Nem a filmmel van bajom, a felhajtást unom. Nem kicsit, nagyon...

film reklám

Tudom, hogy teljesen tudatosan gerjesztik a hangulatot a Star Wars-sorozat új része körül. Tisztában vagyok vele, hogy most jó felüli erre a szekérre, nagyon okosakat lehet írni, amiben oldalakon át elemeznek egy fél perces előzetest, például. Vagy lehet más témákról okoskodni, mert miért ne- én is ezt teszem.

Csak most már jó lenne, ha végre a filmmel kapcsolatban lennének elemzések. Bár sok néző örömét el fogják rontani a fanyalgó/ujjongó kritikák, amiket ugyanúgy nem lehet majd elkerülni. Ez azért bosszant kicsit, mert én egyáltalán nem tervezem, hogy sorba álljak a jegyért. Azt sem tudom, moziba elmegyek-e. 

A jedi visszatérnél is rezgett kicsit a léc, de a Baljós árnyak óta marhára óvatos vagyok a lelkesedéssel. Az a film konkrétan ócska volt. Ha az embernek lettek is volna illúziói annak kapcsán, hogy Lucas tévedhetetlen-e, azok gyorsan szertefoszlottak a Jar Jarral súlyosbított epizód láttán. Én egy olyan filmkedvelő vagyok, akinek nem elég a ráragasztott sorozatcímke, én a filmeket azért szeretem, mert jók- ha jók. És igen, fiatalon én is nagyon szerettem az első trilógiát.

A nehezen elkerülhető cikkek és vélemények eleve előítéletessé tesznek majd az új filmmel, és még örülhetek, ha a címekben nem lesznek óriási spoilerek. Így a filmen esélyesen akkor sem fogok annyira jól szórakozni, ha egyszer majd megnézem. Nem baj, ez az én bajom, amiért nem szobrozok, hogy bejuthassak egy éjszakai vetítésre- túlélem.

De legalább a hetedik epizód lesz a téma. Reménykedem, nem lesz mindent elsöprő siker, hanem csak egy "átlagos" blockbuster, és nem fog mindenhonnan ömleni még több fellogózott termék. Elképzelésem nincs, hogy tényleg akkora Star Wars-mánia van-e itthon, hogy még pacalpörkölt-konzervből is duplája fogy ha rohamosztagossal díszítik, de bevallom, kicsit elkeserednék, ha emiatt vennének belőle többet.

film reklám

Akármi is van ugyanis a tejesdobozon meg a ropiszacskón, én nem szoktam ezeket megőrizni az utókornak. És szerintem más se. Az egész felhajtásnak ez a része elképesztően béna. Meglehetősen rossz képet festene a mi világunkról, ha Csubakkáék miatt fogynának jobban mindenféle tömegtermékek. Aztán az is lehet, naiv és buta vagyok, nem látok bele az üzletbe, ennyi. 

Azzal semmi bajom nincs, ha egy raklap pénzt keresnek a filmekkel, DVD-kiadásokkal, no meg a kézzelfoghatóbb dolgokkal: játékok, dísztárgyak, akármi. Ám hogy egy marketinges fantáziája addig terjed, hogy megvegye a jogot a figurák felhasználásához, mert ezzel szeretné időlegesen kiemelni totál átlagos termékét a többi között, szánalmas. Még akkor is az, ha eredményes, és ebből a véleményemből bizony nem engedek.

Amikor végre a film lesz a téma, és nem ezzel az előzetes felhajtással van mindenki elfoglalva, szép lassan eljön a lefutási ág, és előbb-utóbb eltűnnek a boltokból a Star Wars-chipsek. Vicces lesz majd akkortájt negyedáron megvenni az "exkluzív" termékeket. Vicces- és vészjósló! Mert azt jelzi, hogy múlik az idő, és hamarosan nekiállnak a nyolcadik epizódnak, ami hasonló mániát eredményez majd...