Az Oscar nagy éve

1978. április 3-án igazi filmtörténeti legendák versengtek a gálán.

Bizonyos idő távlatából könnyebb megítélni, egy Oscar-gálán maradantó alkotások vagy csak divatos, de felejhető filmek közül választhat az akadémia tagsága. Kereken négy évtizede olyan alkotások és alkotók versengtek, akikre ma is emlékszünk.

A legjobb film díjáért például versenybe szállt egy sorozat első darabja, ami ehhez képest a IV. epizód címet kapta: igen, a Star Wars univerzum legendájának megalapozója is jelölt volt a legjobb film díjára, illetve George Luxas legjobb rendező kategóriában. 

A Star Warsnak viszont csak technikai díjak jutottak. A scifihez képest sokkal kevésbé látványos, mégis filmtörténeti jelentőségű alkotás kapta a szobrot: az Annie Hall. Ennek rendezője, Woody Allen pedig a legjobb rendező (és a legjobb forgatókönyvíró) lett. Ezek voltak az első Oscar-díjai!

Rohan az idő, és a mára veterán, de rendszeresen dolgozó Allen sem úszta meg a különféle zaklatásos híreszteléseket. Nehéz ezeken a dolgokon kiigazodni már. Nézzünk máshogy az Annie Hall-ra? Nehéz ügy, mert tényleg klasszikus filmről van szó, olyanról, amit mindenkinek érdemes lenne látnia.

Ezen a gálán nem csak Woody Allen izgulhatott első rendezői jelölése miatt, hanem egy bizonyos Steven Spielberg is. A harmadik típusú találkozások kifejezetten jó filmje a később sokszor díjazott és sokszor kasszát robbantó rendezőnek, és ha ő ezúttal nem is kapott díjat, az operatőr igen: Zsigmond Vilmos kapta a szobrocskát kimagasló munkájáért.

Ha már szóba került Allen és Spielberg későbbi karrierje, egy pár szót szólhatunk arról is, mekkora filmes, tévés, könyves, játékos univerzummá nőtte ki magát a ma már Disney-tulajdonnak számító Star Wars. Lucas már nem folyik bele a sorozatban érkező filmek munkálataiba. Azt pedig majd az idő dönti el, hogy ez az iparszerűvé tett univerzumépítés árt-e a legendának? 

Ha már az 1978-as Oscar-díjnál járunk, említést érdemel például Ettore Scola filmje, az Egy különleges nap, vagy Bunueltől A vágy titokzatos tárgya- ezek a legjobb idegen nyelvű filmek között versenyeztek, de az Előttem az élet nyert.

Filmzenéért és betétdalért jelölték az egyik legemlékezetesebb James Bond-filmet is: A kém, aki szeretett engem szintén ebben az évben versenyzett. Technikai kategóriában került az öt közé az egyik legjobb búváros kalandfilm, A mélység is. Az Airport '77 is a korszak jól ismert filmje, ezt díszletért és kosztümért jelöltéék.

Szóval jó kis év volt 1978 az Oscar-díjak történetében, ahol mindenféle kategóriájú alkotások, mára már legendás filmesek versengtek. Nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy nem sűrűn lesz ehhez hasonlóan erős gála.

Ami viszont számomra elgondolkodtató: mennyire nehéz igazságot tenni egy ilyen sűrű mezőnyben, ahol ennyiféle-fajta film szerepel egymás mellett. És azt is kimondom, egyáltalán nem kárhoztatok senkit, ha valamelyik évben nem az diadalmaskodik, ami utólag a legmaradandóbbá válik. A díj csak akkor és ott van, csak akkor és ott kiadható. De az már hiba, és nem az akadémiáé, hanem a mienk, ha adott évet tekintve nem figyelünk fel a szobrott kapó alkotások mellett azokra, amik legalább olyan jók- ha nem jobbak.

0 Tovább

Sport, buli, ragyogás

A régi reklámok sem fukarkodtak nagy állításokkal, ha a betéteket és tamponokat kellett dicsérni.

Az embernek időnként olyan érzése van, hogy azoknál a bizonyos napoknál jobbak nem is létezhetnek a nők életében. Búvárkodás vagy tánc? Semmi sem állhat az útjukba...

0 Tovább

Vangelis 75

A görög zenészzseni ma ünnepelhet. Az elektronikus zene egyik olyan félistene ő, aki valóban maradandót tudott alkotni ebben a stílusban.

1943. március 29-én született meg a kis Evángelos Odysséas Papathanassíou, aki ma már mindenki csak Vangelisként emleget. Autodidakta módon tanult meg komponálni, állítólag kottát olvasni ma sem tud. Volt sikeres zenekara a hatvanas, hetvenes években, az Aphrodite's Child nevére talán többen emlékeznek, aztán dokumentumfilmek aláfestő zenéjét alkotta meg. Az Opera Sauvage több, azóta is jól ismert felvétellel ajándékozta meg a zenerajongókat.

A nyolcvanas évek filmzenéi közül nekem személyes kedvencem a Tűzszekereké- a Vangelisre oly jellemző "elemelkedettebb" stílus nagyon jól állt a filmnek- a zeneszerzőt is Oscar-díjjal jutalmazták.

A kalandozó zenész érdekes közös projektje volt a Jon & Vangelis, amit a Yes korábbi énekesével hozott tető alá. Itt is sikerült klasszikus dalt alkotniuk.

A filmzenéi közül legendás még az Eltűntnek nyilvánítva, a Szárnyas fejvadász vagy az 1492- A paradicsom meghódítása is.

A magánéletét tekintve zárkózott görög zenészről nem nagyon olvashatunk bulvárhíreket. Őszintén szólva, ugyan kinek hiányoznak a pletykák, és így "csak" a zene miatt beszélünk Vangelisről?...

0 Tovább

Ki ez a nő?

La a kalappal azok előtt, akik megismerik smink nélkül Christina Aguilerát!

A mindig erős sminkben látható sztár a Paper magazin kedvéért vállalta be a sorozatot, amiben a természetes(ebb) megjelenése látható, hiszen stylist azért nyilván így is dolgozott rajta. 

A színpadon vagy a vörös szőnyegen általában egészen máshogy fest...

0 Tovább

1964 csúcsmodelljei

Tiszta retró érzés böngészni egy fél évszázados autókiállítási katalógust.

Az Angliában rendezett show egy régi korszak képét mutatja. 1964 volt az első év, amikor japán autókat vittek be az országba, akkor még nem túl nagy sikerrel. A szétaprózódott brit autóipar sok, de  meglehetősen konzervatív, ódivatú modellel tűnt fel. A kulcsszavak viszont azok, mint manapság: megbízhatóság, biztonság, kedvező ár és persze komoly teljesítmények volt. A felsorolt tulajdonságok, mint a szervókormány, az autórádió persze csak mifelénk számítottak luxusnak, nyugaton már megszokottak voltak.

Kelet-Európát olyan stílusos modellek képviselték, mint a Skoda vagy a Wartburg. Kicsit mókás, amikor ezeknél is a luxust emlegették a reklámokban- mi aztán ismerhetjük a szocialista "luxust"...

De a legmenőbb európai márkák voltak azok, amikor már akkor is diktálták a tempót: s ezek a meghatározók ma is a piacon. Éppen ellentetjeként az angol mintának, nagy cégcsoportok lettek az uralkodók, és ha megnézzük, mi van ma a brit autógyártásban, akkor látható, kinek lett lett igaza.

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés