Szóljon a dal

Újabb adag borzalmas lemezborító: jó kérdés, ugyan ki vette le ezeket a polcról?

Jegyezzük meg, hogy a nemzetközi összeállításnak van magyar vonatkozása is, hiszen Staller Ilona, azaz Cicciolina is beverekedte magát. Dagad a honfiúi kebel...

0 Tovább

A magányos delfin

Egy bezárt japán parkban hagyták magára a delfint és 46 pingvint.

Nagy felháborodást váltott ki, amikor kiderült, hogy a Inubosaki Marine Park Aquarium medencéiben még mindig állatok élnek. Kapnak ugyan ételt a pingvinek és a delfin is, de azért aligha nevezhető humánusnak az, hogy a sorsukra hagyták.

A parkot azért zárták be, mert visszaesett a látogatók száma, de ez azért aligha indok erre a bánásmódra. Az omladozó medence nem éppen megfelelő élettér. Honey, a delfin 2005-ben lett foglyul ejtve, azóta él itt, ám így, teljesen egyedül, abban a kis medencében olyan, mintha börtönben kínoznák. (Őt is a hírhedtté vált város, Taiji előtt kapták el, ahol a Cove című dokumentumfilm készült.)

Az állatvédők követelik, hogy a hatóságok tegyenek lépéseket. Talán jobbra tartott a fogságban tartott állatok élete, ám az, hogy szabadon engedjék őket, így sem valószínű...

0 Tovább

Hidzsáb metál

A fejkendőben gitárszólózó lányt ünneplik és támadják is.

Az indonéz Meliani pár évvel ezelőtt lett ismert, amikor ráleltek egy videójára. Az akkor még csak 15 éves lány lelkesen gyakorolva eljutott oda, hogy a zenei alapokra rendesen le tudja játszani ismert metálbandák gitártémáit. 

Miközben a hasonló korúak számára jó példa is volt a mosolygós, rockot játszó lány, voltak, akik fejkendője (vagyis inkább muszlim vallása) miatt támadták. Gúnyolták, hogy aligha egyeztethető össze az ő felfogásukkal ez a fajta zene. 

Ám azt hiszem, Meliani több biztató szót kaphatott, mint beszólást. És ez így is van rendjén: lelkes tinédzser, aki nem a gitározós játékokban lett menő, hanem a valódi hangszer használatában. Nem fiúbandákat vagy hiphopot hallgat, hanem metált, na és? És fejkendőt hord- na és? Ez is az ő választása. 

Nekem pont szimpatikus, hogy egy fiatal lány a világ másik felén az egyik kedvenc metálzenémet nyomja, sok szorgos gyakorlás után. Az meg kicsit sem érdekel, hogy valakik szerint nem illik bele ez vagy az bizonyos kultúrákba. Akinek ezzel van baja, az beleköthet az amerikai jógázókba vagy az európai hastáncolókba is. (Meg is történik ez, természetesen, és ugyanúgy semmi értelme.)

Ez valakit komolyan ennyire izgat? Ha engem európai metálkedvelőben nem zavar a fejkendős rocker, akkor szerintem másnak sem kellene ezzel törődnie. A magam részéről szurkolok a gitáros lánynak, mutassa csak meg, mit tud- hidzsábban vagy anélkül, ez már nem számít.

0 Tovább

Stílusos repülés

Elegáns poszterekkel reklámozták az utazást a hatvanas években.

David Klein legenda a reklám világában: a TWA légitársaság számára készített vagány plakátjai ma is szemet gyönyörködtetőek. Kicsit sajnálom is, hogy ez a stílus most éppen nem divatos, pedig ezeket az ember időnként a falra is szívesen kitenné.

Mindenesetre a Howard Hughes nevéhez köthető TWA nagyra értékelte a munkáit. A légitársaság akkoriban nagyon menőnek számított, ők állították az első Jumbo Jetet szolgálatba, náluk vetítettek először filmet a fedélzeten és így tovább. Illettek hozzá az izgalmas plakátok...

0 Tovább

Drága pofon

Egy brit nőre 4000 dolláros bírságot szabtak ki Indonéziában, aki ezért megütötte a határőrt.

Sokan utaznak afféle spirituális feltöltődésre Balira, főleg tehetős nyugati turisták. Sokak szerint "Az istenek szigete" könnyen rabul ejt mindenkit, de hogy pont így, arra valószínűleg kevesen számítanak. 

A középkorú brit nő tulajdonképpen tipikus turista lehetett, de úgy fest, nem találta meg tökéletesen lelki békéjét az ott töltött hónapok alatt- és egy kissé figyelmetlen is volt. Ugyanis csak ingyenes turistavízumot váltott januárban, ami 30 napi tartózkodást tesz lehetővé. Ő viszont nyáron utazott volna haza, és amikor a hivatalnok látta, vízuma lejárt, közölte vele, hogy minden plusz napért 25 dollár, azaz összesen 4000 dollár bírságot róttak ki rá. Amikor az üvöltöző nő nem tudta kivenni a kezéből az útlevelét, dühében pofon is vágta. 

Most pedig a helyi fogda vendégszeretét élvező nő elgondolkodhat rajta, mit is rontott el. Egyrészt ugye alapszabály, a helyi törvények nem ismerete nem mentesít semmi alól. Másrészt elég drága lecke volt, hogy a nyugati arrogancia nem igazán működik egy "harmadik világba" tartozó országban sem. Attól, hogy nem gazdagok, még vannak törvényeik és van önbecsülésük. (Apró pikantéria, hogy a brit nő pakisztáni származású...)

Úgy általánosságban pedig elgondolkodtató, hogy miközben sokan számon kérik, az ide érkező bevándorlók miért nem tartják tiszteletben a törvényt, miért gondolja azt egy pénzes nyugati, hogy rá ez viszonosan nem vonatkozik, távoli országokban járva? Miért hiszi azt bárki, hogy neki törvényszegőként joga van üvöltözni, sőt, megütni egy munkáját végző hivatalnokot, aki csak a törvényeket tartja be? Jó lenne felfogni, hogy amit elvárunk az egyik irányba, azt nekünk is tiszteletben kell tartanunk visszafelé...

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés