Bandák egyenruhában

Volt olyan korszaka a könnyűzenének, amikor az összeöltözés igazi alapja volt a zenekari létezésnek.

A röhejes vagy stílusos egyenöltönyök, fellépőruhák mára azért erősen visszaszorultak, de a klasszikus borítók még mindig felidézik a szép emlékeket.

0 Tovább

Sértő Halloween

Lassan külön tudománya van annak, milyen jelmezt illő felvenni az Amerikában népszerű ünnep idején.

A Halloween tipikusan olyan dolog, ami nálunk nem nagyon vert gyökeret. Maximum csak a tökfaragásig jutunk el, ami jó móka, de a többi felhajtás itt nem nagyon érdekel senkit. Mindez persze nem nagy probléma, épp elég látni, hogy zajlik ez a tengerentúlon. Jelmezbe öltöznek a gyerekek és gyakran a felnőttek is, néha riogatják egymást, néha csokit kérnek- bizonyára szeretik ezt a hagyományt.

Csak épp ahogy változnak az idők, pár dolog ami régen még elfogadott volt, mára nem az. A jelmezek közül például már teljesen cikinek számít az, amikor feketének maszkíroznak egy fehér embert, mint ahogy sokak szerint sértő, ha valaki az amerikai őslakosok öltözékében akar pompázni- szexi indiánlányként szerintem sok helyen kinéznék a beöltözőket.

Lassacskán kikopik minden nemzetet sztereotipizáló jelmez, legalábbis bizonyos körökben. Pedig engem aztán nem nagyon sértene, ha amerikai kissrácok matyóhímzéses ruhákban szaladgálnának Halloween idején, de engem senki sem kérdez. Már nem számít igazán korrektnek az sem, ha valaki őrültnek, zakkantnak öltözik, mert a mentális betegségekkel sem illik viccelődni. A melegek és transz emberek érzékenysége miatt ellenkező neműek ruháját felvenni játékból sem menő.

Aztán persze olyan embereket sem szerencsés megidézni, akik története tragikus. Tipikusan ilyen volt szegény Anna Frank: amikor megjelent egy ilyen jelmez, óriási volt a felháborodás. Ugyan pár azt mondták, valahol van annak is jelentősége, hogy gyerekek őt idézik meg, de ezek a hangok nagyon észrevétlenek voltak a gyalázkodások mellett. (Személyes véleményem az, hogy ez tényleg hülye ötlet volt.)

Szóval most már lassan az a kérdés, van-e bármi, ami viselhető jelmezként. Nem lepne meg, ha a PETA az ellen tiltakozna, hogy a gyerekek oroszlánnak meg cápának öltözzenek. Talán csak az számít lassan elfogadhatónak, hogy egy jutazsákra vágnak három lyukat, és úgy húzzák magukra- és ez is csak addig, amíg a zsákok megcsonkítása ellen fellépő szervezetek hagyják. A mások szerzői jogait sértő jelmezeket viselők is bajba kerülhetnek, ha bíróságra citálják őket.

Aztán majd megtudjuk, maga a Halloween is sértő és kirekesztő. Azt hiszem, addig jó, amíg a gyerekek kihasználják a lehetőségét annak, hogy egyáltalán ünnepelhetik- mert talán pár év múlva már be is fogják tiltani, úgy ahogy van. Lehetőség szerint a mulatozással, kötetlen játékkal együtt...

0 Tovább

Danielle Darrieux emlékezete

A száz esztendős korában elhunyt francia filmsztárt mára leginkább a klasszikus mozi rajongói ismerik.

színésznő

Danielle Darrieux halálának híre megjelent a különféle weboldalakon, megemlékeztek nagy alakításairól, partnereiről, a vele dolgozó rendezőkről.

színésznő

Volt egy időszak, amikor intenzívebben foglalkoztam filmtörténettel, nekem mondtak valamit a nevek, de egy tizenéves számára nem csak Darrieux ismeretlen, hanem Julien Duvivier, Max Ophüls is, nincsenek köztük Jean Marais vagy Gerard Philipe rajongók. Pedig micsoda művészek voltak!

színésznő

S nyilván nem csak róluk nem tudnak semmit. Meglehet, az egykori magyar mozisztárok közül Tolnay Klárira, Simor Erzsire, Szörényi Évára sem emlékeznek, sőt, talán az én korosztályom számára még legendás Ruttkai Éva vagy Latinovits Zoltán sem túlságosan ismerős a számukra.

színésznő

Eszemben sincs nyavalyogni, a világ ilyen, mindig változik. Nyilván nekem is alig mond valamit olyan emberek neve, akik mondjuk a 19. században sztárok voltak. És persze van a dolognak olyan oldala, hogy a mai fiatalok mondhatják nekem, miért okoskodok, én sem ismerem az ő aktuális kedvenceik jelentős részét. Ami teljes mértékben igaz, a hazai és külföldi YouTube-sztárok munkássága idegen a számomra, sose néztem Pamkutyát és PewDiePie-t. 

