Fél évszázada készült a Flight of the Phoenix című amerikai kalandfilm, amit manapság kultfilmként is emlegetnek. A főszereplők (James Stewart, Richard Attenborough, Hardy Krüger, Ernest Borgnine) egy olyan csapat tagjai, akiknek repülőgépe lezuhan a sivatagban, és túlélőként csak egyetlen kiút van a menekülésre: ha a gép még használható darabjaiból építenek egy új, működőképes, egy utat kibíró repülőt.

A stáb pedig a hitelesség kedvéért valóban épített is egy olyan repülőképesnek nyilvánított szerkezetet, amivel életszerű felvételeket lehet készíteni. A Tallmantz céget kérték fel a kivitelezésre, aminek nagy rutinja volt a légi kaszkadőrfelvételek területén. Ők egy tervezővel együttműködve álmodták meg a különös gépet, amit a forgatás alkalmával maga a cég egyik vezetője, a rutinos kaszkadőrpilóta, Paul Mantz vezetett. Ám az összetákolt szerkezet sajnos darabokra szakadt az egyik próbafelvétel során, és a kamerák rögzítették a tragédiát, amiben a pilóta életét vesztette.

A filmet nem hagyták veszni, egy átalakított géppel elkészült minden szükséges felvétel, de a baleset értelemszerűen beárnyékolta a stáb hangulatát. A Phoenix a mozikban sem teljesített túl jól, de manapság a filmkedvelők egy része a korszak jobban sikerült alkotásai között tartja számon.

Ezek után nem meglepő módon 2004-ben remake is készült belőle, Dennis Quaid főszereplésével. A film nem lett túl sikeres a mozikban, a kritika sem kedvelte túlságosan, és még a stábnak sem volt túl nagy szerencséje. Noha ezúttal nem volt hulladékokból összedrótozott repülőgép, helyette számítógépes grafikát használtak, így sem úszták meg a komoly baleseteket a forgatás során. Nem elég, hogy a film alig hozott pénzt, még az egyik súlyosan megsérült operatőrnek is dollármilliókat fizettek kártérítésként. Azt hiszem, ez a Főnix többé már tényleg nem fog felszállni...