Nagyüzemi fotózás

Kínában még a modellkedés sem valami hosszasan elhúzódó pózolásról szól.

A kínai webáruházakba tömegével kapható ruhákhoz meglehetősen hasonló, egy kaptafára készült képeket szoktak feltölteni. Ha bárkinek kétsége lett volna, még a fotózásnál sem vacakolnak: a modell másodpercenként vált pózt, kattog a kamera, annyi használható kép még úgyis lesz, amennyi kell. 

Aztán elgondolkodhatunk azon, ha ilyen alaposságú és minőségű munkát végeznek a "kreatív" oldalon, akkor milyen és mennyi gondossággal készül az, amit innen vásárolunk?...

0 Tovább

A Machu Picchu legendája

Pontosan 106 éve talált rá az inka romvárosra Hiram Bingham.

Nem igazán írnám azt, hogy "felfedezték", hiszen a város ott volt előtte is, és a helyiek tisztában voltak a létével. Hiram Bingham 1911-ből Cuzcóból gyalog és szamárháton tartott az Urubamba-völgy irányába, hogy a legendás elveszett városokra találjon. Egy helyi földműves említette neki a hegytetőn levő romokat, aztán egy 11 éves fiú vitte el a Machu Picchu néven ismert helyre július 24-én.

El sem tudom képzelni, milyen hihetetlen lehetett először látnia az addig csak kevesek által látott épületeket. Az amerikai felfedező többször visszatért Dél-Amerikába, és ugyan nem volt képzett régész, több jelentős helyet ő mutatott be a nyugatiaknak.

Bingham nagysikerű könyvben írt az expedícióiról, még szélesebb közönség ismerhette meg Machu Picchu és a többi elfeledett város nevét. Mára ezek Latin-Amerika leghíresebb turistacsalogatói lettek, a Machu Picchu különösen. Épp elég képet látni arról, ahogy csapatostól nézelődnek ott az érdeklődők.

El lehet kezdeni okoskodni arról, mit okoz a sekélyes tömegturizmus, de én nem akarok az általánosítás csapdájába esni. Sokan vannak? Igen, de ezt én természetesnek gondolom. Bár lehetne tanúsítani önmérsékletet, azért az valahol mégicsak jó, hogy az emberiség nagy teljesítményeire vagyunk kíváncsiak. Az ilyen maradandó, fantasztikus alkotások tudnak lenyűgözni igazán, s ezeket akarjuk saját szemünkkel látni.

Én is jártam az egyiptomi piramisoknál, a Colosseumban, az Akropolisznál és nem bántam meg. Természetesen az a jó, ha nem csak eddig tart a turista kíváncsisága, de ha már ott vagyunk valahol jó messze, miért pont azt hagynánk ki, amitől mindenkinek leesik az álla? 

Ráadásul a helyiek is szépen keresnek a bámészkodó külföldieken, s ha úgy nézzük, valódi aranyvárossá, vagy legalábbis aranytojást tojó tyúkká változtak az ősi romok. Végülis jelentős részben a ma ott élő örökségének tekinthetőek ezek a maradványok, így aztán az se baj, ha nekik is jut a turizmus hasznából.

Azt hiszem, az emberiség sok-sok rosszabb dolgot tesz és tett, mint az, hogy elzarándokolunk olyan helyekre, amikre méltán lehetnek büszkék elődeink. Persze ésszel kell menedzselni a látogatók számát, de ettől még nyitva kell hagyni az esélyt mindenki számára, hogy láthassa a saját szemével akár a Machu Picchut, akár más hasonló jelentős alkotást.

0 Tovább

Kollégiumból műalkotás

Egy párizsi egyetem renoválás előtt álló kollégiumának kifestésére kértek fel száz graffitis művészt. 

A három héten át tartó munkák során az alkotók teljesen szabad kezet kaptak, s a szárnyaló fantázia fantasztikus képeket szült.

Kár, hogy ezeket csak egy ideig lehetett látni, mert a felújítás során hagyományosabb festést kap a kollégium- de ki tudja, talán lesz olyan hely, ahol ehhez hasonló alkotások hosszabb távon is a dekoráció részei lesznek.

0 Tovább

A legjobb drónfotók

A drónok megváltoztatták, hogy fotózunk és videózunk: a bárki számára elérhető, remek minőségű eszközökkel korábban elképzelhetetlen légifelvételek készítésére adnak lehetőséget.

Most már versenye is van a legjobb drónos fotóknak, és azt kell mondjam, egyre jobb, egyre kreatívebb végeredményeket tudnak felmutatni a legügyesebb alkotók.

0 Tovább

Szép színésznők születésnapja

Ma ünnepelhet Gina Lollobrigida és Jenny Seagrove is.

színésznő

A 90 éve, 1927. július 4-én született olasz szépség igazi bombázónak számított annak idején, s nem kevés klasszikus alkotásban mutatta meg, színésznőként is komolyan kell venni. Persze egy ilyen vonzó nő esetében a külső mindig befolyásolja a megítélését, de hát ez egy adottság- neki ez jutott.

színésznő

Az már egy másik kérdés, ki mit tud kihozni a lehetőségeiből, s Gina, Sophia Lorenhez hasonlóan nem csak odahaza jutott szerepekhez, nemzetközi hírnevet harcolt ki magának. Egykori komoly alakításait pedig megőrizte nekünk a filmszalag.

színésznő

Tulajdonképpen Lollobrigida bőven elég híres lenne önmagában is ahhoz, hogy megérjen egy bejegyzést. A nála kereken 30 évvel fiatalabb Jenny Seagrove-ot azért szőttem bele, mert érdekes látni, mennyire más karakterű, egyéniségű színésznők is karriert tudnak csinálni.

színésznő

Mondjuk az 1957-ben született angol hölgy nem olyan ismert a nagyvilágban, és fiatalosan sem festett bombanőnek. Eleinte inkább hamvas lányokat alakított, később elsősorban televízióban szerepelt. Mi például a Deed bíró című sorozat egyik főszereplőjeként ismerhetjük. 

színésznő

A lényeg alighanem az egyéniség, a kisugárzás, ami különlegessé tud tenni egy született színésznőt (vagy színészt), s ehhez jön a mesterségbeli tudás, aminek köszönhetően a megfelelő szerepekben tud brillírozni valaki. Legyen az hollywoodi klasszikus vagy tisztességes tévésorozat, szükség van erre is, arra is. És a jó színésznőket aztán nem is kizárólag a szépség mércéjével mérik- bár férfiasan bevallva ennek mindig meglesz a jelentősége ebben a szakmában...

színésznő

színésznő

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés

Hirdetés