Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy klasszikus dal a Minyonokból

Úgy hírlik, mifelénk mindenki megőrül a Gruból megismert kis sárga figurák újabb kalandjaiért, sorban állnak a nézők a pénztárak előtt. Ez az én szempontból már csak azért is szimpatikus, mert olyan remek bandákat is megismerhetnek a moziba járó fiatalok, mint a Spencer Davis Group: a filmben felcsendül ugyanis az I'm a Man.

A hatvanas évek elején-közepén Anglia ontotta a tehetséges bandákat, zenészeket. Spencer Davis tanulmányait hagyta félbe azért, hogy a beatkorszak csúcsán karriert csináljon. Zenekarába hívta Pete York dobost, Muff Winwood basszusgitárost illetve utóbbi öccsét, a több hangszerrel jól bánó és kiválóan éneklő Steve Winwoodot. 

A frontember az akkoriban még csak tinédzser Steve Winwood lett. Afféle csodagyerek volt a rockzenei színtéren a fiatal muzsikus, még a sok tehetséget felszínre hozó korszakban sem nagyon szaladgáltak sűrűn olyan erőteljes, karakteres hanggal bíró énekesek 17-18 évesen, mint ő. Ráadásul a dalszerzésben is otthonosan mozgott az elsősorban orgonán és gitáron játszó Stevie. 

A zenekar névadója mégsem ő volt, hanem Spencer Davis. Ennek oka állítólag egyszerűen az volt, hogy az eredeti, unalmasan hangzó Rhythm and Blues Group elnevezést Muff Winwood javaslatára lecserélték: ő úgy vélte, mivel egyedül Davis nyilatkozott szívesen a sajtónak, vegyék fel az ő nevét, és így elsősorban őt fogják nyaggatni. 

A Spencer Davis Group nagyon sok feldolgozást játszott, első slágereik is azok voltak. A Keep on Running egészen a lista első helyéig jutott, gyorsan megjelent az első album, amit újabb kislemezek követtek. A máig legismertebb slágereik közül a Gimme Some Lovin és az I'm a Man írásában már Steve Winwood is közreműködött.

A még mindig szemtelenül fiatal Stevie 1967-ben szállt ki a Spencer Davis Groupból- még csak 19 éves volt ekkor, olyan sikerekkel a háta mögött, ami másnak egy élet alatt se jön össze! A Traffic majd a Blind Faith volt a következő állomás, utána pedig a szólókarrier. Muff Winwood a zeneiparban helyezkedett el, Spencer Davis pedig vitte tovább a bandát. Többé nem érte el azokat a magasságokat, mint a hatvanas években, de így is megbecsült tagja volt a zenei életnek.

Megjegyzem, számomra a zenekar kapcsán az egyik érdekesség az, hogy milyen rossz volt az imázsuk, legalábbis mai szemmel nézve. A bejegyzéshez fényképeket kerestem a bandáról, de teljesen mindegy, hogy lemezborítóról, stúdióképről vagy elvileg vagányságot sugalló életképről volt szó, az összesen borzasztóan néztek ki. Egy csokorra valót betettem ide, de azt hiszem, ők tipikusan azok a zenészek, akiket nem a fizimiskájuk alapján kell megítélni.

Mert zenélni viszont azt tudtak. Az interneten elérhető egy Finnországban felvett televíziós műsor a hatvanas évekből, amiben szinte az összes nagy slágerüket előadják. Köztük van a Minyonokban is elhangzó I'm a Man, amit élőben is nagyon lendületesen, remekül tolnak Winwoodék. Ilyen dalokkal bárkinek ma is bérelt helye lenne egy rockzenei fesztiválon.

0 Tovább

A szépséges Gina

Ijesztő belegondolni, hogy a mai fiatal generációba tartozók jelentős részének valószínűleg semmit nem mond Gina Lollobrigida neve. Pedig a ma 88. születésnapját ünneplő olasz színésznő óriási sztár volt annak idején, és ha egykori fotóit megnézzük, meg is érthetjük, miért.

Kétségtelen, a komoly karrierhez azért kevés egy csinos pofi, és Gina komoly alakításokkal bizonyította, többre hivatott a filmvásznon. Nem csak olasz filmekben szerepelt, a tengerentúlon is letette névjegyét. Kár, hogy manapság retrócsatornákon lehet elcsípni ezeket a filmeket, de remélem, azért sokan akadnak, akik hozzám hasonlóan szívesen nézik ezeket. Kár lenne, hogy a mozi klasszikusai, az ebben szereplő egykori sztárok feledésbe merülnének...

0 Tovább

Az örökifjú Tom Cruise

1962. július 3-án, kereken 53 éve született Tom Cruise, számtalan hollywoodi kasszasiker sztárja.

