39 éve az Oscar-gálán az Annie Hall kapta a legjobb film díját a Csillagok háborúja helyett.

film

1978. április 3-án adták át az értékes szobrokat az előző év legjobb filmjeinek. A Csillagok háborúja igen sok technikai díjat és a legjobb filmzene díját is begyűjtötte, az Annie Hall-ért a főszereplő Diane Keatont és a forgatókönyvíró-rendező Woody Allent is díjazták.

Aztán jött a legjobb film díja. És nem is az a lényeg, most utólag ki mit gondol erről a két klasszikus alkotásról. Számomra az az elgondolkodtató, mennyire versenyeztethető egymással szemben két ilyen darab? A Csillagok háborúja mozikasszát robbantó akciódús sci-fi, amire egész franchise épült, és ma is mindenki odafigyel a sorozat újabb filmjeiről szóló hírekre. Az Annie Hall pedig egy nagyon finom humorú, nagyon intelligens kamaradarab.

Nagyszerű film ez mind a kettő, ha valaki egyiket vagy másikat nem látta, érdemes bepótolnia. Én is úgy tartom nagyra őket, hogy teljesem más miatt gondolom legendának az egyiket és a másikat. Mint sokmindeninek, Luke Skywalker története meghatározta gyerekkoromat, ebbe az univerzumba nőttem bele. Aztán nyilván a felnőttkor felé közeledve az Annie Hall volt rám nagyobb hatással, és ma is gyakrabban idézgetem, hogy "de kár, hogy nem megy minden ilyen flottul".

film

Egy Oscar-díj kiosztásakor még azért senki nem lehet biztos benne, melyik díjazott vagy hoppon maradt alkotásból lesz klasszikus. Az sem mindig fordul elő, hogy két olyan film is ott lesz a legjobb öt között, amire évtizedek múltán is sokan emlékeznek. Azért ha végignézzük az Oscar-nyertesek listáját, láthatjuk, a szavazók elég gyakran ki tudták szúrni, melyik film lesz maradandó. 

Milyen kár, hogy forgatás előtt ezt sokkal nehezebb megítélni! Vajon az Annie Hall és a Csillagok háborúja készítése előtt a producerek mennyire lehettek biztosak a dolgukban? No meg a rendezők? 

Óriási érzés lehet, amikor aztán visszaigazolja a készítők elképzelését a nézők és a kritika véleménye is- hát ezért lehet érdemes belevágni, végigküzdeni egy alkotási folyamatot. Irigylem azokat, akiknek a kitartása, tehetsége is megvan hozzá! S megérdemlik érte az Oscart, no meg a sikert, a pénzt, a nőket és a csillogást...