Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mindenki imádja Angelinát

Ma tölti be a negyvenet Angelina Jolie, napjaink egyik legfelkapottabb színésznője, aki újabban rendezői babérokra is tör.

Mit is kellene elmondani róla? Hogy a színészlegenda, Jon Voight lánya? Hpgy tinédzserként már videoklipekben szerepelt? Hogy Oscar-díjas? Netán azt, hogy Lara Croftként a számítógépes játék megszállotainak szívébe is belopta magát? Vagy azt, hogy Brad Pitt a férje és közösen hat gyereket nevelnek?

Nem hiszem, hogy túl sokat kell róla áradozni. Ő egyszerűen csak Angelina és kész. 

0 Tovább

Varázslat ceruzával

Jerameel Lu 24 éves, fülöp-szigeteki mérnök, aki szabadidejében szeret rajzolni. Meglehetősen ügyesen csinálja mindezt, az általa készített portrék kifejezetten jól sikerültek, akár ceruzával, akár tollal dolgozik.

A fiatal alkotó képei közül szerintem a leginkább azok ragadják meg a nézőt, amelyek domborműveket idéznek, mintha át akarna törni valami a papírlap másik oldaláról. Igazán szép munkák ezek a gondosan kidolgozott ceruzarajzok...

0 Tovább

Barbie smink nélkül

Egy ügyeskezű, kreatív anyuka újszerű módon hasznosítja a babákat: az eredeti, erős sminket idéző festést lemossa az arcukról, és sokkal természetesebb, emberibb szemeket fest rájuk. A játékok pedig új ruhákat is kapnak a csilivili cuccok szerint. A sokak szerint a gyerekekre rossz hatással levő agyonsminkelt modellbabák ezzel a kis módosítással máris egészen újszerű hatást keltenek.

Sonia Singh projektje, a Tree Change Dolls (http://treechangedolls.tumblr.com/) egyre népszerűbb. A megunt, kidobott babák újrahasznosítása egyrészt környezetbarát dolog is, hiszen nem kell mindennek szemétté válnia csak azért, mert kicsit megkoptak. Másrészt az egyedi módosítások miatt egyedivé is válnak. Harmadrészt pedig szemmel láthatóan a szülők jelentős része szívesen venné, ha a gyerekek nem műnőket idéző játékokkal töltenék az időt. Mert a különbség azért jelentős.

Az egész dolog üzenete szerintem az, hogy tényleg mi döntünk arról, milyen példákat állítunk a gyerekek elé. Egy baba igenis formálhatja a jellemet, és ha valaki abba nő bele, csak a csontsovány, agyonsminkelt, mindig divatos lányok számítanak szépnek, az nyilván nehezen vonja ki magát ennek hatása alól. Fiúgyerekként nem babáztam, de azért láttam már épp eleget, és mindig is ijesztőek voltak a boltokban látható Barbie-k. Noha az alap ugyanaz, ezek mégis teljesen mások így átalakítva. Csak ennyin múlna?

A művészhez hasonlóan kreatív szülők figyelmébe ajánlom tehát a videót, hátha mások is kedvet kapnak ahhoz, hogy egy kicsit saját ízlésükhöz igazítsák a babákat. Remélem, sokan követik a példát- mert igény, az lenne rá. A projekt Facebook-oldalának több, mint négyszezer(!) követője legalábbis ezt jelzi... (https://www.facebook.com/treechangedolls)

0 Tovább

85 éves Clint Eastwood

Az amerikai színész-rendező 1930. május 31-én született. Clint Eastwood sikeresen vált a westernek és krimik macsó főszereplőit alakító jóképű színészből a kritikusok által is elismert, sokszorosan díjazott rendezővé, ami azért még Hollywoodban sem jön össze túl sokaknak.

