Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Út a pokolba

A tiencsini robbanásra hivatkozva csalt ki segítő szándékú emberektől pénzt egy kínai fiatal.

A híroldalak tele voltak a döbbenetes erejű robbanás felvételeivel, ami 56 ember életét követelte. Ahogy az már lenni szokott, a történet bejárta az internetet, és az egész világ értesült a történtekről. Sokan sajnálkoztak, és bizonyára sokan keresték annak a lehetőségét, hogy segíthessenek a rászorultaknak.

Ezt használta ki egy fiatal nő, aki magát középiskolásnak kiadva megosztott egy megható történetet: azt mesélte, hogy szülei is életüket vesztették a robbanásban, és édesapja halálos ágya mellett tett ígéretet, hogy keményen fog tanulni- csak most természetesen támasz nélkül maradt.

A mesét rövid idő alatt ezrek osztották meg, és persze megindult az adakozás is. Pár órán belül gyanússá kezdetté válni az egész, ugyanis egy helyi híresség jelentős adománnyal szállt volna be a kampányba, de nem tudta elérni az "áldozatot", a túlságosan gyanakvó kommenteket is pillanatok alatt eltüntette az állítólagos diák.

Végül a kínai weboldal törölte felhasználói fiókját, és volt akiknek sikerült kideríteni, hogy a robbanástól igen messze, az ország másik felében regisztrált emberről van szó. A rendőrség gyorsan kiderítette, hogy egy Jang nevű nő a csaló, akinek természetesen a szülei mind a ketten élnek. Úgy becslik, 15 ezer dollárnyi pénz jöhetett neki össze, ami szép summa- de a kínai törvények szerint ez már akkora összegnek számít hogy jó eséllyel éveket fog börtönben tölteni.

És mi tanulhatunk valamit az esetből? Naivak és becsaphatóak vagyunk, bármilyen hülyeséget meg tudunk osztani a neten, és alig valaminek járunk utána. Nem számít, hogy álnéven írt, háttér és bizonyíték nélküli állítások összessége az egész, tele logikai hibákkal, már megosztották mások is, tehát nyilván igaz. Így járhatnak körbe fals hírek a közösségi oldalakon pillanatok alatt.

Ami pedig a legszebb: mi ezt így szeretjük. Az egyik becsapott pénzküldő elmondta, mennyire csalódott, hiszen ő csak segíteni szeretett volna, még meg is könnyezte a megindító történetet. Aztán hozzátette: ha megint hasonlóba fut bele, mégis inkább újra hinni fog a megosztott történetnek...

0 Tovább

Botrányos bordó mászóka

Missouriban börtönnel fenyegetnek egy családanyát, amiért a gyerek játékát "nem megfelelő" színűre festette.

Marla Stout valószínűleg nem gondolta két évvel ezelőtt, amikor kislányainak a saját kertjébe felállított néhány mászókát, hogy micsoda bajt zúdít a saját fejére. Gondosan elrendezték a játékokat, és az egész bordós-lilás színre festették le. Ám a lakóközösség tagjait tömörítő, szigorú szervezet (már a neve is nagyon komoly, Raintree Lake Neighborhood Homeowner's Association) felszólította arra, hogy válasszon más színt.

A probléma ugyanis az, hogy gondosan szabályozzák még azt is, milyen szín elfogadható egy kerti építmény esetén. Az anyuka arra hivatkozik, hogy nincs pontos színkód meghatározva, csak annyi, az egész harmonizáljon a környezettel és a környékbeli épületekkel. És ő úgy gondolta, a választott árnyalat az őszi falevelek színét idézi majd.

Ezt a gyenge magyarázkodást a lakóközösség nem fogadta el, ezért jogi útra terelték az ügyet. Felszólító leveleket írtak, bírságot szabtak ki, ami ellen sikeresen fellebbezett a Stout család. De a sztorinak természetesen még nincs vége, a lakóközösség már börtönnel fenyegetőzik, és azt mondják, a drága pereskedés helyett jobban tennék, ha átfestenék a mászókát.

