Az amerikai tévézés egyik legendája, Henry Winkler tegnap ünnepelte a születésnapját.

színész

A Family Guy vagy más amerikai sorozatok rajongói időnként szembesülnek azzal, hogy olyan emberekre hivatkoznak, akiket mi nem nagyon ismerünk. Nem meglepő ez, más országokban meg aligha hallottak a Szomszédokról...

Meglepően gyakran előkerülő figura a sztorikban Fonzie (avagy A Fonz), Peter Griffin még egyházat is alapít a tiszteletére. Vele -illetve az őt alakító színésszel- ismerkedünk most egy kicsit. 

színész

A számos sorozatban dolgozó színész, Henry Winkler 1945. október 30-án született New Yorkban, zsidó származású szülők gyermekeként. A hetvenes években kisebb tévés szerepekben tűnt fel, aztán 1974-ben a Happy Days egyik mellékszerepét kapta meg.

A nosztalgikus hangulatú sorozat főhőse eredetileg egy fiatal srác volt, akinek alakítója, Ron Howard később rendezőként lett híres. Ám felbukkant Arthur "Fonzie" Fonzarelli, a nagydumás vagány, és a nézők annyira imádták, hogy később ő lett a Happy Days központi alakja. Az egyik leghíresebb jelenetben a bőrkabátban vízisíző Fonzie egy cápát ugrat át- hogy ennek mi értelme, azt éppenséggel nem tudom, de nyilván poén volt.

Meg kell jegyezni, ez a jelenet hivatkozási pont volt. Még egy olyan kifejezés is van a szakmában, hogy "jumping the shark", azaz átugrani a cápát. Ezzel azokra a momentumokra utalnak, amikor egy sorozat írói ötletek híján valami új, meghökkentő, az eredeti szellemiségtől eltérő marhaságot dobnak be, hogy megtartsák a nézőket. A Happy Days esetében ez volt a fordulópont, amikor az ötvenes éveket idéző családi sorozat végképp Fonzie figuráját állította középpontba, és elment egy vígjátéki irányba.

A sorozat tíz éven volt képernyőn, az amerikai nézők egyik kedvence volt, így vált hát legenda Fonzie is. Fonzra pedig nem csak a Family Guy hivatkozott, az egyik korai South Park epizódban Kenny-t is halálra gázolja egy motoros trükk során. Winkler persze 1984 után sem tűnt el a szakmából, sok kisebb-nagyobb szerepben felbukkan azóta is. De kétségtelenül mindmáig leghíresebb szerepével azonosítják.

színész