Egy ügyeskezű, kreatív anyuka újszerű módon hasznosítja a babákat: az eredeti, erős sminket idéző festést lemossa az arcukról, és sokkal természetesebb, emberibb szemeket fest rájuk. A játékok pedig új ruhákat is kapnak a csilivili cuccok szerint. A sokak szerint a gyerekekre rossz hatással levő agyonsminkelt modellbabák ezzel a kis módosítással máris egészen újszerű hatást keltenek.

Sonia Singh projektje, a Tree Change Dolls (http://treechangedolls.tumblr.com/) egyre népszerűbb. A megunt, kidobott babák újrahasznosítása egyrészt környezetbarát dolog is, hiszen nem kell mindennek szemétté válnia csak azért, mert kicsit megkoptak. Másrészt az egyedi módosítások miatt egyedivé is válnak. Harmadrészt pedig szemmel láthatóan a szülők jelentős része szívesen venné, ha a gyerekek nem műnőket idéző játékokkal töltenék az időt. Mert a különbség azért jelentős.

Az egész dolog üzenete szerintem az, hogy tényleg mi döntünk arról, milyen példákat állítunk a gyerekek elé. Egy baba igenis formálhatja a jellemet, és ha valaki abba nő bele, csak a csontsovány, agyonsminkelt, mindig divatos lányok számítanak szépnek, az nyilván nehezen vonja ki magát ennek hatása alól. Fiúgyerekként nem babáztam, de azért láttam már épp eleget, és mindig is ijesztőek voltak a boltokban látható Barbie-k. Noha az alap ugyanaz, ezek mégis teljesen mások így átalakítva. Csak ennyin múlna?

A művészhez hasonlóan kreatív szülők figyelmébe ajánlom tehát a videót, hátha mások is kedvet kapnak ahhoz, hogy egy kicsit saját ízlésükhöz igazítsák a babákat. Remélem, sokan követik a példát- mert igény, az lenne rá. A projekt Facebook-oldalának több, mint négyszezer(!) követője legalábbis ezt jelzi... (https://www.facebook.com/treechangedolls)