva a jogokon az MGM-mel, tőkéhez jutott, s a stúdió "kölcsönadta" neki Clark Gable-t a férfi főszerepre. 

film

A filmet 1938. decemberében kezdték el forgatni, a magyar származású George Cukor irányításával. Először a legendás atlantai tűzvészt rögzítették- mindezt úgy, hogy női főszereplő még mindig nem volt! Ám egy Londonból érkezett üdvöske feltűnt a producernek a stúdióban: Vivien Leigh ügynökét kereste fel, aki a producer öccse volt. Selznick meglátta benne Scarlettet, és a próbafelvételek után szerződtette is.

Ám ekkor jött a következő akadály, mert Gable és Cukor összekülönbözött, így hamarosan Victor Fleming vette át a rendezői feladatokat. Végül június végére végeztek a felvételekkel, az utolsó, híres jelenetet rögzítették utoljára: Rhett Butler a "Frankly, my dear, I don't give a damn" szavakkal hagyja faképnél Scarlettet. (A magyar verzióban "Őszintén szólva drágám, köpök rá" lett a fordítása.) 

A biztonság kedvéért egy kicsit finomabb verzióban is leforgatták a mondatot, hátha belekötnek a cenzorok. Ám végülis így került mozikba a film, és ugyan Selznicknek a káromkodásnak minősített "damn" szóért ötezer dollárt kellett fizetnie, mit se törődött vele, mert a film tomboló sikert aratott, s azóta is Hollywood egyik klasszikus alkotásának számít.

0 Tovább

Amikor legyőzték George Lucast

39 éve az Oscar-gálán az Annie Hall kapta a legjobb film díját a Csillagok háborúja helyett.

film

1978. április 3-án adták át az értékes szobrokat az előző év legjobb filmjeinek. A Csillagok háborúja igen sok technikai díjat és a legjobb filmzene díját is begyűjtötte, az Annie Hall-ért a főszereplő Diane Keatont és a forgatókönyvíró-rendező Woody Allent is díjazták.

Aztán jött a legjobb film díja. És nem is az a lényeg, most utólag ki mit gondol erről a két klasszikus alkotásról. Számomra az az elgondolkodtató, mennyire versenyeztethető egymással szemben két ilyen darab? A Csillagok háborúja mozikasszát robbantó akciódús sci-fi, amire egész franchise épült, és ma is mindenki odafigyel a sorozat újabb filmjeiről szóló hírekre. Az Annie Hall pedig egy nagyon finom humorú, nagyon intelligens kamaradarab.

Nagyszerű film ez mind a kettő, ha valaki egyiket vagy másikat nem látta, érdemes bepótolnia. Én is úgy tartom nagyra őket, hogy teljesem más miatt gondolom legendának az egyiket és a másikat. Mint sokmindeninek, Luke Skywalker története meghatározta gyerekkoromat, ebbe az univerzumba nőttem bele. Aztán nyilván a felnőttkor felé közeledve az Annie Hall volt rám nagyobb hatással, és ma is gyakrabban idézgetem, hogy "de kár, hogy nem megy minden ilyen flottul".

film

Egy Oscar-díj kiosztásakor még azért senki nem lehet biztos benne, melyik díjazott vagy hoppon maradt alkotásból lesz klasszikus. Az sem mindig fordul elő, hogy két olyan film is ott lesz a legjobb öt között, amire évtizedek múltán is sokan emlékeznek. Azért ha végignézzük az Oscar-nyertesek listáját, láthatjuk, a szavazók elég gyakran ki tudták szúrni, melyik film lesz maradandó. 

Milyen kár, hogy forgatás előtt ezt sokkal nehezebb megítélni! Vajon az Annie Hall és a Csillagok háborúja készítése előtt a producerek mennyire lehettek biztosak a dolgukban? No meg a rendezők? 

Óriási érzés lehet, amikor aztán visszaigazolja a készítők elképzelését a nézők és a kritika véleménye is- hát ezért lehet érdemes belevágni, végigküzdeni egy alkotási folyamatot. Irigylem azokat, akiknek a kitartása, tehetsége is megvan hozzá! S megérdemlik érte az Oscart, no meg a sikert, a pénzt, a nőket és a csillogást...

0 Tovább

Spielberg 70

Korunk meghatározó rendezője, Steven Spielberg 1946. december 18-án született. Afféle csodagyerekként robbant be Hollywoodba, ezért kicsit fura is számomra, hogy már ennyi idős.

film

Azt hiszem, amatőr filmkedvelőként Spielberg alkotásairól meglehetősen sokszor ejtettünk szót barátaimmal. Szokott az ember eszmét cserélni jobb vagy rosszabb filmekről, és az ő esetében én például úgy vagyok vele, pont nem azok a leghatásosabb, számomra igazán emlékezetes filmjei, amikért a díjait kapta. 

film

A Cápa (Jaws) elementáris erejű horror volt, és műfajában szokatlan módon, ma is erős film, noha kortársai többségén már nem ijedezni, hanem nevetni szoktak. A szórakoztató filmek közül ott volt a legendás E.T., no meg az Indiana Jones-sorozat, annak is leginkább az első része, Az elveszett frigyláda fosztogatói. Nagyon szerettem a Harmadik típusú találkozásokat, és jók az olyan filmjei is, mint a Kapj el, ha tudsz. Spielberg kifejezetten jó iparos a filmművészetnek.

film

A nagyon mélynek szánt filmjeitől viszont nem estem hasra. Igen, tudom, sok fontos üzenetet hordozó alkotással jelentkezett elsősorban karrierje második felében, ott volt a Lincoln, az Amistad, a Münhcen, no meg a díjakkal kitömött Schindler listája és a Ryan közlegény megmentése. Ezeknél mindig azt éreztem, valamit marhára el akar mondani, de azok a dolgok, amik remekül működnek Indiana Jones meg a barátságos, magára maradt földönkívüli esetében, döcögnek a háborús filmekben. Nem ő az egyetlen persze, akinek voltak melléfogásai: országos cimborája, George Lucas is erősen megtépázta saját hírnevét a Csillagok háborújának előzménytrilógiájával. Amit viszont jól hoztak össze, azt nem lehet tőlük elvitatni- más embernek egy karrier alatt egy olyan siker se jön össze, mint amiből nekik több is akadt, Spielbergnek különösen.

film

Visszatérve a filmjeihez, a Ryan közlegény például látványos csatajeleneteivel együtt sem a szívem csücske, sőt. Nem vagyok oda azért, ahogy jól megkonstruált ideológiát tuszkoltak bele- a háborús filmek között semmiképpen nem kiemelkedő alkotás a számomra. És néha azért akadnak csúnya balfogásai is, a legutóbbi Indiana Jones-film, például.

film

Mindenesetre elismerem Spielberg mesterségbeli tudását, csak éppen ha igazán nagy rendezőkről van szó, nálam ő mindig egy kicsit háttérbe szorul másokhoz képest. De ez csak az én véleményem, és elfogadom, ha más nem így látja- a film szubjektív műfaj. Sokat letett az asztalra, és nem tartom elképzelhetetlennek, hogy fog is még minket meglepni jó kis filmekkel. Erőt és egészséget kívánok hozzá a születésnapos rendezőnek!

0 Tovább

A Star Wars atyja

Tegnap ünnepelte 72. születésnapját George Lucas, a filmes, akinek munkássága meghatározza a mozivilágot, de azt túlzás lenne mondani, hogy minden alkotása telitalálat lett volna.

film

A fiatal Lucas a THX 1138 című scifivel majd az American Graffiti című nosztalgikus mozival tette le a névjegyét, de ezek vélhetően nem lennének elegendőek a legendastátuszhoz. A Csillagok háborújának első epizódja viszont annál inkább- és Lucas onnantól kezdve nem csak sikeres, de nagyon gazdag filmessé vált. 

film

A Star Wars univerzum kapcsán aki akarja, elolvashatja, miből merített. Ez igazán nem számít, hiszen mindenki elcsen ötleteket, ebben semmi új nincs. Az egész volt jól kitalálva, megvalósítva, aminek köszönhetően generációkat varázsolt el. Nem kis dolog ez! Pláne, hogy a két folytatás is egészen jól sikerült, bár ezeket már nem Lucas rendezte. És akkor ne feledjük, hogy az Indiana Jones sorozat ötletgazdája is ő volt, míg barátja, Steven Spielberg rendezőként dolgozott a filmeken. Szóval a nyolcvanas évek elején nagyon úgy nézett ki, Lucasé a világ.

film

Ám az ewok-macis filmekkel kitérőt tevő, majd a Baljós árnyakkal folytatódó Star Wars-saga már enyhén szólva sem számít ünnepeltnek. Az előzménytrilógia rendezését is vállaló Lucas hírnevét erősen megtépázta ez a pár film, és igazán nem is látható, hogy valami sokat mutatna azóta. Meglehet, csak szerencséje volt a Csillagok háborújával, egy ihletett ötlete pont jókor találkozott a közönség igényével? 

film

Nehéz választ adni rá. A nevét beírta a filmtörténetbe, de az már a nézők dolga, hogy összességében mit gondolnak a dolgairól. Ami kétségkívül javára írandó, az az, hogy állítólag nagy szereti a Family Guyt, és amikor a rajzfilmesek a Csillagok háborúját parodizálták, minden segítséget megadott nekik. Szóval néha legalább jó fej tud lenni...

2 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés

Hirdetés