Sophia Loren 80

80 éves lett az olasz színésznő, aki igazi legenda a filmvilágban. Mint oly sok mozisztárra, rá is szépségversenyen figyeltek fel, de az évek során bizonyította, rendkívüli, karakteres alakításokra képes színésznő.

A karrierje kezdetén nyilván csinos fiatal lányokat alakított, de a későbbiekben izgalmas szerepeket vállalt a legjobb rendezők filmjeiben. Olyan partnerek oldalán tűnt fel, mint Clark Gable, Marcello Mastroianni, Paul Newman, Marlon Brando, Gregory Peck, Oscar-jelöléseket nyert el, de hát a kötelező tudnivalókat mindenki megtalálja az interneten... Sőt, rengeteg képet is, de ettől függetlenül én is készítettem egy kis válogatást, egyszerűen a Sophia Loren iránti tiszteletből.

0 Tovább

Egy bájos ötvenes

Mary-Louise Parker tegnap ünnepelhette a félszázadik születésnapját. Mit mondjak? Szerencsés gének, plasztikai műtét vagy bármi ok áll a háttérben, azért még mindig sokat megőrzött fiatalkori bájából. Így aztán könnyű rácsodálkozni, hogy immár ő is betöltötte az ötvenet.

Persze tegyük hozzá, nem róla szól ez a történet, hanem rólunk, akik elgondolkodhatunk rajta, fiatalkori kedvenceikkel együtt mi magunk is korosabbak lettünk...

0 Tovább

Sandra Bullock 50

Kereken fél évszázada született sokak nagy kedvence, Sandra Bullock? Nehéz elhinni, mert a róla készült képek jelentős részéről alig eldönthető, hogy idén készültek vagy 15 éve...

0 Tovább

Színészretró: Theresa Russell

A napokban a televíziót kapcsolgatva egy régebbi filmet láttam, amiben feltűnt Theresa Russell. Annak idején kedvenc színésznőim közé tartozott, mostanában viszont nem nagyon hallottam róla, rá is kerestem, mi újság vele.

Bár szerepel filmekben, túlzás lenne élvonalbeli sztárnak nevezni. Voltak nagyon jó évei, sőt, a filmes karrierje eleve ígéretes indult, hiszen 1976-ban, alig 19 évesen szerepet kapott Elia Kazan Az utolsó filmcézár című alkotásában- abban a filmben felbukkant Robert de Niro, Jack Nicholson, Tony Curtis is, tehát igazi sztárok közé csöppent. A legjobb filmjei a nyolcvanas években születtek, nekem a személyes kedvencem A fekete özvegy, ahol remek párost alkottak Debra Wingerrel. Szívesen vállalt szerepet független filmekben is, hatszor dolgozott egykori férjével, Nicolas Roeg rendezővel ilyen alkotásokban.

Talán többre is vihette volna, hogy mikor, hol ment a fősodortól eltérő irányba a karrierje, ezt maximum ő tudhatja. Egyébként Theresa Russell egy karakteres megjelenésű szépség, aki ráadásul nem fiatal korában nézett ki a legjobban, hanem egy kicsit később. Elegáns megjelenésű, erős női karakterek szerepében tudott a leginkább lubickolni, érdemes odafigyelni rá, ha felbukkan egy filmben.

0 Tovább

Korhatáros filmek

A minap láttam egy fotót, és bevallom, nem ismertem meg a rajta látható színésznőt, pedig még kedvelem is.

Talán így kicsit ismerősebb lehet:

Igen, ő Renée Zellweger, akin éppen úgy meglátszanak az évek, mint bármelyik emberen. Tragédia nincs, az idő telik, csak éppen egy színésznő számára ez bizony gyakran nehezen kezelhető probléma.

A baj ugyanis az, hogy Hollywood nem igazán kínál lehetőséget egy bizonyos kor fölött számukra, főleg, ha annak idején elsősorban vonzó fiatal nőket alakíthatott a színésznő. Szomorú látni, ahogy az üde szépségek egy idő után a legkétségbesettebben próbálnak szépészeti beavatkozásokkal, plasztikai műtétekkel fiatalosnak maradni, de bármennyit költenek erre, a folyamat megállíthatatlan. Nicole Kidman például már ebben a stádiumban van, Renée Zellweger viszont túl is csúszott rajta. Pár éve sorozatban jelentek meg róla a nem túl előnyös fotók, aztán filmekben nem is szerepelt- most visszatért, és annyi idősnek néz ki, amennyi.

Amivel egyébként az égegyadta világon semmi gond nincs- szerintem. A filmiparban viszont a mérce kegyetlenebb, a hozzá hasonló színésznők számára mintha lenne egy korhatár, ami felett nincs rájuk szükség. Nem nagyon van átmenet a bájos naiva szerepekből az érettebb nők felé, pedig élnek negyvennél idősebb hölgyek is a világon, néha még filmekben is látni belőlük, de ők jellemzően csak mellékszereplők, és az őket alakító színésznők jelentős része se volt soha sztárstátuszban.

Akad kivétel nyilván, de olyan azért több, akiről bizonyos életkor után lemond az álomgyár. Eltűnnek a nagyközönség elől, ilyen például Meg Ryan, aki annak idején romantikus komédiák tucatjaiban szerepelhetett, most viszont az átlagnéző nem is nagyon találkozik vele. Ez egy nagyon kegyetlen szakma, és belekényszerít sok színészt abba, hogy teljesen tönkretegye magát a műtétekkel. A furcsán eltorzult arcú egykori szépségek közül nyilván sokan vannak, akik lemondanának a plasztikáról, de reflektorfényben akarnak maradni, tehát bevállalják. Ám a végeredmény csak ideig-óráig tudja elkendőzni az évek múlását, általában oda jutnak el, hogy önmaguk különös, ijesztő karikatúrái lesznek.

Renée Zellweger talán pont azért tűnt el hosszú időre, hogy ne az átműtött arccal azonosítsák, inkább lássák egy negyvenes nőnek, aki nem mellesleg tehetséges színész. Igen, most már senki nem osztaná rá az eredeti Bridget Jones-filmek főszerepét- de ahogy a színésznő, úgy Bridget is öregszik, legalábbis szerzője jó pár év elteltével folytatta a történetét. Néha úgy érzem, nem csak a filmekben szereplők számára van korhatár, hanem a nézőket illetően is- nem az alsó, hanem a felső korhatárra gondolok, a robbantgatós popcornmozik ugyanis szerintem az én korosztályomat már nem különösebben tudják lekötni.

Szóval minket ugyanúgy leír Hollywood, mint a velünk egyidős színésznőket. A színészeknél kicsit más a helyzet, nekik belefér egy őszes halánték, de nem lennék meglepve, ha egyszer ezen a téren is lenne változás. Kár lenne; már Latabár Kálmán is megénekelte, nem csak a húszéveseké a világ.

És tényleg nem, mi is itt vagyunk még páran...

0 Tovább

Előszó

"Végre megmozdult egy kicsit a kultúrmunka is. Abban biztosan egyetértünk, hogy ez nagyon helyes. Persze, hogy nagyon helyes! Már érezni lehet a jó hatását a termelésben is, márpedig ez a fontos, ugye. Persze, hogy ez a fontos! Nem baj az, ha van egy kis vita körülötte, hadd legyen. Van egy kis harc is, hadd legyen. Az nem árt." (Dalolva szép az élet, 1950)

Google hirdetés

Google hirdetés

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Hirdetés