Legyűrni a Beatles-t

A gombafejűeket váratlan előadó előzte kereken 54 éve.

A Beatles meghódította Amerikát: 1964-ben három és fél hónapon át az ő dalaik álltak a slágerlista élén a tengerentúlon. Egymást váltotta három felvételük az első helyen, sőt, április elején a slágerlista első öt pozíciójában öt Beatles-dal volt! 

És amikor már úgy tűnt, hogy örökre Lennonékról fog szólni a könnyűzene, május 9-én egy veterán nyomta le őket. Az akkor 63 esztendős Louis Armstrong és a Hello, Dolly! állt az első helyre. Ha úgy nézzük, más talán nem is érdemelte volna meg jobban ezt a dicsőséget, hiszen igazi zenei legendáról van szó, aki fiatalon a jazz műfajának újítója, idősebben pedig népszerű slágerek előadója volt. 

A Hello, Dolly! az azonos című musical híres dala volt- a musicalból sikeres film is készült, Barbra Streisand főszereplésével. A dalt Armstrong csak demóként vette fel, hogy a darab népszerűsítésében felhasználják, végül aztán kiadták kislemezként is. Ahogy a musical is sikeres lett, a dal is. 

Azért a Beatles-t aligha rázta meg az, hogy át kellett engedniük az első helyet- bőven volt még nekik slágerük. A történet egyszerűen csak jópofa, és valljuk be, jó olyan zenészeket felidézni, akik igazi klasszikusnak számítanak. 

0 Tovább

A haj a fontos, nem az ész

Fontos kutatás: ez számít a Tinderen.

Egy modell végzett el izgalmas "kísérletet": több profilképpel nézte meg, melyik stílussal kapja a legtöbb pozitív visszajelzést a társkereső alkalmazáson. Volt neki szakállas, borotvált, borostás, kopaszodó fotója is. 

A simára borotvált arcra jött a legtöbb pozitív reakció, de alig kevesebb volt az ápolt szakállúnál is az érdeklődő. A modell megfigyelése szerint viszont a szakállasokra bukó lányok között többségben voltak azok, akik futó kalandot kerestek- ki tudja miért.

És persze nagy-nagy meglepetésre a kopaszodó fizimiskával nem volt túl népszerű a fiatalember. Mindez azért két dologról árul el elsősorban sokat: a Tinder fényképek közt gyorsan lapozgatós jellege miatt a külső fontos. Nagyon. Váratlan fordulat!

A másik része a dolognak az, hogy az egész kutatást hajbeültetést kínáló klinika szervezte, akik nyilván azt kívánják üzenni, hogy az ügyfeleiknek jobb esélye van a Tinderen. A plasztikai sebészek pedig nyilván azt fogják kideríteni, szép dekoltázzsal a lányok is vonzóbbak. 

Miközben akinek mégsem a haj a feje legfontosabb alkatrésze, az tudja jól, hogy ennél picit összetettebb az emberi kapcsolatok világa. De azokról nem tudnak ilyen hasznos "kutatások" készíteni a szépészeti szolgáltatók...

0 Tovább

Stílusos plakátok

Ezeket a műalkotásnak is beillő plakátokat elnézve megérti az ember, miért rajonganak sokan az art deco stílusért.

0 Tovább

Csajkor

14 és 22 éves kora között minden nap szelfizett egyet egy lány.

Eadington ötlete nem új (naná, nyolc éves, mondhatná erre valaki), hiszen már láttunk hasonló, sok képből összerakott pörgős videót, ami nagyon látványosan mutatja be, hogy változik az ember. 

Tipikus téma ez mostanásg, mégis megunhatatlan, egyszerűen azért, mert minden ember egyedi. Az, hogy láttam egy ilyen videót, nem jelenti azt, hogy láttam az összeset: s ez a szép benne. Ráadásul igencsak respektálom azt is, hogy valaki nyolc éven át fotózza magát, gyűjti a képeket, s végül ilyen elegánsan összeállított videót készít- érdemes megnézni!

0 Tovább

A rasszista ruha

Kínai ruhát választott egy amerikai lány a bálba, és azóta is folyamatosan áll a bál.

Őszintén szólva, ezeknek kellene a világ legjelentéktelenebb sztorijainak lennie. Van egy 18 éves lány, Keziah, azzal a tipikus széles amerikai mosollyal, aki a sulibálba szépen fel akar öltözni, és választ magának egy csinos és különleges ruhát. Piros és kínai, jól is áll neki, bizonyára sokan meg is dicsérik.

Na de ekkor megjelenik a sértődőkórus, és kap hideget-meleget. Vannak ázsiai származásúak, akik szerint sértő és rasszista ilyen ruhát felvenni, mert nem tiszteli a kínai kultúrát, számára nincs semmi "üzenete" a ruhának, és így tovább. És persze nyilván akad jópár olyan ember, akinek semmi köze Kínához, de mégis jajong, hogy ez az ő kulturális örökségük kisajátítása.

Sokan nyilván támogatják is a lányt, és meg kell jegyezzem, számomra nagyon szimpatikus módon ő is megvédte magát. Nagyon helyes, hogy nem kér bocsánatot egy öltözékért, ami ott a bálon nem más, csak egy csinos ruha.

Az ez ellen való tiltakozás még a politikai korrektség szemüvegén át nézve is hülyeség. Ilyen világban élünk, megismerjük (és tiszteljük!) egymás kultúráját, ami szerintem alapvetően jó dolog. Itt ülök Budapesten, és mégis sok-sok olyan ismeretem van a japánok udvariasságáról, a muszlimok szent helyeiről, az ausztrál barbecue-mániájáról, a Dél-Amerikában kedvelt maté teáról, amit talán soha nem használok semmire, mégis gazdagítja a tudásom a világról. Szeretem Bruce Lee filmjeit, sőt, Kitano Takeshi rendezéseit is. Szívesen hallgatok afrikai zenét és blues-t egyaránt. Ettől rasszista vagyok? Aligha.

Sőt, ha belegondolok, az maga a rasszizmus, amikor valaki egy kalap alá veszi a "fehéreket". Hát elnézést, de egy francia, egy belorusz, és egy magyar közé elég nehéz egyenlőségjelet tenni. Ennél azért valamennyi nemzet kulturális öröksége gazdagabb, egyedibb. Mégis olyan könnyű minket egységes tömbként kezelni.

És persze senkinek eszébe nem jut rasszista kulturális kisajátítást kiáltani, amikor kínai zongoraművész vagy fekete operaénekes adja elő német szerzők nagyszerű műveit. Ez így van jól! És azt gondolom, tudatosan kell visszautasítani a rasszista címkét, amikor valaki felvesz egy kínai ruhát fehér lány létére, mert ha minden ilyen marhaságban engedünk, a végén minden tabu lesz, ami az egész emberiség nagy közös hagyományainak része.

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés