Tervszerű bálnavadászat

Sokáig kevesen tudtak róla, hogy több tízezer bálnát lőttek ki az egykori Szovjetunió fennállása idején.

A japánok, norvégok, izlandiak sokat vitatott bálnavadászatairól gyakrabban hallani, még néhány száz elejtése is komoly negatív visszhangot vált ki. Arról viszont alig lehetett hallani, mi zajlott 1945 és 1986 között a szovjet bálnavadászatban. 1986-tól tilos a kereskedelmi célú bálnavadászat, és a szovjetek állítása szerint addig 2,710 állatot lőttek ki a déli féltekén- a valóság ennek a többszöröse volt.

A különös az, hogy az orvvádaszatnak is van valami elég kézzelfogható célja: lehet értékesíteni a cápauszonyt, az elefántagyart. A bálnák esetében Japánban, Izlandon van valami halovány kerestet a húsra. De a Szovjetunióban senkinek nem kellett a bálnahús.

Hogy miért vadásztak akkor rájuk? Mert valahol, valaki az ötéves tervekbe beleírta a keretszámokat, és ha a halászatban dolgozók nem érték el a tervet, akkor rosszul jártak, viszont ha többet is elejtettek, jutalmat kaptak. A bálnákból maximum az olajra volt szükség, a tetemeket utána egyszerűen visszadobták a tengerbe. Mondhatni pusztán a megfelelő mennyiségű ölés kedvéért öltek. 

Az Antarktisz környékén a szovjetek több bálnát lőttek ki annak idején, mint a világ összes többi országa összesen. A számokat összesítve az derült ki, hogy 1948 és 1973 között 48,477 púpos bálnát ejtettek el, amivel súlyosan veszélyeztették az egész populációt. A szovjetek tehát ebben is, mint oly sok más területen, enyhén szólva nem mondták el a teljes igazságot. S ki tudja, mi mindent nem tudunk még azoknak az évtizedeknek a környezetromboló tevékenységéről..

0 Tovább

Patrick Stewart pitbullja

Az elhagyott kutyák örökbefogadását népszerűsítik sztárokkal, és emellett egyre több helyen törvényileg is segítik.

Az állatkereskedelem óriási üzlet, de egyre többször lehet hallani annak árnyoldalairól. A divatos kutyákat szinte iparszerűen szaporítják, miközben sok megunt, kitett kutyus vár gazdára. Van, ahol már rendeletet hoztak rá, hogy a kereskedések csak gazdátlan kutyákat árulhatnak, így vágják vissza a szaporítók piacát.

A hírességek pedig örökbefogadóként jó példával járnak elöl. A pitbullokra sok helyen fogják rá, hogy elvetemült, agresszív kutyák, pedig természetesen messze a túlnyomó többségük jó természetű, kezelhető kutya. A Star Trek sorozat Picard kapitányaként és az X-Men filmekből ismert Patrick Stewart egy Ginger nevű pitbullt fogadott be, s a jelek szerint inkább az a veszély fenyegeti, hogy a kutya agyonszereti.

0 Tovább

A Barbie baba szülinapja

Nem ironikus, hogy a nőnap után egy nappal ünnepelhet a híres-hírhedt játék?

Szerintem a Barbie babákat mindenki ismeri: az is, aki imádta gyerekként (vagy akár most is) ezeket, és az is, aki gyűlöli a babát illetve azt, amit képvisel. A lehetetlenül vékony modellalkatú babából eladtak már pár száz milliót, és ez a szám azt mutatja, a Mattel valamire nagyon ráérzett.

Ruth Handler volt a babák megámoldója, aki férjébe közösen alapította a Mattelt. Ő figyelt fel arra, hogy kislánya nem a gyerekbabákat szerette, hanem inkább felnőttes babákkal szeretett volna játszani. Barbie elődje egy német Lilli nevű baba volt, amit inkább felnőtt férfiaknak szántak mókás ajándékként, de ehhez képest inkább a gyerekek imádták. Ebből alkotta meg a Mattel a maga Barbie nevű verzióját, ami nevét Ruth Handler kislánya után kapta. A babákat 1959. március 9-én mutatták be New Yorkban a játékvásáron. 

A gyártó más téren is úttörő volt: az ötvenes évek közepén ők voltak az elsők, akik kifejezetten a gyerekeknek szóló reklámokat készíttettek. A Mickey Mouse Club tévéműsor támogatóiként nagyon széles közönséget értek el- s mondani sem kell, ha a gyerek a tévében látott valami csodás új játékot, akkor jellemzően sikeresen meggyőzte a szülőket is. (Csak egy mellékszál, kik is bukkantak fel anno a Mickey Mouse Clubban gyerekszereplőként: Britney Spears, Christina Aguilera, Justin Timberlake, Ryan Gosling...)

Hamarosan férfi is kellett Barbie mellé, ő lett Ken, aki nevét a főnökasszony kisfia után kapta. S bővült a Barbie-világ különféle sportos, dolgozó Barbie-babákkal, kiegészítőkkel, házakkal. Mondani sem kell, ami népszerű, arról vitáznak is. Vannak, akik szerint Barbie a kislányok számára pozitív példát mutat, hiszen van pilóta, orvos, tudós vagy sportcsillag Barbie, azaz azt sugallja, ők is bármilyen célt kitűzhetnek maguk elé.

Mások szerint a mindig újabb és újabb, megvásárolható cuccokkal anyagiasság teszi a kicsiket a Barbie világ. És persze teljesen hamis világképet mutat a lehetetlenül vékony alkattal, a rózsaszín házzal, a mindig csodás szőke hajú, Ken oldalán sportkocsival furikázó csajjal.

A válasz -szerintem- valahol ott rejlik, hogy a baba, legyen akármilyen, csak egy baba. Aki magára hagyja a gyerekeket a drága játékaival, örül neki hogy pénzen megvásárolható dolgokkal tesz a kedvükre, ahelyett, hogy maga foglalkozzon velük, az a világ legjobb játékaival sem jut messzire. Barbie ide vagy oda, el lehet mesélni minden kicsinek, mi a jó, mi a rossz, hogy működik a világ- s akkor nem egy karcsú játékbaba befolyásolja a felfogásukat, hanem a szülők.

0 Tovább

Kreatív könyvesboltosok

Talán unalomból kezdtek el borítókkal fotózkodni a Librairie Mollat eladói, de az instagramra feltöltött jópofa képeiknek egész komoly rajongótábora lett. 

0 Tovább

A történelem mérlegén

1953. március 5-én hunyt el Joszip Sztálin, akinek a neve manapság egyet jelent a diktatúrával, kegyetlenkedésekkel. Csak úgy az érdekesség kedvéért érdemes felidézni, hogyan beszéltek róla a korabeli lapokban. Erre nem árt gondolni, amikor valaki dicsőítését látjuk-halljuk, amikor történelmi léptékeket emlegetünk politikusok kapcsán. Térjünk az ilyesmire vissza kicsivel később...

Félreértés ne essék, nem az aláírókat hibáztatom. Ezt akkoriban vélhetően teljesen komolyan gondolták. És mit sem tudhatták, hogy pontosan mi zajlott a sztálini Szovjetunióban. De mi már tudjuk, tanulhatunk is belőle.

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés

Hirdetés