A napokban sok helyről köszön vissza az az ötletes videó, ami "bemutatja" a különböző történelmi korszakok nőideáljait, mondhatni kaphatunk egy metszetet arról, mit tartottak szépnek a különböző kultúrákban.

Oké, induljunk onnan, hogy ez természetesen egy szép nagy blöff. Ez azt mutatja be, hogy a videó készítője szerint milyen szépségideál lehetett a legjellemzőbb adott helyen, adott korszakban, a valósághoz semmi köze. Két okból se. Egyrészt akkor is voltak mindenféle nők, alacsonyak és magasak, vékonyak és nőies formájúak, és volt aki így számított szépnek, más pedig úgy. Ráadásul nincs egy egységes "közízlés", csak egyéni ízlés létezik, és nyilván akkor is mindenkinek más tetszett. 

És menjünk tovább! Annyit mondani, hogy "ókori Egyiptom", kicsit keskeny. Miközben a mi korunkban normálisnak tartjuk, hogy 10-20 évente más nőtípust favorizálnak a divatmagazinok, aközben teljesen korrekt lenne az, hogy a rengeteg dinasztiát is felölelő több ezer éves birodalomat egyetlen nőtípusra szűkítjük? Letudjuk három percben az egész emberi kultúrát? Ugyan már. Ráadásul például az ókori Egyiptomban készült stilizált falfestmények és szobrok azért csak eléggé elnagyolt képet adhatnak az akkortájt élt nőkről...

A többi ideált is tegyük nyugodtan idézőjelbe. Például a modern korszakokból is könnyen egymás mellé tehetünk imádott színésznőket, akik teljesen más típust képviseltek. Audrey Hepburn és Sophia Loren között csak öt év van, ugyanúgy filmcsillagok voltak, de nem lenne könnyű kettejükre azt mondani, pont ugyanazt a típust képviselik. És ez nem is baj, szerencsére nincs egyenízlés.

Azt se feledjük el, sokszor az alkotónak vagy egy divatmagazin szerkesztőjének tökéletesen mindegy, a többségnek mi tetszik, a saját ízlésének megfelelően válogat. A mostanában divatos csontsovány modellek hiába vannak ott a kifutón, a hozzájuk képest termetesnek tűnő Jennifer Lopezről készült képek biztos több kattintást gyűjtenek.

Szóval ez a videó nem más, mint egy kis szórakoztató játék, amin lehet csámcsogni- de ne vegyük komolyan. A koncepció ügyes, felkelti az érdeklődést, én is belenéztem. Ám van valami, ami miatt mégiscsak érdemes pár szót szólni róla. A műfaj jellege miatt gyakorlatilag kizárólag a külsőre koncentrál, és arról nem kapunk képet, hogy sokan bizony nem csak ezért szeretnek bele egy nőbe. Ez a videó semmit nem ad abból, hogy mennyi fantasztikus dolgot köszönhetünk a hölgyeknek, aminek semmi köze nincs a mellbőséghez. Ezt időnként nem árt tudatosítani magunkban, miközben a szépségideálokat elemezgetjük...