Missouriban börtönnel fenyegetnek egy családanyát, amiért a gyerek játékát "nem megfelelő" színűre festette.

Marla Stout valószínűleg nem gondolta két évvel ezelőtt, amikor kislányainak a saját kertjébe felállított néhány mászókát, hogy micsoda bajt zúdít a saját fejére. Gondosan elrendezték a játékokat, és az egész bordós-lilás színre festették le. Ám a lakóközösség tagjait tömörítő, szigorú szervezet (már a neve is nagyon komoly, Raintree Lake Neighborhood Homeowner's Association) felszólította arra, hogy válasszon más színt.

A probléma ugyanis az, hogy gondosan szabályozzák még azt is, milyen szín elfogadható egy kerti építmény esetén. Az anyuka arra hivatkozik, hogy nincs pontos színkód meghatározva, csak annyi, az egész harmonizáljon a környezettel és a környékbeli épületekkel. És ő úgy gondolta, a választott árnyalat az őszi falevelek színét idézi majd.

Ezt a gyenge magyarázkodást a lakóközösség nem fogadta el, ezért jogi útra terelték az ügyet. Felszólító leveleket írtak, bírságot szabtak ki, ami ellen sikeresen fellebbezett a Stout család. De a sztorinak természetesen még nincs vége, a lakóközösség már börtönnel fenyegetőzik, és azt mondják, a drága pereskedés helyett jobban tennék, ha átfestenék a mászókát.

Az anyuka ezek után nyilván nem adja fel. A szabadság hazájában nehogy már ne lehessen színes játék a kertben! Több aláírást is begyűjtött közvetlen szomszédaitól, akik azt nyilatkozták, őket aztán nem zavarja ez a szín, ám a lakóközösséget ez nem érdekelte. Így aztán a család ügyvédet fogadott, állnak a bírósági eljárás elé. Újabb fontos ügyben kell tehát döntést hoznia egy állami tisztségviselőnek. 

Mi pedig elgondolkodhatunk rajta, tényleg török átok-e a rossz szomszédság, és hogy értelmes dolog-e ilyen ügyekben elmenni a végsőkig. Mindenesetre a jelek szerint egyik fél sem a kompromisszumkészségéről híres.