Már 1981-ben komoly szerepet kapott a Takarodó című drámában (két, akkor még nem túl ismert fiatal színész társaságában: Sean Penn és Timothy Hutton voltak társai a lázadó kadétok élén). 1983-ban jött a Kockázatos üzlet, aminek legendás táncjelenete klasszikus lett: Cruise alsógatyában és zokniban ugrál a szülői felügyelet nélküli házban.

Az 1985-ös Top Gun már igazi szupersztárrá avatta a még mindig igen fiatal színészt. És ennek kapcsán már elő lehet rántani az örökifjúságot: nézzük meg, a vele együtt szereplők közül hogy néz ki ma Kelly McGillis, Val Kilmer vagy Anthony Edwards, és tegyük mellé Tom Cruise jelenlegi fotóit. És azt hiszem, a nála öt évvel fiatalabb egykori feleség, Nicole Kidman arcán is jobban meglátszanak az elszaladt évek. Ugyan ő sem lett fiatalabb, férfiasan ráncosodik, de még mindig felfedezhető mosolyában egykori kölyökképű arca. Cruise egyébként is igyekszik jó formában maradni, máig szereti maga csinálni a veszélyes jeleneteket a forgatásokon.

Cruise karrierjében nem nagyon látni töréseket, a Mission Impossible sorozat például már lassan két évtizede(!) fut, hiszen az első epizódot 1996-ban mutatták be. A híres nők a magánéletben persze jönnek-mennek, no meg a pletykák vonzalmakról, a szcientológiáról és így tovább. Ez bizony a sztársággal jár. De a végeredmény mégiscsak az, hogy a mozipénztáraknál csörög a kassza, filmjei sok pénzt hoznak. Amíg ez így marad, igazán nincs miről beszélni...

0 Tovább

A Bad zongorafeldolgozása

Nemzetközi feltűnést keltett egy magyar zenész, Péter Bence izgalmas zongoraátirata, aki a pop egyik legnagyobb sztárjának, Michael Jacksonnak legendás dalát dolgozta át saját stílusában. Milliók látták már a videót, és rengetegen meg is osztották, nem véletlenül.

Péter Bence egyébként 23 éves, hajdúböszörményi születésű, 2012-ben rekordot állított fel mint a leggyorsabb zongorista. De hát a zene nem a tempóról szól, és szemmel láthatóan ő akkor is ügyes, amikor nem a sebességről szól a billentyűk leütése, hanem a zenéről.

0 Tovább

Gusztáv, Mézgáék, Hófehér

Pár napja lett 81 esztendős Nepp József, a magyar rajzfilm aranykorának egyik meghatározó alakja.

Mert az kétségtelen, volt olyan időszak, amikor nagyon erős tévésorozatok, nagyjátékfilmek készültek különböző animációs technikákkal. Akár világszínvonalúnak is nevezhetjük őket; de oly mindegy, a Macskafogót vagy a Mézga család kalandjait külföldön mennyire tartják jónak, mi itt nagyon szerettük, szeretjük őket.

A nosztalgiázáson túl lehetne okoskodni azon, mitől volt jó akkor, ami jó volt. De a válasz igazán nem bonyolult: profik dolgoztak a rajzfilmeken, és volt pénz arra, hogy alkossanak. Slussz. A filmkészítésben is akkor születtek adott műfajban jó darabok sorban, amikor jó szakemberek kezében volt a karmesteri pálca. El kell ismerni azt, amikor valaki a filmipar ipari, tehát szakmai részében is jó, nem egyszerűen csak művészkedik. Egy projektet tető alá hozni az első ötlettől a forgatókönyvön át a kész filmig jó nagy meló, aminek komoly aprómunka része is van. Ha valaki ahhoz nem ért, bukás az egész.

Nepp József rajzfilmesként többször bizonyította sokoldalúságát. A Gusztáv-sorozat rövid, fanyar hangulatú darabjai mellett ott volt a Mézga-sorozat, aminek forgatókönyvírója volt Romhányi Józseffel és persze rendezte is az epizódokat. Forgatókönyvíróként olyan legendás filmekben dolgozott, mint a Szaffi, vagy a Macskafogó. Első saját egész estés filmje pedig a remek Hófehér volt, amit írt és rendezett is.

Azt hiszem, ezt nyugodtan nevezhetjük szép életműnek. Isten éltesse a mestert! És a múltidézés mellett lehet helye egy kis bizakodásnak is: talán a jövőben is látunk még jó magyar rajzfilmeket fiatal, tehetséges alkotóktól, amikor évek múlva ugyanúgy klasszikusként emlékszünk.

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés





Kockázatok és ellenjavallatok

elche@freemail.hu

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés