Menő fotók iPhone-nal

A mobillal készített képek versenyén nagyszerű alkotásokat díjaztak. Nincs mese: az iPhone esetén a technika már nem jelenti korlátját a kreativitásnak...

0 Tovább

185 dolláros gemkapocs

A Prada stílusos kiegészítője vélhetően nem lesz tömegtermék.

Egy internetes bolt kínálatában jelent meg a Prada nevével fémjelzett, ezüstből készült gemkapocs, amivel iratokat, pénzt lehet összefogni- pont úgy, mint a filléres társaival, csak ezért 185 dollárt kell(ene) kifizetni.

Az internet közössége persze háborog, és ezzel nagyobb hírverést csinál a terméknek no meg a Pradának, mint azok megérdemelnék. Ennek az egész műbalhénak a divatcég a nyertese, több szempontból is. Egyrészt beszélnek róla, ami igazi ingyenreklám. Másrészt erősíti azt az imázst, hogy a minőséget meg kell fizetni- amikor manapság mindenki Kínából rendel olcsón, ám sokszor csalódik a gagyiban, nem árt jelezni, hogy azért van aki odafigyel a minőségre.

S a slusszpoén: mivel a Prada gemkapocs előállítási költsége is minimális lehet, ha párat eladnak belőle, máris tiszta haszon. Ennél könnyebben pénzt keresni nem lehet. Már csak azért is vesznek belőle a kellően vagyonosak, hogy mutassák, róluk leperegnek a neten hőbörgők plebejus elvei. Megtehetik, hogy ilyen kapcsot vegyenek, és meg is teszik.

Nekem meg csak egy sztori, amiről írni lehet, de ugyanúgy elfelejtődik majd, mint bármi más három napos szenzáció. Legközelebb a Prada pedig piacra dobhatja a papírtörlőjét kasmírszálakkal vagy az ékszerekkel kirakott gumipapucsát. Mindig lesz, akinek bejön, meg az, aki felháborodik miatta- a cégnek szerintem ez is jó, meg az is. Gyűlnek a dollárkötegek a hírverésnek köszönhetően, amiket a saját ezüstkapcsaikkal foghatnak össze...

0 Tovább

Egy pszichedelikus reklám

Szerénységre tanítja a kreativitására büszke nemzedéket pár 80 éves kisfilm.

Valószínűleg nem sokan pörögnek rá arra, hogy valaki reklámfilmet forgatott 1936-ban a Post Office Savings Bank számára. Az új-zélandi Len Lye (1901-1980) által rendezett Rainbow Dance láttán viszont leeshet az állunk: a színes, lendületes, kísérletező alkotáshoz hasonlóak évtizedekkel később jöttek divatba.

Miközben úgy érezzük, ma van a kreativitás aranykora, igazán szabadon nyúlhatunk minden témához a reklámiparban, valójában a messze túlnyomó többsége a reklámoknak közel sincs ennyire bátor, vagány. Szigorú keretek közé szorul a kreatívipar is, ennek minden hozadékával. 

Pedig a keret határozza meg, meddig szárnyalhat a fantázia. Ha a harmincas években a roppant komoly Post Office Savings Bank keménykalapos vezérei nem engedték volna, az ehhez hasonló filmek meg sem születhetnek. Ehhez képest 1935-ben olyan technikával készített hangulatfilmet, amihez kamera sem kell, közvetlenül a celluloidra festett.

1937-ben pedig régi felvételek felhasználásával rakott össze egy vibráló hangulatú, postai szolgáltatásokról szóló filmet (nem is tudom, mi ez, hirdetés vagy tájékoztató anyag, vagy hangulatfilm?). Egy szó nem hangzik el bennük, az egész friss, mai szemmel nézve is.

Szóval le a kalappal az alkotó és persze a megrendelő előtt is, mert a brit királyi posta is kellően bátor volt az együttműködéshez. S ezek a filmecskék nyolc évtized távlatából is maradandóak. Hiába születik ma sokkal több reklámfilm, a nagy részük szavatossága a nyolc hetet se éri el...

(Flashbak)

0 Tovább

Őszintén szólva, drágám...

78 éve forgatták le az Elfújta a szél híres zárójelenetét.

film

Hollywood az Hollywood, a csillogás, a siker otthona, ahol nem csak a filmeknek van sztorija, hanem a filmek születésének is. Az Elfújta a szél tipikus példája ennek: Margaret Mitchell könyvének megfilmesítési jogát akkoriban kimagasló, 50,000 dolláros összegért szerezte meg David O. Selznick, de volt idő, amikor csak nyűgnek tűnt a forgatás.

Már a forgatókönyv is nehezen született meg, de még nagyobb gond volt, hogy Scarlett O'Hara szerepére egyszerűen nem találták meg az ideális színésznőt. Telt az idő, fogyott a pénz, végül Selznick osztozva a jogokon az MGM-mel, tőkéhez jutott, s a stúdió "kölcsönadta" neki Clark Gable-t a férfi főszerepre. 

film

A filmet 1938. decemberében kezdték el forgatni, a magyar származású George Cukor irányításával. Először a legendás atlantai tűzvészt rögzítették- mindezt úgy, hogy női főszereplő még mindig nem volt! Ám egy Londonból érkezett üdvöske feltűnt a producernek a stúdióban: Vivien Leigh ügynökét kereste fel, aki a producer öccse volt. Selznick meglátta benne Scarlettet, és a próbafelvételek után szerződtette is.

Ám ekkor jött a következő akadály, mert Gable és Cukor összekülönbözött, így hamarosan Victor Fleming vette át a rendezői feladatokat. Végül június végére végeztek a felvételekkel, az utolsó, híres jelenetet rögzítették utoljára: Rhett Butler a "Frankly, my dear, I don't give a damn" szavakkal hagyja faképnél Scarlettet. (A magyar verzióban "Őszintén szólva drágám, köpök rá" lett a fordítása.) 

A biztonság kedvéért egy kicsit finomabb verzióban is leforgatták a mondatot, hátha belekötnek a cenzorok. Ám végülis így került mozikba a film, és ugyan Selznicknek a káromkodásnak minősített "damn" szóért ötezer dollárt kellett fizetnie, mit se törődött vele, mert a film tomboló sikert aratott, s azóta is Hollywood egyik klasszikus alkotásának számít.

0 Tovább

Az a rohadt idő

Öt kaliforniai középiskolás haver 1982-ben készített egy közös fotót, s azóta öt évente összejönnek egy újabb hasonló kép kedvéért. Az a három és fél évtized pedig nyomot hagyott rajtuk, ám remélhetően barátságuk még mindig olyan erős, mint rég...

1982

fotó

1987

fotó

1992

fotó

1997

fotó

2002

fotó

2007

fotó

2012

fotó

2017

fotó

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés

Hirdetés