A tiencsini robbanásra hivatkozva csalt ki segítő szándékú emberektől pénzt egy kínai fiatal.

A híroldalak tele voltak a döbbenetes erejű robbanás felvételeivel, ami 56 ember életét követelte. Ahogy az már lenni szokott, a történet bejárta az internetet, és az egész világ értesült a történtekről. Sokan sajnálkoztak, és bizonyára sokan keresték annak a lehetőségét, hogy segíthessenek a rászorultaknak.

Ezt használta ki egy fiatal nő, aki magát középiskolásnak kiadva megosztott egy megható történetet: azt mesélte, hogy szülei is életüket vesztették a robbanásban, és édesapja halálos ágya mellett tett ígéretet, hogy keményen fog tanulni- csak most természetesen támasz nélkül maradt.

A mesét rövid idő alatt ezrek osztották meg, és persze megindult az adakozás is. Pár órán belül gyanússá kezdetté válni az egész, ugyanis egy helyi híresség jelentős adománnyal szállt volna be a kampányba, de nem tudta elérni az "áldozatot", a túlságosan gyanakvó kommenteket is pillanatok alatt eltüntette az állítólagos diák.

Végül a kínai weboldal törölte felhasználói fiókját, és volt akiknek sikerült kideríteni, hogy a robbanástól igen messze, az ország másik felében regisztrált emberről van szó. A rendőrség gyorsan kiderítette, hogy egy Jang nevű nő a csaló, akinek természetesen a szülei mind a ketten élnek. Úgy becslik, 15 ezer dollárnyi pénz jöhetett neki össze, ami szép summa- de a kínai törvények szerint ez már akkora összegnek számít hogy jó eséllyel éveket fog börtönben tölteni.

És mi tanulhatunk valamit az esetből? Naivak és becsaphatóak vagyunk, bármilyen hülyeséget meg tudunk osztani a neten, és alig valaminek járunk utána. Nem számít, hogy álnéven írt, háttér és bizonyíték nélküli állítások összessége az egész, tele logikai hibákkal, már megosztották mások is, tehát nyilván igaz. Így járhatnak körbe fals hírek a közösségi oldalakon pillanatok alatt.

Ami pedig a legszebb: mi ezt így szeretjük. Az egyik becsapott pénzküldő elmondta, mennyire csalódott, hiszen ő csak segíteni szeretett volna, még meg is könnyezte a megindító történetet. Aztán hozzátette: ha megint hasonlóba fut bele, mégis inkább újra hinni fog a megosztott történetnek...