Ismerős alkotás bukkant fel az osztrák-amerikai legenda mögött.

Mint arról sokan hallottak, Arnold Schwarzenegger, az egykori testépítőbajnok, filmsztár és kaliforniai kormányzó, szívproblémák miatt került kórházba. Amikor jobban lett, rajongói megnyugtatására feltöltött egy videót.

Egy barátom szúrta ki, hogy Arnold mögött ott van egy érdekes kisplasztika: Kiss István Tanácsköztársasági emlékművének kisplasztikai másolata. Nézzük csak meg jól:

És íme a kisplasztika maga:

(A fotó innen van.)

Az eredeti szobor hatalmas méretű, 1969-ben állították fel a Dózsa György úton, de amióta a Tanácsköztársaság már nem tartozik történelmünk jeles eseményei közé, természetesen nem ott van.

A múlt emléke, ezzel együtt is, mert kifejezetten karakteres alkotás- nem csoda, hogy jó szemű ismerősömnek feltűnt a jellegzetes testtartás.

(A szobor adatlapját is érdemes megnézni.)

És hogy még egy kicsit visszaugorjunk az időben, jegyezzük meg, a szobornak is volt előképe: Berény Róbert 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején született Fegyverbe! Fegyverbe! című plakája. A kor egyik leghíresebb alkotásáról van szó (ami mellesleg kiválóan mémesíthető lenne mindmáig...)

Hát, így jutottunk el Kun Béláéktól Schwarzeneggerig. Furcsa egy időutazás, s igazolja, érdemes értő módon figyelni arra, amit elénk sodor az internet- szép találat volt!