A tipikus instagram-képek

Egy fotós egymás mellé tette a különböző instagrammerek egy kaptafára készült képeit.

Tipikus témák bukkantak elő: egy lány kalapban, a kamerának háttal nézi a tájat, láblógatás a kanyon felett, ember az út közepén, alak a vízesés előtt, kilátás a sátorból, dzsip tetején állva gyönyörködni és így tovább.

Ennyire egysíkúvá vált volna az a felület, ahol egyébként mindenki teljesen szabadon kifejezhetné magát? Hát, érdekes. Főleg akkor, ha ez a stratégia válik be, és pont a tucatfotókból álló tipikus képfolyammal lehetne nagy számú követőt gyűjteni...

0 Tovább

A törhetetlen mobil

A leejtett telefonokat mentené meg egy új találmány.

Mint ahogy a légzsák működik, ami ütközés esetén a másodperc tört része alatt aktiválódik, úgy pattannak ki a telefon tokjából azok a rugalmas alkatrészek, amik a mobilt meg tudják menteni. Philip Frenzel, egy német egyetemi hallgató terve szerint legalábbis így működne ez a szerkezet.

Természetesen minden műszaki koncepciónak megvannak a gyenge pontjai. Csak egy példát említve: ha valamiféle nagyobb erőhatás, gyorsulás aktiválja a tokba épített tüskéket, képzeljük el, hogy egy ugrás, netán baleset esetén a zsebünkben pattannak ki- egyenesen a lábunkba. 

De ez szinte nem is számít. Maga az a lehetőség is érdekes, hogy egy diák egy 3D nyomtatóval nekiállhat és egészen újszerű koncepciókat valósíthat meg, gyakorlatilag teljesen önállóan, ipari háttér nélkül. És egy ilyen terv bárkinek adhat új ötleteket: lehetne ilyen önműködő mentőlégzsákot tervezni tolókocsival közlekedőknek, nehezen mozgó időseknek, és így tovább. Azaz lehet, hogy a telefonoknál talán nem lesz annyira keresett ebben a formában, de máshogy, máshol még megvalósulhat- a kreativitás soha nem felesleges!

0 Tovább

Kertek a platón

Japánban az ottani mioifurgonokból is mozgó varázskertet tudnak varázsolni a kertépítés mesterei.

Aki ügyes, kicsiben is tud nagyot alkotni!...

0 Tovább

Izrael születésnapja

1948. május 14-én alapították meg a zsidó államot.

A zsidó nép sorsa igencsak hányattatott volt az évezredek alatt. Nem kell ahhoz történelemszakértőnek lenni, hogy az embernek egyből eszébe jusson pár esemény. S ahhoz pedig nem kell szociológusnak lenni, hogy az ember felidézzen pár, a zsidósághoz kapcsolódó sztereotípiát, előítéletet.

De bármit is gondoljon valaki róluk, azt senki nem tagadhatja, az a hét évtized, amit Izrael a korántsem barátságos országok gyűrűjébe fogva eltöltött, bizonyította ennek a népnek a kitartását, elszántságát. Folyamatos háborúkban és csetepatékban edződött ország ez, ahol mégis sikerült fejlődni, gyarapodni. 

Meglehet, az országgal nem szimpatizálók sorolni tudják az eseteket, amikor Izrael vádolható túlkapásokkal, de hogy az izraeliek ellenségei sem válogattak az eszközökben, szintén egyértelmű. Őszintén szólva én annak örülnék, ha ez egyszer mind a történelmi múlt része lenne, s béke uralkodna a Közel-Keleten. Mondjuk ha ehhez nem volt elég pár ezer év, akkor nem meglepő, hogy ez a hét évtized még nem hozta el ezt. 

Személyes élményként fel tudom idézni, amikor pár napot turistáskodtunk Izraelben. Jeruzsálem, a Holt-tenger, a Vörös-tenger korallzátonyai- emlékezetes utazás volt, és valamennyien jól éreztük magunkat. 

Izrael ma egy változatos, fejlett ország, gazdag történelmi múlttal. Az lenne a szép, ha a szomszédos arab országok némelyikében sem káosz lenne az úr, mert azokba éppen olyan jó lenne ellátogatni, hiszen az átlagemberek ugyanúgy vendégszeretőek, és volna mit megmézni. Szóval abban reménykedem, a következő kerek évfordulót nem aggódva kell ünnepelnie sem Izraelnek, sem az egész nagyvilágnak...

0 Tovább

Katharine Hepburn és Hollywood

Ma 111 éve született a legendás színésznő.

Négy Oscar-díj a Legjobb színésznő kategóriában- ha a statisztikákat nézzük, máig Katharine Hepburn a mérce Hollywoodban. Az ő esetében nem is kétséges, hogy a szobroktól függetlenül is igazi legendáról van szó, egyike a filmipar megkerülhetetlen művészeinek.

Az életrajzát bárki elolvashatja, a sok Oscar-jelöléséről, a Broadway-sikerekről, arról, hogy hat évtizeden át tartott a karrierje (első Oscarját 1934-ben kapta, az utolsót 1982-ben!) rengeteg cikk szól. Inkább az az érdekes, hogy a hollywoodi világba nem igazán beilleszkedő színésznőként lett ennyire sikeres. Nem pózolt erős sminkkel magazinok címlapján, nem ünnepeltette magát a gálákon.

És a filmekben is erős, független, intelligens női karaktereket alakított. Miközben sokszor emlékezünk meg a szőke szépségekről, a hódító dívákról, a nők nadrágviselését divatba hozó Katharine Hepburn másféle ikon volt. A magánéletét nem teregette ki, interjút ritkán adott- úgy lett legenda, hogy a celebvilágtól távol tartotta magát. 

Aztán ha az életrajznak ezeket a részeit is megismerjük, akkor pedig jöhetnek a filmek. Mert azért mégiscsak az a legfontosabb egy mozikedvelő számára, hogy remek színésznő volt, emlékezetes szerepekkel. Érdemes megnézni a legjobb szerepeiben- van miből válogatni!...

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés