Az örökifjú Tom Cruise

1962. július 3-án, kereken 53 éve született Tom Cruise, számtalan hollywoodi kasszasiker sztárja.

Már 1981-ben komoly szerepet kapott a Takarodó című drámában (két, akkor még nem túl ismert fiatal színész társaságában: Sean Penn és Timothy Hutton voltak társai a lázadó kadétok élén). 1983-ban jött a Kockázatos üzlet, aminek legendás táncjelenete klasszikus lett: Cruise alsógatyában és zokniban ugrál a szülői felügyelet nélküli házban.

Az 1985-ös Top Gun már igazi szupersztárrá avatta a még mindig igen fiatal színészt. És ennek kapcsán már elő lehet rántani az örökifjúságot: nézzük meg, a vele együtt szereplők közül hogy néz ki ma Kelly McGillis, Val Kilmer vagy Anthony Edwards, és tegyük mellé Tom Cruise jelenlegi fotóit. És azt hiszem, a nála öt évvel fiatalabb egykori feleség, Nicole Kidman arcán is jobban meglátszanak az elszaladt évek. Ugyan ő sem lett fiatalabb, férfiasan ráncosodik, de még mindig felfedezhető mosolyában egykori kölyökképű arca. Cruise egyébként is igyekszik jó formában maradni, máig szereti maga csinálni a veszélyes jeleneteket a forgatásokon.

Cruise karrierjében nem nagyon látni töréseket, a Mission Impossible sorozat például már lassan két évtizede(!) fut, hiszen az első epizódot 1996-ban mutatták be. A híres nők a magánéletben persze jönnek-mennek, no meg a pletykák vonzalmakról, a szcientológiáról és így tovább. Ez bizony a sztársággal jár. De a végeredmény mégiscsak az, hogy a mozipénztáraknál csörög a kassza, filmjei sok pénzt hoznak. Amíg ez így marad, igazán nincs miről beszélni...

0 Tovább

Gusztáv, Mézgáék, Hófehér

Pár napja lett 81 esztendős Nepp József, a magyar rajzfilm aranykorának egyik meghatározó alakja.

Mert az kétségtelen, volt olyan időszak, amikor nagyon erős tévésorozatok, nagyjátékfilmek készültek különböző animációs technikákkal. Akár világszínvonalúnak is nevezhetjük őket; de oly mindegy, a Macskafogót vagy a Mézga család kalandjait külföldön mennyire tartják jónak, mi itt nagyon szerettük, szeretjük őket.

A nosztalgiázáson túl lehetne okoskodni azon, mitől volt jó akkor, ami jó volt. De a válasz igazán nem bonyolult: profik dolgoztak a rajzfilmeken, és volt pénz arra, hogy alkossanak. Slussz. A filmkészítésben is akkor születtek adott műfajban jó darabok sorban, amikor jó szakemberek kezében volt a karmesteri pálca. El kell ismerni azt, amikor valaki a filmipar ipari, tehát szakmai részében is jó, nem egyszerűen csak művészkedik. Egy projektet tető alá hozni az első ötlettől a forgatókönyvön át a kész filmig jó nagy meló, aminek komoly aprómunka része is van. Ha valaki ahhoz nem ért, bukás az egész.

Nepp József rajzfilmesként többször bizonyította sokoldalúságát. A Gusztáv-sorozat rövid, fanyar hangulatú darabjai mellett ott volt a Mézga-sorozat, aminek forgatókönyvírója volt Romhányi Józseffel és persze rendezte is az epizódokat. Forgatókönyvíróként olyan legendás filmekben dolgozott, mint a Szaffi, vagy a Macskafogó. Első saját egész estés filmje pedig a remek Hófehér volt, amit írt és rendezett is.

Azt hiszem, ezt nyugodtan nevezhetjük szép életműnek. Isten éltesse a mestert! És a múltidézés mellett lehet helye egy kis bizakodásnak is: talán a jövőben is látunk még jó magyar rajzfilmeket fiatal, tehetséges alkotóktól, amikor évek múlva ugyanúgy klasszikusként emlékszünk.

0 Tovább

Egy nagy rendező videoklipje

A dán Laid Back zenekar pár világslágerrel tette le a névjegyét a nyolcvanas években. Az 1983-as Sunshine Reggae-t nyaranta gyakrán játsszák még manapság is a rádiók, míg az 1989-es Bakerman fiatalkorom egyik legnagyobb hatású dala volt. A különleges hangzású zene, a furcsa szöveg roppant egyedi és fülbemászó volt, bármikor fel tudom idézni. És a klipre is sokan emlékeznek, amiben a zenekar tagja ejtőernyővel ugranak ki egy gépből, és úgy "muzsikálnak".

Bevallom, akkoriban nem is nagyon figyeltem a klip végén a stáblistára, de ha figyeltem volna is, akkor se nagyon mondott volna semmit a fiatal dán rendező neve: Lars von Trier. Csak később, az Európa megnézése után tartottam számon, és a kilencvenes évektől a nagyvilágban is ismert, elismert alkotó vált belőle, Hullámtörés, Táncos a sötétben, Dogville, A nimfomániás- legendás, díjazott filmek.

Ehhez képest érdekes újranézni a Laid Back videoklipjét. Bár von Trier koncepciója a zuhanásban felvett "koncerttel" kétségkívül hatásos, de lássuk be, ez mégiscsak a zenéről szól: ha a Bakerman nem lett volna annyira jó, a klipet is jobban elfelejtjük. Így viszont visszaemlékezhetünk a szabadon eső szaxofonosra, a rózsaszín cicaruhában ugró vokálosokra és így tovább. 

Nem a dán rendező volt az első, aki klipekkel kezdett, de másoknál jobban számon tartom, honnan is indultak- én legalábbis így vagyok ezzel, amiben közrejátszott tudatlanságom. A mostanában fura viselkedéséről is ismert von Trier esetében viszont valahogy olyan nehéz volt elképzelni, valamikor ő is könnyűzenében utazott, bőrdzsekis fiatal vagány volt...

0 Tovább

Mindenki imádja Angelinát

Ma tölti be a negyvenet Angelina Jolie, napjaink egyik legfelkapottabb színésznője, aki újabban rendezői babérokra is tör.

Mit is kellene elmondani róla? Hogy a színészlegenda, Jon Voight lánya? Hpgy tinédzserként már videoklipekben szerepelt? Hogy Oscar-díjas? Netán azt, hogy Lara Croftként a számítógépes játék megszállotainak szívébe is belopta magát? Vagy azt, hogy Brad Pitt a férje és közösen hat gyereket nevelnek?

Nem hiszem, hogy túl sokat kell róla áradozni. Ő egyszerűen csak Angelina és kész. 

0 Tovább

85 éves Clint Eastwood

Az amerikai színész-rendező 1930. május 31-én született. Clint Eastwood sikeresen vált a westernek és krimik macsó főszereplőit alakító jóképű színészből a kritikusok által is elismert, sokszorosan díjazott rendezővé, ami azért még Hollywoodban sem jön össze túl sokaknak.

Az egyetemet otthagyta, ezután belépett a seregbe. Egyszer egy Douglas bombázó fedélzetén utazott, amikor a repülőgép a tengerbe zuhant- ő és a pilóta öt kilométeren át úszott, hogy partot érjen, ez sokat elárul arról, hogy fizikálisan milyen jó formában volt. A megjelenése miatt figyeltek fel rá a filmesek, de a színészet iránt korábban nem érdeklődő Eastwood messze állt attól, hogy kamerák elé álljon. Évek teltek el, amíg sok tanulás és aprócska szerepek után elnyerje a Rawhide nevű westernsorozat főszerepét. Ez sikert és ismertséget hozott neki- no meg egy skatulyát, mint jóképű és jólelkű cowboy.

Ebből látott kitörési lehetőséget egy spagettiwesternben szerepet vállalva. Az Egy maréknyi dollárért ma már kultfilm, de akkor még csak Európában csinált belőle sztárt, az Egyesült Államokban csak évekkel később mutatták be, a trilógia másik két filmjével együtt. A tengerentúli kritika fanyalgott Sergio Leone alkotásai kapcsán, de ma már csak a remek westerneket tartjuk számon, az egykori véleményeket nem.

A rendezéssel igen korán kacérkodni kezdő Eastwood a hetvenes évektől kapott lehetőséget arra, hogy ne csak a kamera előtt dolgozzon. Színészként emlékezetes alakítást nyújtott a Piszkos Harry-filmek címszereplőjeként, rendezőként viszont csak jóval később kapott elismerést. A Charlie Parker életéről készült filmért Golden Globe-bal jutalmazták, az első Oscart pedig az 1993-as Megbocsáthatatlanért kapta. 

A Millió dolláros bébi, a Titokzatos Folyó, a Levelek Iwo Jimáról, majd 2004-ben Amerikai mesterlövész mind Oscarra jelölt filmek voltak, az első el is nyerte a szobrot. Az 1995-ös szív hÍdjai című romantikus filmmel bizonyította, nem csak akciódús mozit tud sikerre vinni színészként és rendezőként, és azóta is sokszor keres új utakat.

A nyolcvanas éveit taposó Eastwood megkerülhetetlen figurájává vált a nemzetközi filmvilágnak- ki hitte volna ezt az egykori pisztolyhősről. 

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés