A sok tengerentúlon befutott filmes egyike volt Peter Lorre.

Valamennyire köztudottnak számít, hogy a Magyarországon (vagy az Osztrák-Magyar Monarchiában született) színészek, rendezők, filmesek közül milyen sokan lettek sikeresek külföldön. Németországban, az Egyesült Királyságban éppen úgy letették a névjegyüket, mint a tengerentúlon.

Löwenstein László egyike volt azoknak, akik afféle világjáróként újabb és újabb helyeken voltak kénytelenek megvetni a lábukat. Rózsahegyen (a mai Szlovákia területén levő Ruzomberok) született 1904. június 26-án. Fiatalon elszökött otthonról, Bécsben volt amatőr színész majd banktisztviselő. Színházi alakítások után 1931-ben Fritz Lang legendás filmjében ismerte meg a nagyközönség: az M- Egy város keresi a gyilkost című thrillernél a híres rendező benne látta meg a megfelelő embert a gonosztevő szerepére. Ekkor már Peter Lorre néven dolgozott a filmiparban Löwenstein.

A nácik hatalomrajutása után elhagyta Németországot, és először angol filmekben szerepelt, például Hitchcock Az ember, aki túl sokat tudottjában. Aztán jött Hollywood, ahol olyan filmlegendákban kapott kisebb-nagyobb szerepeket, mint A máltai sólyom vagy a Casablanca.

A későbbiekben a karrierje már nem szárnyalt, bár sok filmben, tévés produkcióban szerepelt, sőt, 1951-ben Németországban egy filmet is rendezett. Azért jutott neki olyan említésre méltó figura, mint az első Ian Fleming regényfeldolgozás, a Casino Royale elő-Bond-film gonoszának szerepe. 1964-ben agyvérzés következtében hunyt el. Ugyan voltak nála híresebb magyar származású színészek a film világában, a karakteres Peter Lorre is méltó arra, hogy születésének évfordulóján megemlékezzünk róla.