Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A bájgúnár James Bond

Ma 87 éves a legendás angol színész, Roger Moore, aki harmadikként alakította a 007-es ügynök szerepét, ráadásul a hivatalos Bond-filmek főszereplői közül ő játszhatta el legtöbbször a szuperügynököt.

Állítólag már a hatvanas években szóba került Bondként a neve, de ekkoriban a nagy sikerű Az angyal (The Saint) című sorozat teljesen lefoglalta. Simon Templarként is elég ismert volt, így aztán Sean Connery lehetett az első James Bond. Őt George Lazenby követte egyetlen filme erejéig, majd ismét Connery lett a 007-es, de csak egy alkalmat vállalt. Megoldást kellett találni, és Roger Moore lett a kiválasztott, aki egyébként három évvel idősebb volt, mint Connery. Végül hét film és 12 év után akasztotta a szögre a szmokingot Moore, aki így a legidősebb Bonddá vált: 58 évesen a Halálvágta (A View to a Kill) című filmben bújt a szuperügynök bőrébe.

Meghagyom másoknak annak elemezgetését, hogy jó Bond volt-e a sokszor bájgúnárnak aposztrofált Moore. Az évtizedek alatt sok Bond-film készült, akadtak közöttük jobbak és rosszabbak is, de mivel nem ő írta és rendezte ezeket, nehéz számon kérni rajta, miért olyan mondjuk a Moonraker forgatókönyve, amilyen. Amikor kiválasztották, nyilván tudták, milyen karakter- hozzá igazították a 007-est. Az tagadhatatlan, hogy voltak neki is emlékezetes pillanatai a sorozatban bőven, A kém aki szeretett engem (The Spy Who Loved Me) pedig sok Bond-rajongó egyik kedvenc filmje.

A legendás színész már hosszú ideje az UNESCO egyik különleges nagykövete, nagyon aktív ezen a területen. Isten éltesse a születésnapján!

0 Tovább

Sophia Loren 80

80 éves lett az olasz színésznő, aki igazi legenda a filmvilágban. Mint oly sok mozisztárra, rá is szépségversenyen figyeltek fel, de az évek során bizonyította, rendkívüli, karakteres alakításokra képes színésznő.

A karrierje kezdetén nyilván csinos fiatal lányokat alakított, de a későbbiekben izgalmas szerepeket vállalt a legjobb rendezők filmjeiben. Olyan partnerek oldalán tűnt fel, mint Clark Gable, Marcello Mastroianni, Paul Newman, Marlon Brando, Gregory Peck, Oscar-jelöléseket nyert el, de hát a kötelező tudnivalókat mindenki megtalálja az interneten... Sőt, rengeteg képet is, de ettől függetlenül én is készítettem egy kis válogatást, egyszerűen a Sophia Loren iránti tiszteletből.

0 Tovább

Korhatáros filmek

Gyerekkoromban igen komolyan vették bizonyos filmeknél a korhatár kérdését. A most újra bemutatott A nyolcadik utas: a Halál volt az egyik olyan film, aminél megragadt bennem, hogy nem lehetett csak úgy gyerekfejjel megnézni. Emlékeim szerint a Spielberg-féle Cápa is ilyen volt, amikor páran rosszul lettek a nézőtéren, elkezdtek személyi igazolványt is kérni a jegyvásárláshoz- bátyám talán még korábban tudott magának venni, így ő gyerekfejjel is becsúszott, bár már nem volt olyan messze a korhatártól.

Érdekes belegondolni, hogy mennyire más világ volt az, ahol egy ilyen korhatárt tényleg be lehetett tartani. Központi filmforgalmazás volt, központi szabályozás, tehát simán működött a módszer a személyi igazolvánnyal. A tévé pedig? Volt az állami adó, két csatornával, azt adtak le, amit a szocialista erkölccsel összeegyeztethetőnek tartottak. A néha fogható román vagy szlovák adók nem sok konkurenciát jelentettek... Videomagnója pedig senkinek nem volt még akkoriban.

Ma már más világ van. A médiahatóság ugyan szabályozhat, de lassan már azon sem igazodok ki, a magyar nyelvű, kábelen fogható adók közül ki magyarországi bejegyzésű, ki külföldi, kire milyen előírások vonatkoznak... Sok csatorna van, és a legtöbbjükön bőven mennek olyan filmek, amelyek korhatárosnak számítanak. Ám lássuk be, minden háztartásban akad pár tévé, a gyerekek is szinte bármit nézhetnek. Ha pedig nem a televízióban futnak bele horrorba, az interneten aztán tényleg mindenféle marhaság fellelhető. 

Szabályozás? Ugyan már. Az internet maga a szabályozatlanság. Persze van, aki pontosan tisztában van minden egyes kattintásunkkal, de az nem a médiahatóság, hanem a Google, és nem bírságot akar ránk kiszabni, hanem el akar nekünk adni valamit. Így aztán az se zavarja a céget, ha véres horrorokat nézünk, egyszerűen csak ehhez kapcsolódó reklámokat tol az arcunkba.

Nem tudom, a gyerekekre milyen hatással van ez a fajta szabadság. Persze tudom jól, a családi környezet sokat számít, és odafigyeléssel elég jól meg lehet szűrni, mi jut el a kicsikhez, de úgyis eljön a pillanat, amikor a kíváncsiság túl erős lesz ahhoz, hogy a gyerek ne találná meg a megfelelő forrásokat. Amikor 7-8 éves gyerekeknek saját tabletje van, illúzió azt hinni, hogy bármitől el lehet őket zárni.

Próbálok visszagondolni, mi volt az első horrorélményem, és nem is olyan nehéz előtúrni. Éppen A nyolcadik utas: a Halál folytatása, A bolygó neve halál (ugye az eredeti Alien és Aliens módosul egy "picit" magyarban, ekkoriban viccelődtek vele, hogy a harmadik rész nálunk A halál neve halál címen fut majd) volt az a bizonyos film. Videóról nézte a család, én is belenéztem, ijesztő volt, de azért már nem voltam olyan kicsi gyerek. Gyanítom, ha egy-két évvel korábban nézem, lettek volna rémálmaim- még az Alfa holdbázis sorozatban is volt egy nekem rémisztő jelenet egy csápos szörnyről, amire máig jól emlékszem, pedig egészen fiatalon láttam. (Rákerestem, ott van a YouTube-on, az nézi meg aki akarja, kortól függetlenül... És most is ijesztő valamelyest a számomra.)

Szóval ha saját magunkra gondolunk, bizony rájöhetünk, nagyon is belénk égnek azok a sokkoló filmjelenetek. Tulajdonképpen a jó horror attól jó, hogy igazán borzongató tud lenni, szóval éppenséggel a műfaj legjobbjait kéne eltiltani a fiatal nézőktől. A nyolcadik utas pont azért maradandó ennyi év után is, mert igazi mestermunkának számít a műfajban. Csak a korhatárral nehéz manapság mit kezdeni, és az igazi ijedelem akkor jön, ha a gyerek nagyon is valóságos rémálmait kéne elűzni, miután megnéz egy horrort. Utólag pedig már se a tiltás, se a vádaskodás nem sokat segít a helyzeten.

Vajon létezik erre a gondra jó megoldás? 

0 Tovább

Felnőtt a kis Kevin

34 éves lett a mai napon Macaulay Culkin- hogy rohan az idő! Mi mindig csak a gyerekkori fizimiskájával találkozunk, hiszen a minden évben menetrendszerűen ismételt Reszkessetek, betörők! után már csak pár filmben szerepelt, felnőttként nem nagyon volt számottevő alakítása.

A klasszikus félrecsúszott gyerekszínészi karrier mintapéldája lehet az ő élete is, pedig alig 14 évesen már 8 millió dollárt kapott egyetlen főszerepért. De aztán elment a kedve a színészkedéstől, és talán a filmesek sem keresték többé, hiszen már nem volt az a cuki kisfiú mint annak idején. Színésznőkről tartják, hogy öregedve elfelejtik őket, de lám, nem csak ők járhatnak így, a gyereksztároknak talán még kevesebb idejük van a csúcson.

Macaulay életében komoly törés volt, amikor 15 évesen a saját szülei pereskedtek a feje felett, végül gyakorlatilag függetlenné vált tőlük. Majd pedig jött az elsietett házasság, a gyors válás, a kábítószeres balhék, ilyen-olyan próbálkozások, de karrierről, zajos sikerekről már nem nagyon lehetett beszélni. Most pedig, jóval túl a harmincon, maradnak a két évtizede készült filmek, amiket sokan szeretnek mindmáig, de senkinek nem jut eszébe, mi lehet mostanában azzal a gyerekkel...

0 Tovább

Scorsese kedvenc filmjei

A legenda úgy szól, hogy pár éve egy fiatal filmes levelet írt a híres rendezőnek, amiben tanácsot kért, milyen alkotásokat lenne érdemes megnéznie. Martin Scorsese pedig meglepő módon válaszolt, átküldött neki egy listát 39 külföldi (tehát nem amerikai) filmről.

Vannak, akik szerint a történet kitaláció, de a lista azért újból és újból felbukkan. Veretes filmeket tartalmaz, és én magam például azért nem vagyok teljesen biztos a hitelességében, mert Federico Fellini egyetlen alkotása sincs benne. (Ha már kedvencekről van szó, ennyire én is lehetek szubjektív.) Mégis, ha valaki szeretne egy jó merítést a klasszikus európai filmművszetből, érdemes végigböngésznie a listát.

1. Nosferatu (1922) - F.W. Murnau
2. Metropolis (1927)- Fritz Lang


3. Dr. Mabuse, The Gambler (1922) – Fritz Lang
4. Napoleon (1927) – Abel Gance
5. Grand Illusion (1937)– Jean Renoir
6. Rules Of The Game (1939) – Jean Renoir
7. Children Of Paradise (1945) - Marcel Carné
8. Rome, Open City (1945) - Roberto Rossellini
9. Paisà (Paisan) (1946) - Roberto Rossellini
10. La Terra Trema (1948) – Luchino Visconti
11. The Bicycle Thief (1948) – Vittorio De Sica
12. Umberto D. (1952) – Vittorio De Sica
13. Beauty & The Beast (1946) – Jean Cocteau
14. Tokyo Story (1953) – Yasujirō Ozu
15. Ikiru (1952) – Akira Kurosawa
16. Seven Samurai (1954) – Akira Kurosawa


17. Ugetsu (1953) – Kenji Mizoguchi
18. Sansho The Bailiff (1954) – Kenji Mizoguchi
19. High and Low (1963) – Akira Kurosawa
20. Big Deal On Madonna Street (1958) – Mario Monicelli
21. Rocco and His Brothers (1960) – Luchino Visconti
22. The 400 Blows (1959) – François Truffaut
23. Shoot the Piano Player (1960) – François Truffaut
24. Breathless (1960) – Jean-Luc Godard
25. Band of Outsiders (1964) – Jean-Luc Godard
26. Il Sorpasso (1962) – Dino Risi


27. L'avventura (1960) – Michelangelo Antonioni
28. Blow Up (1966) – Michelangelo Antonioni
29. Before the Revolution (1964) - Bernardo Bertolucci
30. Le boucher (1970) - Claude Chabrol
31. Weekend - (1967) Jean-Luc Godard
32. Death by Hanging (1968) - Nagisa Ôshima
33. The Merchant of Four Seasons (1971) - Rainer Werner Fassbinder
34. Ali: Fear Eats The Soul (1974) - Rainer Werner Fassbinder
35. The Marriage of Maria Braun (1979) - Rainer Werner Fassbinder
36. Kings of the Road (1976) – Wim Wenders
37. The American Friend (1970) – Wim Wenders
38. The Enigma of Kaspar Hauser (1974) –Werner Herzog
39. Aguirre, the Wrath of God (1972) –Werner Herzog

Bár én nem vagyok Oscar díjas rendező, megengedem magamnak, hogy pár címet azért kiemeljek a sokból. A Metropolis például mai szemmel nézve is nagyon izgalmas alkotás, pedig közel kilenc évtizede forgatták. De Sica itt szereplő két filmje (magyarul Biciklitolvajok illetve A sorompók lezárulnak) nagyon erős darab. Az előzés Dino Risitől szintén egyik kedvencem, de ott vannak még a remek japán filmek is, valamint Fassbinder és Herzog...

Fellini mellett hiányolhatjuk a szovjet filmművészet képviselőit, Ejzensteint, Tarkovszkijt, de annyi házi feladat minden filmrajongónak juthat, hogy kiegészítse a listát a saját kedvenceivel. No meg ráadásként a legjobb amerikai alkotásokkal, mert az elmúlt évszázadban ott is született rengeteg remekmű...

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés





Kockázatok és ellenjavallatok

elche@freemail.hu

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés