Katharine Hepburn és Hollywood

Ma 111 éve született a legendás színésznő.

Négy Oscar-díj a Legjobb színésznő kategóriában- ha a statisztikákat nézzük, máig Katharine Hepburn a mérce Hollywoodban. Az ő esetében nem is kétséges, hogy a szobroktól függetlenül is igazi legendáról van szó, egyike a filmipar megkerülhetetlen művészeinek.

Az életrajzát bárki elolvashatja, a sok Oscar-jelöléséről, a Broadway-sikerekről, arról, hogy hat évtizeden át tartott a karrierje (első Oscarját 1934-ben kapta, az utolsót 1982-ben!) rengeteg cikk szól. Inkább az az érdekes, hogy a hollywoodi világba nem igazán beilleszkedő színésznőként lett ennyire sikeres. Nem pózolt erős sminkkel magazinok címlapján, nem ünnepeltette magát a gálákon.

És a filmekben is erős, független, intelligens női karaktereket alakított. Miközben sokszor emlékezünk meg a szőke szépségekről, a hódító dívákról, a nők nadrágviselését divatba hozó Katharine Hepburn másféle ikon volt. A magánéletét nem teregette ki, interjút ritkán adott- úgy lett legenda, hogy a celebvilágtól távol tartotta magát. 

Aztán ha az életrajznak ezeket a részeit is megismerjük, akkor pedig jöhetnek a filmek. Mert azért mégiscsak az a legfontosabb egy mozikedvelő számára, hogy remek színésznő volt, emlékezetes szerepekkel. Érdemes megnézni a legjobb szerepeiben- van miből válogatni!...

0 Tovább

Legyűrni a Beatles-t

A gombafejűeket váratlan előadó előzte kereken 54 éve.

A Beatles meghódította Amerikát: 1964-ben három és fél hónapon át az ő dalaik álltak a slágerlista élén a tengerentúlon. Egymást váltotta három felvételük az első helyen, sőt, április elején a slágerlista első öt pozíciójában öt Beatles-dal volt! 

És amikor már úgy tűnt, hogy örökre Lennonékról fog szólni a könnyűzene, május 9-én egy veterán nyomta le őket. Az akkor 63 esztendős Louis Armstrong és a Hello, Dolly! állt az első helyre. Ha úgy nézzük, más talán nem is érdemelte volna meg jobban ezt a dicsőséget, hiszen igazi zenei legendáról van szó, aki fiatalon a jazz műfajának újítója, idősebben pedig népszerű slágerek előadója volt. 

A Hello, Dolly! az azonos című musical híres dala volt- a musicalból sikeres film is készült, Barbra Streisand főszereplésével. A dalt Armstrong csak demóként vette fel, hogy a darab népszerűsítésében felhasználják, végül aztán kiadták kislemezként is. Ahogy a musical is sikeres lett, a dal is. 

Azért a Beatles-t aligha rázta meg az, hogy át kellett engedniük az első helyet- bőven volt még nekik slágerük. A történet egyszerűen csak jópofa, és valljuk be, jó olyan zenészeket felidézni, akik igazi klasszikusnak számítanak. 

0 Tovább

A haj a fontos, nem az ész

Fontos kutatás: ez számít a Tinderen.

Egy modell végzett el izgalmas "kísérletet": több profilképpel nézte meg, melyik stílussal kapja a legtöbb pozitív visszajelzést a társkereső alkalmazáson. Volt neki szakállas, borotvált, borostás, kopaszodó fotója is. 

A simára borotvált arcra jött a legtöbb pozitív reakció, de alig kevesebb volt az ápolt szakállúnál is az érdeklődő. A modell megfigyelése szerint viszont a szakállasokra bukó lányok között többségben voltak azok, akik futó kalandot kerestek- ki tudja miért.

És persze nagy-nagy meglepetésre a kopaszodó fizimiskával nem volt túl népszerű a fiatalember. Mindez azért két dologról árul el elsősorban sokat: a Tinder fényképek közt gyorsan lapozgatós jellege miatt a külső fontos. Nagyon. Váratlan fordulat!

A másik része a dolognak az, hogy az egész kutatást hajbeültetést kínáló klinika szervezte, akik nyilván azt kívánják üzenni, hogy az ügyfeleiknek jobb esélye van a Tinderen. A plasztikai sebészek pedig nyilván azt fogják kideríteni, szép dekoltázzsal a lányok is vonzóbbak. 

Miközben akinek mégsem a haj a feje legfontosabb alkatrésze, az tudja jól, hogy ennél picit összetettebb az emberi kapcsolatok világa. De azokról nem tudnak ilyen hasznos "kutatások" készíteni a szépészeti szolgáltatók...

0 Tovább

Stílusos plakátok

Ezeket a műalkotásnak is beillő plakátokat elnézve megérti az ember, miért rajonganak sokan az art deco stílusért.

0 Tovább

Csajkor

14 és 22 éves kora között minden nap szelfizett egyet egy lány.

Eadington ötlete nem új (naná, nyolc éves, mondhatná erre valaki), hiszen már láttunk hasonló, sok képből összerakott pörgős videót, ami nagyon látványosan mutatja be, hogy változik az ember. 

Tipikus téma ez mostanásg, mégis megunhatatlan, egyszerűen azért, mert minden ember egyedi. Az, hogy láttam egy ilyen videót, nem jelenti azt, hogy láttam az összeset: s ez a szép benne. Ráadásul igencsak respektálom azt is, hogy valaki nyolc éven át fotózza magát, gyűjti a képeket, s végül ilyen elegánsan összeállított videót készít- érdemes megnézni!

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés