Putyin elnök látogatása miatt most a csapból az orosz témák folynak, de tőle függetlenül is az orosz vonal erősödése az egyik legmarkánsabb trend az internetes világban. Tele van minden az ott készült bakivideókkal, lenyűgöző képekkel, úgy általában jó hívószó az, hogy "Russia". De megjegyzem, néhány összeállításban már láttam gyanús felvételeket, amik esetleg nem is ott készültek, de elég viccesek, tehát fel lehet dúsítani velük a bakiparádékat. Végülis ki tudja ezt megállapítani elsőre egy pár másodperces snittből?

A jelenségnek nyilván van egyszerű statisztikai oka is. A legtöbb fotó és felvétel ott készül, ahol a legtöbb ember él és ahol a legnagyobb az ország. Ha az ember ilyen szempontból elemez, gyorsan kiderülhet, hogy a legtöbb netes viccvideó az Egyesült Államokban született, hiszen már ezer éve hozzáférhető náluk az olcsó amatőr kamera. Nem csoda, hogy ott indultak az első ilyen videókra alapozó műsorok, még messze a YouTube korszak előtt. Mint ahogy az is tény, egy annyi természeti szépséget vagy szélsőséges helyet felvonultató ország, mint Oroszország, számtalan lenyűgöző fotótémát kínál. Legyen az a befagyott Bajkál, Kamcsatka vulkánjai vagy a szép Szentpétervár, bőven van mit megörökíteni szerte mindenfelé.

Már maga az ország mérete is olyan szélsőségeket produkál, hogy az igazi témát jelenthet. A fagyos Szibériában élők mindennapjai, a zsúfolt Moszkva vagy a sivatagos vidékeken élők nehéz sorsa egyaránt érdekes lehet egy külső szemlélő számára. Óriási eltérések vannak a gazdag városiak és elmaradott falvakban élők között, egyik helyen luxus, másik helyen szinte járhatatlan utak vannak. Ez a kontraszt pedig önmagában is elgondolkodtató.

Fontos az is, hogy az autókban általános belső kamera miatt van annyi felvétel az orosz utakon történt balesetekről. Sőt, még egy meteor lezuhanását is sok ilyen autókamera felvette, ami ismét csak azt jelzi, hogy a nagy számok törvénye igaz.

Nyilván ennyi emberből sok a gátlástalan, erőszakos, magamutogató vagy szimplán csak hülye, és az oroszok egyrészt szemrebbenés nélkül videóznak, másrészt szintén fenntartások nélkül csinálnak magukból bolondot a kamera előtt. Végül pedig különösebb erkölcsi aggályok nélkül teszik fel ezeket a felvételeket az internetre.

A nyakamat teszem rá, ha valaki direkt a konfliktusos helyekre menne el videózni Kanadában vagy akár Magyarországon, itt is gyorsan összejönne egy-egy ütős összeállítás. Azt is tudjuk, hogy az alkoholizálás komoly probléma Oroszországban, és amikor röhögünk egy részeg csetlés-botlásán, eszünkbe juthat az is, mennyire lenne ugyanígy vicces, amennyiben egy családtagunk inná magát le rendszeresen. Szerintem akadna pár kocsma Magyarországon is, ahol hasonlóan remek felvételeket lehetne készíteni a "kulturáltan szórakozó" törzsközönségről.

Az tény, Oroszországban sok a kemény hely, ahol minden váratlan előfordulhat, és ezek a körülmények sokakból azt váltják ki, hogy italhoz nyúlnak, indulatosak, vagy nem törődnek a következményekkel. Belemennek mocsárba a terepjáróval, aztán nézik, ahogy elsüllyed a kocsi- de még mielőtt ezen kacagnánk, felidézhetjük, nálunk is volt észlény, akinek az autója alatt beszakadt a Balaton jege. A hülyeség igazán nemzetközi dolog.

Ráadásul az oroszokat egyelőre nem nagyon érdekli a személyiségi jogok védelme, vagy legalábbis egy részük legyint az ilyen buta túlszabályozásra. Csak éppen az a helyzet, hogy mi sem vagyunk sokkal jobbak, akik lelkesen nézzük a vicces összeállításokat, mert nekünk sem jut eszünkbe, hogy az érintettek beleegyezésével készült és közzétett felvételeket látunk-e. Ilyen szempontból egy picit mind oroszok vagyunk... 

És ahogy náluk, úgy itt is vannak bolondok és perverzek, efelől senkinek ne legyen kétsége. Kezeljük a helyén ezeket a képeket és videókat, és adjunk neki hálát, hogy minket nem örökít meg senki szégyenteljes vagy értelmezhetetlen pillanatainkban, vagy ha meg is teszi, nem tárja bénázásunkat a nagyvilág elé. Talán az oroszok jobbak öniróniában, azért nincsenek rendszeres balhék a felvételek internetre kerüléséből? Vagy megintcsak a nagy számok törvénye: túl sokan vannak, és nem mindenki szerez róla tudomást, hogy rajta röhög a fél világ? 

Költői kérdések. Az viszont nem kérdés számomra, hogy az orosz átlagember nagyjából olyan, mint a magyar vagy az amerikai: próbál a lehetőségeihez képest normálisan, jól élni. Hogy aztán a minket körülvevő adottságokat a szélessávú internet, a nagyképernyős tévé meg a rengeteg webáruház jelenti, vagy pedig az, hogy bekukkant a kertbe egy kószáló medve, helyfüggő...