színésznő

Ezért aztán nem fanyalgok, nem sóhajtozok, nem játszom el az öreg bölcset. Egyszerűen csak szívesen emlékszek vissza Danielle Darrieux néhány filmjére, és ennyi. Micsoda karrier, hány évtized a reflektorfényben! Azt hiszem, ha a mostani csillagoknak jót akarnék kívánni, csak azt mondhatnám, legyen majd valaki, aki rájuk is emlékezni fog pár évtized távlatából...

színésznő

színésznő

színésznő

0 Tovább

A párizsi mészárlás

Október 17-én volt a sokáig eltusolt 1961-es párizsi rendőrségi mészárlás évfordulója.

A második világháború után szép lassan elkezdtek darabokra hullani a gyarmatbirodalmak, sok ország nyerte el függetlenségét. A brit birodalom mellett a franciák is érzékeny veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni, Marokkó és Tunézia után Algéria is önállóságra vágyott. Az elszakadás viszont nem ment könnyen, Algériában véres összecsapások zajlottak.

A Franciaországban élő algériai származásúak is kiálltak az ország függetlenségéért. Voltak akik erőszakos eszközökhöz nyúltak, pokolgépeket robbantottak, több tucat rendőrt gyilkoltak meg mások viszont békésen tüntettek, béketárgyalásokat sürgetve.

Maurice Papon, Párizs rendőrfőnöke kijárási tilalmat rendelt el az arabok lakta városrészekben. Durva razziák kezdődtek aminek sokan estek áldozatul, és Papon állítólag kijelentette, semmilyen atrocitás nem számít, megvédi a rendőröket. Így amikor a Szajna partján algériai tüntetők vonultak fel, páratlanul durva rendőri fellépés volt a válasz.

Hivatalosan csak két ember vesztette életét, de még napokkal később is halásztak ki holttesteket a folyóból. A hivatalos szervek sokáig tartották vissza az adatokat, évtizedekkel később derült ki, hogy több tucat embert mészároltak le. Pontos számot mindmáig nem lehet tudni, vannak akik száz és háromszáz közöttire teszik azt, hányan vesztették életüket a tüntetők közül, mások szerint 40-50 ember veszthette életét. Természetesen fontos tényezője volt az erőszaknak az, hogy az algériai ellenállók annyi rendőrrel végeztek az évek alatt, tehát nem csak ártatlan és békés muszlimok voltak Franciaországban.

Az ügyből olyannyira nem volt botrány a valós események elhallgatása miatt, hogy Papon a hetvenes évek végén még miniszteri bársonyszéket is kapott. Politikai karrierje akkor tört meg, amikor kiderült, együttműködött a németekkel a megszállás idején, és tevékenyen segítette 1600 zsidó deportálását. Hosszú éveken át tudta késleltetni az ügy tárgyalását, végül 1998-ban ítélték el.

Valószínűleg az 1961. október 17-én lezajlott tüntetés véres szétveréséért senkit nem fognak már bíróság elé állítani. A történet tanulsága leginkább az, hogy ma, amikor egyfajta ártatlan elszenvedőként állítják be az európaiakat az erőszakos muszlimokkal szemben, ne feledjük, nekünk is vannak sötét foltok a múltunkban. 

Mindez nem menti fel egyáltalán a mai terroristákat. A fenti történet csak azt igazolja, hogy aki akar, az talál indokot az erőszakra, és minden oldalon megvoltak és megvannak azok az emberek, akik szerint ez a megfelelő válasz. Így aztán kár reménykedni abban, hogy egyik pillanatról a másikra kitör a világbéke, mert mindig lesz olyan, aki tárgyalás helyett inkább folytatja a harcot...

0 Tovább

A legjobb esküvői fotók

Inspiráló, lenyűgöző, megkapó képeket készítenek a legkreatívabb alkotók.

Az esküvői fotózás külön műfaj. Szerintem a szakma legjobbjai számára élvezet és kihívás megörökíteni a jegyespárt illetve a kézfogót. A házasságról álmodók számára pedig még nagyobb kedvet csinál egy-egy erős kép.

A Boredpanda összeállítása a Fearless Awards 2017-es képeiből egész jó, de bevallom, régimódi vagyok, és úgy tartom, ha egy képből magából abszolút nem derül ki, van-e köze esküvőhöz, akkor azt nem válogatnám be. Az egy másik kérdés, hogy egy teljes sorozatban már egész jól működnek, de én ide inkább olyan képeket kerestem, amik önállóan is izgalmasak- és talán ötleteket adnak a házasulandóknak és a fotósoknak egyaránt.

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés

Hirdetés