Az ember kicsit meghökkenve szembesül vele, hogy a remek színész szeptember 2-án már 51 éves lesz. Repül az idő!

Keanu Reeves 1964-ben született Bejrútban, Libanonban. Különleges hangzású keresztneve a hawaii őslakosok nyelvén azt jelenti, "hűvös szellő a hegyek felett". Ezek után nyilván nem meglepő információ, hogy portugál, brit és kínai felmenői is voltak...

A középiskolában két dolog érdekelte elsősorban: a színészet és a jégkorong. Kapusként kiérdemelte "A fal" becenevet, de híressé nem a pályán lett, hanem Hollywoodban. A nyolcvanas évek közepétől tűnt fel filmekben, amelyekben fiatalos komédia mellett mindenféle műfajú alkotás volt. Megjelenése okán inkább intellektuális típusnak számított, aztán az 1994-es Féktelenül után akciófilmekben is gyakran számításba vették. 

Ha azt nézzük, melyik szerepe vált ikonikussá, egyértelműen Neo a válasz: a Mátrix három része kétségkívül meghatározta egy korszak egész felfogását, még ha az utolsó filmet érték is kritikák. A mai fiatalok talán nem is értenék meg azt a hisztériát, ami az első rész bemutatása után kitört. Azt kell mondanom, Keanu Reeves a tökéletes választás volt a főszerepre, kellett hozzá ő is, hogy azzá váljon a Mátrix, ami.

Mint sok más színész, ő is szívesen vállal szerepet a szuperprodukciók mellett független filmekben is. Az előbbiekben lekaszabol pár gonosz arcot, aztán utána jöhet valami nagybetűs Művészet. Az egy másik kérdés, hogy nem feltétlenül a kasszasikernek szánt filmek a rosszabbak, legalábbis a saját műfajukban.

Kétségtelen segítségére volt a karrierépítésben, hogy hosszú éveken át úgy tűnt, Keanu Reeves nem öregszik. Azért ötvenen túl már nyilván illúzió lenne azt hinni, most is hiteles lenne Tedként- de meglehetősen karakteres megjelenése máig megmaradt. Hogy mi lesz a folyatás? Talán újabb Mátrix és Féktelenül nem vár rá, de azt hiszem, meg fogják még találni erős szerepekkel. Legalábbis sokan ebben bízunk, akik mindmáig kedveljük az alakításait.