Liam Neeson karrieríve enyhén szólva sem mondható szokványosnak.

Ma ünnepli 65. születésnapját az immáron nyugdíjaskorú sztár. Észak-Írországban született, katolikusként nőtt fel egy protestánsok lakta környéken. Kiesett az egyetemről, utána volt targoncavezető, teherautósofőr, próbálkozott focival, ökölvívással, majd járt tanárképzőre is.

1976-ban csatlakozott Belfastban egy színtársulathoz, majd az Excalibur című filmben bukkant fel mellékszereplőként. A nyolcvanas évek közepétől játszott Hollywoodban, többek között Mel Gibson és Anthony Hopkins partnere volt a Bounty-ban, majd Jeremy Irons és Robert De Niro oldalán A misszióban. 

A nagy áttörés 1993-ban jött el, amikor a címszereplőt játszhatta el a Schindler listájában. A nagy sikert aratott Holocaust-drámáért Oscar-díjra is jelölték. Innentől kezdve jöttek a főszerepek, sok műfajban kipróbálta magát: felbukkant a Star Wars előzménytrilógiájában, Batman filmben, az Igazából szerelem egyik szereplőjeként.

A 2008-as Elrabolva óta pedig igazi akciósztárként tekintenek rá. A komoly bevételt hozó film főszereplőjeként igazán drámai módon számol le a gonosztevőkkel, s azóta a már a hatvanas éveit taposó Neeson sok hasonló figurát formált meg. Azért persze becsúszott még egy Spielberg és egy Scorsese film is, csak hogy ne legyen unalmas az életrajzírók dolga.

Meglátjuk, hogy a hetvenes éveiben is jól áll-e neki mind a drámai, mind az akcióhős karakter, de azt hiszem, Liam Neesonról akár még ez is elképzelhető...