Sport, buli, ragyogás

A régi reklámok sem fukarkodtak nagy állításokkal, ha a betéteket és tamponokat kellett dicsérni.

Az embernek időnként olyan érzése van, hogy azoknál a bizonyos napoknál jobbak nem is létezhetnek a nők életében. Búvárkodás vagy tánc? Semmi sem állhat az útjukba...

0 Tovább

Vangelis 75

A görög zenészzseni ma ünnepelhet. Az elektronikus zene egyik olyan félistene ő, aki valóban maradandót tudott alkotni ebben a stílusban.

1943. március 29-én született meg a kis Evángelos Odysséas Papathanassíou, aki ma már mindenki csak Vangelisként emleget. Autodidakta módon tanult meg komponálni, állítólag kottát olvasni ma sem tud. Volt sikeres zenekara a hatvanas, hetvenes években, az Aphrodite's Child nevére talán többen emlékeznek, aztán dokumentumfilmek aláfestő zenéjét alkotta meg. Az Opera Sauvage több, azóta is jól ismert felvétellel ajándékozta meg a zenerajongókat.

A nyolcvanas évek filmzenéi közül nekem személyes kedvencem a Tűzszekereké- a Vangelisre oly jellemző "elemelkedettebb" stílus nagyon jól állt a filmnek- a zeneszerzőt is Oscar-díjjal jutalmazták.

A kalandozó zenész érdekes közös projektje volt a Jon & Vangelis, amit a Yes korábbi énekesével hozott tető alá. Itt is sikerült klasszikus dalt alkotniuk.

A filmzenéi közül legendás még az Eltűntnek nyilvánítva, a Szárnyas fejvadász vagy az 1492- A paradicsom meghódítása is.

A magánéletét tekintve zárkózott görög zenészről nem nagyon olvashatunk bulvárhíreket. Őszintén szólva, ugyan kinek hiányoznak a pletykák, és így "csak" a zene miatt beszélünk Vangelisről?...

0 Tovább

Ki ez a nő?

La a kalappal azok előtt, akik megismerik smink nélkül Christina Aguilerát!

A mindig erős sminkben látható sztár a Paper magazin kedvéért vállalta be a sorozatot, amiben a természetes(ebb) megjelenése látható, hiszen stylist azért nyilván így is dolgozott rajta. 

A színpadon vagy a vörös szőnyegen általában egészen máshogy fest...

0 Tovább

1964 csúcsmodelljei

Tiszta retró érzés böngészni egy fél évszázados autókiállítási katalógust.

Az Angliában rendezett show egy régi korszak képét mutatja. 1964 volt az első év, amikor japán autókat vittek be az országba, akkor még nem túl nagy sikerrel. A szétaprózódott brit autóipar sok, de  meglehetősen konzervatív, ódivatú modellel tűnt fel. A kulcsszavak viszont azok, mint manapság: megbízhatóság, biztonság, kedvező ár és persze komoly teljesítmények volt. A felsorolt tulajdonságok, mint a szervókormány, az autórádió persze csak mifelénk számítottak luxusnak, nyugaton már megszokottak voltak.

Kelet-Európát olyan stílusos modellek képviselték, mint a Skoda vagy a Wartburg. Kicsit mókás, amikor ezeknél is a luxust emlegették a reklámokban- mi aztán ismerhetjük a szocialista "luxust"...

De a legmenőbb európai márkák voltak azok, amikor már akkor is diktálták a tempót: s ezek a meghatározók ma is a piacon. Éppen ellentetjeként az angol mintának, nagy cégcsoportok lettek az uralkodók, és ha megnézzük, mi van ma a brit autógyártásban, akkor látható, kinek lett lett igaza.

0 Tovább

Az egyiptomi turizmus kezdetei

Több, mint száz éve készültek ezek a fotók.

A görög Zangaki-testvérek képeslapjaikat a turistáknak adták el. A téma szinte mit sem változott egy évszázad alatt: az ókor csodái, a Nílus, bazár, no meg a helyiek.

Azt kell mondjam, sok tekintetben igen hasonlóan néz ki ma is az ország: bámészkodó nyugatiak a piramisoknál, akiket egy kis pénzért tevén lovagoltatnak a helyi vezetők.

És valószínűleg a maiak is ugyanúgy rácsodálkoznak a szfinxre, a piramisokra, mint a régiek. Hiába, ami lenyűgöző, az lenyűgöző...

(Flashbak)

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés