Ma 60 éve hunyt el Lugosi Béla magyar származású színész, aki a tengerentúlon csinált nagy karriert rémfilmekben.

színész

1882-ben született Lugoson, itthon is kapott kisebb szerepeket filmekben, de 1919-ben elhagyta az országot. Kis német kitérő után matrózként kelt át az Atlanti-óceán, hogy Amerikában próbáljon meg érvényesülni. 1927-ben a Broadway-en színpadra állított Drakulában alakította először a vámpírt, majd 1931-ben filmen is. 

színész

Magyar akcentusa miatt elsősorban rémfilmekben osztottak rá kelet-európai gonosztevő szerepeket. Ebből a skatulyából nem is nagyon tudott kitörni, így forrt egybe örökre a neve a vámpírokkal.

színész

Idősebb korában egyre kevesebb lehetőség jutott neki filmekben, inkább csak olcsó produkcióban ijesztgette a közönséget. Végül Ed Wood, a mára szintén legendás rendező, akinek csapnivaló alkotásai kultstátuszba kerültek, kínálta meg pár szereppel. Feltűnt a hírhedten rossz Plan 9 from Outer Space című filmben is az akkor már idős, nagybeteg Lugosi Béla. 

A színész 1956. augusztus 16-án hunyt el. A mai vámpíros tinifilmek rajongói el sem tudják képzelni, hogy régen mennyire más volt ez a műfaj: az egykori filmekben a vámpírok még a Bram Stoker-féle gonosz, lelketlen vérszívók voltak, nem az Alkonyat érzelgős széplelkeit kell magunk elég képzelni. Utóbbiakba Lugosi Béla szuggesztív tekintetével talán már be sem férne...

színész

színész

színész