Az egyetemet otthagyta, ezután belépett a seregbe. Egyszer egy Douglas bombázó fedélzetén utazott, amikor a repülőgép a tengerbe zuhant- ő és a pilóta öt kilométeren át úszott, hogy partot érjen, ez sokat elárul arról, hogy fizikálisan milyen jó formában volt. A megjelenése miatt figyeltek fel rá a filmesek, de a színészet iránt korábban nem érdeklődő Eastwood messze állt attól, hogy kamerák elé álljon. Évek teltek el, amíg sok tanulás és aprócska szerepek után elnyerje a Rawhide nevű westernsorozat főszerepét. Ez sikert és ismertséget hozott neki- no meg egy skatulyát, mint jóképű és jólelkű cowboy.

Ebből látott kitörési lehetőséget egy spagettiwesternben szerepet vállalva. Az Egy maréknyi dollárért ma már kultfilm, de akkor még csak Európában csinált belőle sztárt, az Egyesült Államokban csak évekkel később mutatták be, a trilógia másik két filmjével együtt. A tengerentúli kritika fanyalgott Sergio Leone alkotásai kapcsán, de ma már csak a remek westerneket tartjuk számon, az egykori véleményeket nem.

A rendezéssel igen korán kacérkodni kezdő Eastwood a hetvenes évektől kapott lehetőséget arra, hogy ne csak a kamera előtt dolgozzon. Színészként emlékezetes alakítást nyújtott a Piszkos Harry-filmek címszereplőjeként, rendezőként viszont csak jóval később kapott elismerést. A Charlie Parker életéről készült filmért Golden Globe-bal jutalmazták, az első Oscart pedig az 1993-as Megbocsáthatatlanért kapta. 

A Millió dolláros bébi, a Titokzatos Folyó, a Levelek Iwo Jimáról, majd 2004-ben Amerikai mesterlövész mind Oscarra jelölt filmek voltak, az első el is nyerte a szobrot. Az 1995-ös szív hÍdjai című romantikus filmmel bizonyította, nem csak akciódús mozit tud sikerre vinni színészként és rendezőként, és azóta is sokszor keres új utakat.

A nyolcvanas éveit taposó Eastwood megkerülhetetlen figurájává vált a nemzetközi filmvilágnak- ki hitte volna ezt az egykori pisztolyhősről. 

0 Tovább

Egy amerikai legenda

Vajon hányan kapják fel a fejüket azt olvasva, ha leírom, hogy 1907. május 26-án született Marion Robert Morrison az amerikai Iowa államban? Ám ha azt is hozzáteszem, színészként vált ismertté, John Wayne néven?

A Duke, azaz herceg becenevű John Wayne gyerekkorától lovagolt, de aligha gondolt rá, hogy filmsztár lesz belőle. A USC egyetemre futballösztöndíjjal került, kifejezetten jó sportolónak számított a több, mint egy 190 centi magas srác.

Statisztaként vetődött el forgatásokra, ahol összebarátkozott John Forddal, aki később Hollywood legismertebb rendezői közé verekedte magát. A harmincas évek végén került sztárstátuszba John Wayne, a Hatosfogat főszereplőjeként.

Karrierje során közel 250 (!) filmben szerepelt, és igen gyakran övé volt a főszerep. Westernekben nyújtotta legemlékezetesebb alakításait, de a férfias kiállású Wayne rendszeresen alakított katonákat is.

1969-ben jött el a nagy pillanat, amikor Oscar-díjjal jutalmazták- természetesen ezt az alakítást is vadnyugati témájú filmben nyújtotta, ő volt A félszemű seriff címszereplője.

Az idősebb korában sokat betegeskedő színészlegenda 1979 júniusában hunyt el. A politika terén is aktív John Wayne erősen konzervatív személyiségként nem volt túl népszerű a hatvanas évek liberális ifjúságának körében, és manapság is vitatott emiatt a megítélése. Ám érdekes, hogy a filmjeiben gyakran mexikóiakra, japánokra lövöldöző, emiatt rasszizmussal is vádolt Wayne mind a három felesége latin származású volt. Az összkép mindig bonyolultabb, mint az egyszerű beskatulyázás...

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés





Kockázatok és ellenjavallatok

elche@freemail.hu

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés