Egy hollywoodi magyar

A sok tengerentúlon befutott filmes egyike volt Peter Lorre.

Valamennyire köztudottnak számít, hogy a Magyarországon (vagy az Osztrák-Magyar Monarchiában született) színészek, rendezők, filmesek közül milyen sokan lettek sikeresek külföldön. Németországban, az Egyesült Királyságban éppen úgy letették a névjegyüket, mint a tengerentúlon.

Löwenstein László egyike volt azoknak, akik afféle világjáróként újabb és újabb helyeken voltak kénytelenek megvetni a lábukat. Rózsahegyen (a mai Szlovákia területén levő Ruzomberok) született 1904. június 26-án. Fiatalon elszökött otthonról, Bécsben volt amatőr színész majd banktisztviselő. Színházi alakítások után 1931-ben Fritz Lang legendás filmjében ismerte meg a nagyközönség: az M- Egy város keresi a gyilkost című thrillernél a híres rendező benne látta meg a megfelelő embert a gonosztevő szerepére. Ekkor már Peter Lorre néven dolgozott a filmiparban Löwenstein.

A nácik hatalomrajutása után elhagyta Németországot, és először angol filmekben szerepelt, például Hitchcock Az ember, aki túl sokat tudottjában. Aztán jött Hollywood, ahol olyan filmlegendákban kapott kisebb-nagyobb szerepeket, mint A máltai sólyom vagy a Casablanca.

A későbbiekben a karrierje már nem szárnyalt, bár sok filmben, tévés produkcióban szerepelt, sőt, 1951-ben Németországban egy filmet is rendezett. Azért jutott neki olyan említésre méltó figura, mint az első Ian Fleming regényfeldolgozás, a Casino Royale elő-Bond-film gonoszának szerepe. 1964-ben agyvérzés következtében hunyt el. Ugyan voltak nála híresebb magyar származású színészek a film világában, a karakteres Peter Lorre is méltó arra, hogy születésének évfordulóján megemlékezzünk róla.

0 Tovább

Boney M. földön-égen

Tisztázzuk végre, hogy léphet fel egyszerre egy zenekar brazil sportcsarnokban és magyar falunapon!

zene

Élcelődtek rajta, hogy a szamossályi falunap sztárvendége maga a sok millió lemezt eladó Boney M. lesz- és persze a fellépő zenekar vezére, Sheyla Bonnick meg is erősítette, hogy bizony ez az "igazi" Boney M.

Ássunk bele egy kicsit a zenekar történetébe, és máris tisztán látjuk, hogy semmi nem egyértelmű. Az átlagember ugye ismeri a diszkóslágereket, mint a Rasputin, a Daddy Cool vagy a Rivers of Babylon, de kezd a múltba veszni, hogy is jött létre a zenekar.

A német Frank Farian zenei producer állt a Boney M. projekt mögött, ő írta a dalokat, és ő válogatta a zenekar tagjait is. Közülük pedig nem mindenki tudott énekelni, a színpadon lelkesen ugrándozó Bobby Farrell helyett például Farian adta elő a férfi szólamot.A hölgyek közül Liz Mitchell és Marcia Barrett énekelt, Maizie Williams viszont eleinte csak tátogott képzetlen hangja miatt.

És akkor ki Sheyla Bonnick? Nos, ő még a zenekar megalakulása körül mozgott Farian közelében, de soha nem énekelt egyetlen Boney M. albumon sem, nem volt a zenekar tagja annak nagy korszakában. (Vele ellentétben barátnője, Maizie Williams nem szállt ki, és tagja is volt a sztárcsapatnak.) Ám nincs egyedül azzal, hogy Boney M. örökösnek titulálja magát, ugyanis az alapító tagokon kívül még van másfél tucat ember fordult meg a zenekar különböző felállásaiban. Mindenesetre a zenekar egykori sztárfotóin Sheylát hiába keressük- bár meg se ismernénk...

zene

Mivel a tátogásban mindenki járatos kellett hogy legyen, sőt, páran még énekelni is tudnak, afféle playback- vagy karaoke-produkciókkal több Boney M. formáció is járja a világot. Nyilván Farian vagy Liz Mitchell megy oda, ahol a nagy neveket is megfizetik, a többiek meg csipegetik a morzsákat. Rendesen perelgettek is egymást között a különböző tagok és Farian, ki használhatja a nevet és milyen formában. 

Sheyla Bonnick például a Sounds of Boney M. nevet használja általában, és afféle tribute-zenekarként adja elő a régi slágereket. A közönség számára szinte mindegy, hogy melyik fekete énekesnő van a színpadon, igazán jól egyiket sem ismertük, a dalok meg jók. A banda agya, Farian köszöni szépen, jól elvan a pénzével, sőt, még egyszer megjátszotta a tátogós trükköt, csak durvábban, a Milli Vanilliben ugyanis aztán végképp senki nem énekelt a színpadra küldött srácok közül... Neki vélhetően nem jelent nagy veszteséget, hogy egy falunapon Sheyla "alapító tagként" adja el magát, mint a Boney M. igazi örököse.

zene

De eszem ágában sincs gúnyolódni az ilyen programokon. Lehet, hogy Sheyla jó show-t csinál, és a közönség élvezni fogja, hogy újra hallhatja a régi slágereket. Ha belegondolunk, a Megasztár meg az X-Faktor is arról szól, hogy más előadók slágereit próbálják minél jobban előadni fiatalok, néha tényleg az eredetivel versengő színvonalon, szóval remélhetően most is jó Boney M. buliban lesz része a közönségnek. 