Az anyuka ezek után nyilván nem adja fel. A szabadság hazájában nehogy már ne lehessen színes játék a kertben! Több aláírást is begyűjtött közvetlen szomszédaitól, akik azt nyilatkozták, őket aztán nem zavarja ez a szín, ám a lakóközösséget ez nem érdekelte. Így aztán a család ügyvédet fogadott, állnak a bírósági eljárás elé. Újabb fontos ügyben kell tehát döntést hoznia egy állami tisztségviselőnek. 

Mi pedig elgondolkodhatunk rajta, tényleg török átok-e a rossz szomszédság, és hogy értelmes dolog-e ilyen ügyekben elmenni a végsőkig. Mindenesetre a jelek szerint egyik fél sem a kompromisszumkészségéről híres.

0 Tovább

Száz év fürdőruhadivatja

Ha már divat kerül szóba: trendi manapság rövidke videókban felvillantani különböző korok szépségideáljait, hajviseleteit, öltözeteit.

Ugyan a műfajból adódóan ez csak egy felületes áttekintés, mégsem tartom olyan rossz ötletnek. Egyrészt bőven akadnak, akiknek még ez a két perc is bővíti az ismereteit, másrészt a jól megcsinált darabok még viszonylag szórakoztatóak is. Végül pedig elmondható, még azok is találhatnak benne érdekeset, elgondolkodtatót vagy vitára ingerlőt, akik többet tudnak adott témáról.

Az alábbi két videó nem egyazon csapat munkáját dicséri, de egymás mellé tettem őket, mert a fürdőruhadivatról szól mind a kettő. Csak épp az egyik a hölgyek, a másik pedig az urak viseletének változását mutatja be a múlt század elejétől. Konklúzió: nem egyértelmű az, hogy mindig csak egyre kisebb felületet takaró cuccok felé megyünk, néha visszafordul a folyamat. Ja, meg viselje mindenki azt, amit csak szeretne, van választék bőven...

0 Tovább

Charlize, Charlize!

Ma ünnepli negyvenedik születésnapját napjaink egyik legkedveltebb színésznője, Charlize Theron.

A legfontosabb információkat valószínűleg mindenki tudja: Dél-Afrikában született, alkoholista, erőszakos apját a szeme előtt lőtte le önvédelemből édesanyja. Fiatalon táncosnak készült, később jött a modellkarrier, majd Hollywood. 

Eleinte inkább csak afféle csinos "díszlet" volt a vásznon, ám aztán felfigyeltek tehetségére is. 2003-ban Oscarral jutalmazták A rém című filmben nyújtott alakításáért, amiben meglehetősen elcsúfítva játszik egy sorozatgyilkost.

Akciófilmekben is felbukkant, mostanában kopaszra nyírva láthattuk az új Mad Max filmben. Ő képes bármilyen frizurával, bármilyen ruhában lenyűgöző lenni, sokunk nagy örömére. Kíváncsi vagyok, milyen szerepekkel találják majd meg a jövőben a sokoldalú, izgalmas Charlize-t.

0 Tovább

MCA és a Beastie Boys emlékére

Ma lenne 51 esztendős Adam Yauch, azaz művésznevén MCA, a Beastie Boys alapító tagja.

Zenei karrierje a nyolcvanas évek elején kezdődött. Az ős-Beastie Boysból néhány tagcsere után alakult ki a sztárrá vált hip hop zenekar. MCA, Mike D és Adam Yauch több tízmillió lemezt adtak el fennállásuk ideje alatt, beiktatták őket a hírességek csarnokába is.

Adam Yauch több klipjüket rendezte Nathaniel Hornblower álnéven. Gyakorló buddhista volt, kampányokat szervezett annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet Tibet helyzetére.

2009-ben diagnosztizálták a szervezetét megtámadó rosszindulatú daganatot. 2012-ben, hosszú küzdelem után hunyt el, társai pedig 2014-ben mondták ki, hogy MCA nélkül nem látják értelmét a Beastie Boys néven való zenélésnek.

Kétségtelenül nélküle már nem lenne ugyanaz a zenekar. Szerencsére még itt vannak a régi dalok, amik közül pár kedvencemet beszúrom: én így állítok emléket Adam Yauchnak.

1 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés





Kockázatok és ellenjavallatok

elche@freemail.hu

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés