Királyi esküvő

Ma 70 éve házasodott össze Erzsébet hercegnő és Philip Mountbatten.

Akkor még nem ült a trónon a még csak 21 éves Erzsébet, és talán maga sem gondolta, hogy alig öt évvel később, édesapja korai halála után az ő fejére kerül a korona. Teltek az évek, született négy gyermek, és II. Erzsébet még ma is az Egyesült Királyság uralkodója. Furcsa belegondolni, hogy ha pusztán a tényeket nézzük, nem volt még olyan angol király vagy királynő, akinek regnálása alatt ekkorát csökkent volna a birodalom területe, hiszen folyamatosan újabb és újabb területek nyerték el függetlenségüket.

Erről persze a legkevésbé a királynő tehet, hiszen az ő szerepe már jelképes. Mint ahogy Fülöp hercegé is, akinek sajátos megszólalásai időnként okoznak némi zűrzavart. Alattvalóik szemében mégis ők képviselnek egy nyugodt, kiszámítható állandóságot, ami főleg akkor feltűnő, ha az utánuk következő generáció botrányait nézzük.

Hogy meddig uralkodik még Erzsébet, nem tudni. S persze a sajtónak jó témát szolgáltat, Károly követi-e őt a trónon, vagy egy generációt ugrik a sorrend, és a fiatal, népszerű Vilmos fejére kerül a korona? Ha valaki uralkodó, akkor számolnia kell vele, hogy ilyen dolgokon is el kell töprengenie. Miközben esetleg ő is csak egy ember, aki öregszik, s mögötte áll egy élet, örömökkel, bánatokkal. No meg a szokásos házastársi csetepatékkal, nyaralásokkal, örök emlékké vált kézfogóval. Meglehet, nem is annyira más az ő sorsuk, mint bárki másé, csak kicsit látványosabb, ennek minden előnyével és hátrányával...

0 Tovább

AC/DC nosztalgia

Elhunyt Malcom Young, az ausztrál banda egyik alapító tagja.

zene

Régi rockerként természetesen vannak emlékeim az AC/DC-ről. Sőt, még zsenge gyermekkoromból is emlékszek egy epizódra, amikor bátyám a nagymamánknál hallgatta kazettás magnón az egyik albumukat, én pedig csak rikácsolásnak és hangos zajnak hallottam az egészet.

Tulajdonképpen ez egy egészen jó leírása volt a kemény rocknak. Középiskolásként a heavy metal vonzásában a kicsit "öreges" bandák, mint az AC/DC is háttérbe kerültek, de az idősebb arcok mondták, azért figyeljünk oda, mert jó zene ez. Lassacskán megismertük a klasszikusokat, utánaolvasva kiderítettük, a felejthetetlen Bon Scott után hogy lett énekes Brian Johnson... És persze kezdtük érteni, mit jelent az, hogy Highway To Hell. Megértettük azt is, miről szól a Back in Black.

Az én korosztályomat szerintem egyértelműen a slágerré vált Thunderstrack fogta meg. Amikor kinn voltunk a Monsters of Rockon, végigtomboltuk a Metallicát, aztán pedig rácsodálkoztunk, milyen remek hangulatot teremt a pár "veterán" ausztrál. Jó kis korszak volt az, a kemény zene igazi fénykora, amikor pörögtek az újabb metál és a régebbi hard rock bandák is. 

Malcolm Young, a ritmusgitáros pont úgy vált ikonná, hogy testvére, Angus igazi ellentéte volt a koncerteken: míg az utóbbi felszántotta a színpadot, Malcolm csak hátul állt és pengetett, afféle nyugodt erőként. Aztán a sors úgy hozta, hogy Malcolmnak kellett súlyos betegséggel szembenéznie, és már évek óta nem is lép fel az AC/DC-vel. Persze nem csak őt kellett pótolni, Brian Johnson helyett Axl Rose ugrott be énekelni, ami majdhogynem olyan sokkszerű váltás volt, mint Bon Scott halála után.

zene

Amikor egy ilyen zenészlegenda távozik közülünk, megjelennek a méltató cikkek, de az az igazság, hogy a rock történelme, múltja mindig csak érdekesség: a jó zenének elsősorban jelene van. Úgy vélem, most épp nem a rock legszebb időszakát éljük, ezért vagyunk nyitottabbak a nosztalgiázásra, ha egy régi nagyra kell emlékezni.

