63 éves lett Sting, isten éltesse!

Hogy rohan az idő... A Gordon Matthew Sumner néven anyakönyvezett, Angliában született zenész (aki a színészkedésbe is belekóstolt) ma már a könnyűzene klasszikusa- rá aztán igazán illik ez a közhelyes kifejezés.

37(!) éve annak, hogy két zenésztársával (Andy Summers és Stewart Copeland) megalapította a The Police nevű bandát. Az új hullám egyik legfontosabb zenekarának számító együttes dalainak frissessége, lendületessége alig kopott meg az eltelt évtizedek alatt. Sting nem csak frontembere, de első számú dalszerzője is volt a Police-nak, szinte minden nagy slágert ő írt. És itt most illik is betenni egy-két videót, de tényleg annyi emlékezetes dala volt a zenekarnak, hogy szinte csak találomra választok a kedvenceimből.

A nyolcvanas évek második fele volt a legnagyobb sikerek időszaka Sting életében, amikor jöttek a szólólemezek: The Dream of the Blue Turtles (1985), Nothing Like the Sun (1987). Ismét csak bajban vagyok, ha válogatni kell a legjobb dalok közül, de szerencsére szinte bármelyik mellett döntött, nem nyúlhatok mellé...

A világsztár-státusznak vannak jó és rossz oldalai. Odafigyelnek az ember magánéletére, hívják mindenféle jótékonysági eseményre, kapja a kitüntéseket, jelenlétének súlya van, kapja a felkéréseket filmzenékre. Ám ezzel együtt belemerevedhet az élő klasszikus pózába, amikor új dalait a sztárság okán várják ugyan, de elkerülhetetlenül összevetik a régi slágerekkel. Van, aki ki tud kecmeregni ebből, elfogadja a kialakult helyzetet, és képes megújulva időnként letenni valami olyat az asztalra, amivel önmaga jogán is sikeres lehet. Stingnek is összejött ilyen dobás a későbbiekben...

De azt hiszem, a könnyűzene klasszikusa kifejezés az igazán pontos leírója a helyzetnek. Például mert idősebb korban jön rá sok, fiatalon a színpadon fejét rázó, ugráló rockzenész, hogy régi dalait feltétlenül meg kell mutatni klasszikus nagyzenekari kísérettel. Őszintén szólva ezektől ritkán vagyok elragadtatva, ám nyilván van, akinek olyan életmű jött össze az évek alatt, hogy az ilyen kísérletezés bőven belefér a munkásságába. Sting pedig elég jó dalszerző és előadó ahhoz, hogy akadjon olyan slágere, aminek nagyon jól áll ez a feldolgozás is.

Fogalmam nincs, hogy 63 esztendősen, ennyi siker után mi minden tudja inspirálni a mestert. Október végétől nézhető meg az általa írt musical, a The Last Ship a Broadway-en, tehát egyelőre még talál új kihívásokat a maga számára. De ha a jövőben csak otthon ücsörögne családi körben, már akkor sem változna az, ahogy zenerajongóként rá és életművére tekintünk.