Aki meg a nagyon eredetit akarja hallgatni, jobb, ha a lemezeket teszi fel, mert az az egyetlen, tényleg "igazi" Boney M., ami onnan szól...

0 Tovább

Elborít a szemét

Egy művész, Antoine Repesse egyszerű, ám mégis ütős koncepciót valósított meg: éveken át nem dobta ki a szemetet, hogy aztán azokat a mindennapi környezetünkben lefotózva bemutassa, mennyi hulladékot termel egy átlagember. Nagyon elgondolkodtató a látvány...

0 Tovább

Jó idők, rossz idők

Laura Ingalls sorozatának két egymást követő kötete egészen ellentétes időszakokról mesél.

lauraingalls irodalom

A Kicsi ház történetek folytatásában Laura már egészen nagy lány, s családja a Szilva-patakot elhagyni kényszerül, hogy apja Dakotában, vasútépítésen vállalhasson munkát. Az Ezüst-tó partján című kötet azt az időszakot öleli fel, amikor a kis család békésebb jólétben él, köszönhetően a vasút nyújtotta biztonságnak.

Az akkor még vadnyugatnak számító vidékre a vasút hozta el az új életformát. Megkapó olvasni, hogy csodálkozik rá az újdonságokra fogékony kislány a technika vívmányaira, arra, hogyan formálódik a vidék. 

A vasútépítés kapcsán pedig nem tudok nem arra gondolni, nincs nagy időbeli eltérés a Winnetou-történetek és a Kicsi ház-sorozat között, és mégis mennyire más a hangulat! Előbbiben is építik a vasutat, de aztán az egész átmegy egy indiános, gengszteres kalandregénybe. Ennek is megvan a helye, de hogy milyen volt az átlag telepes élete, azt inkább Laura Ingalls Wilder könyveiből ismerhetjük meg. A vadnyugat számukra nem a rikoltozó indiánokkal való hadakozásról szól, hanem arról, hogyan vetik meg a lábukat a prérin.

lauraingalls irodalom

Az Ingalls-család úgy döntött, a sok vándorlás után végleg letelepszik ezen a frissen meghódított vidéken. A hosszú tél onnan indul, hogy a családfő bejelenti igényét egy földdarabra- érzékletes a leírása annak, hogy tülekedtek a területekért a nyugatra özönlő emberek. Felépül egy viskó, s elkezdődhet a normális élet az új város, De Smet közelében.

A természet, mint oly sokszor már, ezúttal is közbeszól, egy rettentően hosszú és kegyetlen tél formájában. Miután az alig pár házból álló várost hónapokra elvágja a külvilágtól a vasúti pályát beborító hó, kemény időszak kezdődik. A napokon át tartó viharok alatt a házban vacogó emberek szép lassan minden tartalékukat felélik, s amikor már se szén, se élelem nem kapható sehol, a helyzet kezd nagyon aggasztóra fordulni. 

lauraingalls irodalom

Nem tudom megmondani, pontosan milyen volt a valóságban az a bizonyos kemény tél, de a szerző leírása elég érzékletes. Együtt szurkolunk annak, hogy De Smet lakói átvészeljék ezt az időszakot, ami olyan éles kontrasztban áll az előző könyv telének hangulatával. Megint csak arra kell utaljak, milyen hiteles tanúja a telepesek életének Laura Ingalls Wilder, hiszen nem hallgatja el a nyomorúságos időszakok kilátástalanságát sem.

Ám bármi jött, ezek az emberek nem adták fel, s igyekeztek kilábalni minden rájuk mért nehézségből. Éltette őket a remény, hogy egyszer majd minden jobbra fordul és De Smet valódi, boldog otthonukká válik. 

Laura Ingalls Wilder: Az Ezüst-tó partján, A hosszú tél (Pioneer Publishing)

0 Tovább

Spielbergtől az akciófilmekig

Liam Neeson karrieríve enyhén szólva sem mondható szokványosnak.

Ma ünnepli 65. születésnapját az immáron nyugdíjaskorú sztár. Észak-Írországban született, katolikusként nőtt fel egy protestánsok lakta környéken. Kiesett az egyetemről, utána volt targoncavezető, teherautósofőr, próbálkozott focival, ökölvívással, majd járt tanárképzőre is.

1976-ban csatlakozott Belfastban egy színtársulathoz, majd az Excalibur című filmben bukkant fel mellékszereplőként. A nyolcvanas évek közepétől játszott Hollywoodban, többek között Mel Gibson és Anthony Hopkins partnere volt a Bounty-ban, majd Jeremy Irons és Robert De Niro oldalán A misszióban. 

A nagy áttörés 1993-ban jött el, amikor a címszereplőt játszhatta el a Schindler listájában. A nagy sikert aratott Holocaust-drámáért Oscar-díjra is jelölték. Innentől kezdve jöttek a főszerepek, sok műfajban kipróbálta magát: felbukkant a Star Wars előzménytrilógiájában, Batman filmben, az Igazából szerelem egyik szereplőjeként.

A 2008-as Elrabolva óta pedig igazi akciósztárként tekintenek rá. A komoly bevételt hozó film főszereplőjeként igazán drámai módon számol le a gonosztevőkkel, s azóta a már a hatvanas éveit taposó Neeson sok hasonló figurát formált meg. Azért persze becsúszott még egy Spielberg és egy Scorsese film is, csak hogy ne legyen unalmas az életrajzírók dolga.

Meglátjuk, hogy a hetvenes éveiben is jól áll-e neki mind a drámai, mind az akcióhős karakter, de azt hiszem, Liam Neesonról akár még ez is elképzelhető...

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés

Hirdetés