A fiatalok talán ma is rikácsolásnak és zajnak hallanák az AC/DC-t mint én annak idején, és el sem hinnék, ezek az ausztrál arcok több lemezt adtak el, mint sok mai csillag: állítólag nagyjából 200 milliót! És ha valaki ráhangolódik, akkor ma is rájöhet, micsoda erő, lendület van a zenéjükben. Malcolm Young pedig nem egyszerűen csak része, motorja is volt ennek zenészként, dalszerzőként egyaránt. Hiányozni fog- mert a régi dalok velünk maradnak ugyan, de ahogy írtam, a jó rocknak leginkább jelene van, koncerten, élőben.

A kicsit szomorkás nosztalgiázás mellett viszont van valami, ami mégiscsak nagyon vagány: ha ezzel a dallal lehet búcsúzni egy igazi rockzenésztől...

0 Tovább

Maggie Gyllenhaal szülinapja

Ma lett 40 éves a színésznő, akivel meglehetősen elfogult vagyok.

Ugyan öccse, Jake neve talán árnyalattal ismertebb a nagyközönség körében, Maggie Gyllenhaal saját jogán is elismert művész. Igazán izgalmas szerepekben is láthattuk, mert bátran vállal be a fősodortól távol eső filmekben is munkákat.

Azért láthattuk Batman-filmben is, és mostanában a HBO Fülledt utcák (The Deuce) című, a pornóiparról szóló sorozatában tűnik fel, meglehetősen merész alakítással. 

Tipikusan az a fajta karakteres, különleges tehetségű színésznő, akiből soha nem lesz klasszikus csillag, akiket rajongók tömege köveet- egyszerűen csak jó a vásznon. Aki pedig kedveli, mint mondjuk én, az nagyon nagyra tartja. Igazi kortalan jelenség, szóval hogy hanyadik születésnapját ünnepli, az szinte mindegy- öt vagy tíz év múlva is ugyanúgy oda kell figyelni a szerepeire, ebben biztos vagyok.

0 Tovább

35 éves a neveletlen hercegnő

Anne Hathaway ma ünnepli a szülinapját.

színésznő

színésznő

színésznő

Be kell valljam, e cikk főszereplője olyan színésznő, akivel kapcsolatban elég régóta fenntartásaim vannak. Az olyan blöd vígjátékok, mint a Neveletlen hercegnő, nyilván nem nagyon alkalmasak arra, hogy valaki a képességeit megcsillogtathassa, de egyébként sem emlékszem nagyon emlékezetes szerepére. Pedig benne volt Az ördög Pradát viselben, és még a Macskanő jelmezét is felhúzhatta.

színésznő

színésznő

Szóval az, hogy valaki világsztár, nem jelenti azt, hogy mindenki ugyanúgy rajong érte. Az viszont tagadhatatlan, hogy van egy sajátos karaktere, kisugárzása, ami miatt még az is emlékszik rá, aki kevésbé kedveli. 

színésznő

színésznő

És ki tudja, egyszer talán olyan filmben is láthatom még, ami után én is el fogom ismerni színészi képességeit. Addig pedig maradnak a fotók, amik azért, valljuk be, meggyőzőek...

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

színésznő

0 Tovább

Tányérokat akarunk!

Kicsit túlzásba viszi pár étterem a stílusosnak gondolt tálalást.

A We Want Plates Facebook-oldalán sok olyan képet gyűjtöttek össze, ami olyan éttermekben készült, ahol tányérok helyett deszkán, lapáton, kutyatálban, gumiabroncson, vaslapon meg hasonló, evésre nem igazán alkalmas dolgokon szolgálják fel a fogásokat.

Tudom én, hogy valahogy ki akar tűnni minden étterem a többi közül, de szimplán jó áron kínált jó minőséggel törzsvendégeket szerezni már nevetségesen maradi?

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés

Hirdetés