Charlize, Charlize!

Ma ünnepli negyvenedik születésnapját napjaink egyik legkedveltebb színésznője, Charlize Theron.

A legfontosabb információkat valószínűleg mindenki tudja: Dél-Afrikában született, alkoholista, erőszakos apját a szeme előtt lőtte le önvédelemből édesanyja. Fiatalon táncosnak készült, később jött a modellkarrier, majd Hollywood. 

Eleinte inkább csak afféle csinos "díszlet" volt a vásznon, ám aztán felfigyeltek tehetségére is. 2003-ban Oscarral jutalmazták A rém című filmben nyújtott alakításáért, amiben meglehetősen elcsúfítva játszik egy sorozatgyilkost.

Akciófilmekben is felbukkant, mostanában kopaszra nyírva láthattuk az új Mad Max filmben. Ő képes bármilyen frizurával, bármilyen ruhában lenyűgöző lenni, sokunk nagy örömére. Kíváncsi vagyok, milyen szerepekkel találják majd meg a jövőben a sokoldalú, izgalmas Charlize-t.

0 Tovább

Párhuzamos életrajzok

Két, szépségéről ismert színésznő is született 1938. július 20-án: Natalie Wood és Diana Rigg.

Előbbi Kaliforniában született, Natalia Nikolaevna Zakharenko néven anyakönyvezték- nem meglepő módon szülei orosz emigránsok voltak. Négy évesen már kamera elé állt, 16 évesen James Dean partnere volt a Haragban a világban című filmben. A ragyogó szépségű Natalie Wood egyike volt Hollywood legigézőbb színésznőinek, háromszor jelölték Oscar-díjra.

Fiatalon, 1981 novemberében hunyt el: vitorlázni indult férje, Robert Wagner társaságában, aztán eltűnt a hajóról, és holtan találták. Halálának körülményei homályosak voltak, de végül balesetként zárták le az ügyet. Húga, Lana Wood is színésznő lett, Bond-lány volt az egyik legismertebb szerepe.

A másik ezen a napon született szépség, Diana Rigg angol, és ő szintén azzal büszkélkedhet, hogy fiatalon Bond-film női főszerepében tündökölhetett. Előtte angol sorozatokban bukkant fel, a retróműsorok rajongói az Avengers című sorozatban találkozhatnak vele, ahol ő volt Emma Peel.

Visszatérve a 007-es ügynökkel közös kalandjára, Diana Rigg több szempontból a különleges lányok közé tartozik. Egyrészt őt James Bond a filmben feleségül is vette, másrészt az egyetlen George Lazenby főszereplésével készült filmben játszott, harmadrészt pedig kifejezetten kedvelt Bond lánynak számít az elegáns megjelenésű, sejtelmes mosolyú Diana Rigg.

Akik ezeket a több évtizeddel ezelőtti szerepeket nem tartják számon, azok is ismerhetik őt: napjaink egyik legnagyobb tévés sikerében, a Trónok harcában is jutott neki szerep. Az ő korában persze már nem a lenge ruhás csábítók között számítanak rá, Olenna Tyrell karaktere jutott neki.

0 Tovább

A szépséges Gina

Ijesztő belegondolni, hogy a mai fiatal generációba tartozók jelentős részének valószínűleg semmit nem mond Gina Lollobrigida neve. Pedig a ma 88. születésnapját ünneplő olasz színésznő óriási sztár volt annak idején, és ha egykori fotóit megnézzük, meg is érthetjük, miért.

Kétségtelen, a komoly karrierhez azért kevés egy csinos pofi, és Gina komoly alakításokkal bizonyította, többre hivatott a filmvásznon. Nem csak olasz filmekben szerepelt, a tengerentúlon is letette névjegyét. Kár, hogy manapság retrócsatornákon lehet elcsípni ezeket a filmeket, de remélem, azért sokan akadnak, akik hozzám hasonlóan szívesen nézik ezeket. Kár lenne, hogy a mozi klasszikusai, az ebben szereplő egykori sztárok feledésbe merülnének...

0 Tovább

A kegyetlen idő

Yasmine Bleeth június 14-én már a 47. születésnapját ünnepelheti, ám a színésznő nagyon megváltozott az utóbbi években. Egykor a Baywatch egyik csinos vízimentő-lánya volt, míg mai képein nem könnyű megismerni.

Egy szépsége miatt számon tartott színésznő esetében ez a változás igazi tragédia. Aki valóban jó alakításai miatt lesz ismert, idősebb korában kaphat még izgalmas, fontos szerepeket, de aki csak egy csinos pofi, formás fenék a vásznon, azt könnyen elfelejtik a producerek.

Van, aki sikeresen küzd az idő múlásával, míg másoknak ez nem jön össze. A jelek szerint Yasmine Bleeth utóbbiak közé tartozik. Attól még élhetne teljes életet, de leginkább botrányairól hallottunk egy időben.

És van egy dolog, ami igazán szomorú. Akiket a szakma nem tart számon, csak a külsejük miatt emlegetik őket, azokkal kapcsolatban kizárólag az a téma merül fel , hogy milyen jól vagy éppenséggel milyen rosszul tartják magukat. És emiatt pont ugyanott kötnek ki: a bulvárlapokban...

Először a csinos színésznő legjobb képei jelennek meg mindenfele, címlapokon, férfimagazinokban pózolva láthatjuk, aztán amikor jönnek a balhék, a kábítószer, a rehab, megjelennek ugyanazokban a bulvárlapokban az illúzióromboló rendőrségi fotók is. Ebben a szférában nincs kegyelem...

0 Tovább

Mindenki imádja Angelinát

Ma tölti be a negyvenet Angelina Jolie, napjaink egyik legfelkapottabb színésznője, aki újabban rendezői babérokra is tör.

Mit is kellene elmondani róla? Hogy a színészlegenda, Jon Voight lánya? Hpgy tinédzserként már videoklipekben szerepelt? Hogy Oscar-díjas? Netán azt, hogy Lara Croftként a számítógépes játék megszállotainak szívébe is belopta magát? Vagy azt, hogy Brad Pitt a férje és közösen hat gyereket nevelnek?

Nem hiszem, hogy túl sokat kell róla áradozni. Ő egyszerűen csak Angelina és kész. 

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés