Ismerd meg a hangszert, amiből a rémfilmek vérfagyasztó aláfestő zenéjét csalják elő!

Valljuk be, tízből kilenc horror hangulatához nagyon kell a borzongató zene, a különleges hanghatás. Van egy tipikus, éles, ijesztő hang, ami már-már elcsépelt, mégis a hideg futkos tőle az ember hátán. Hallgass csak bele, ugye hogy ismerős?

A hangszert, amit a videón mesterfokon szólaltat meg az úriember, waterphone-nak hívják, és a hatvanas évek végén találta fel Richard Waters. Ahogy a nevéből is sejthető, a waterphone-ban van egy kis víz, ami mozog benne, így változik folyamatosan a kiadott hang magassága. 

A hangszer nem csak vonóval szólaltatható meg, ütőhangszerként is használható, és fontos, hogy mozgatja a zenész, mert így mozog a víz is benne. Ha ütővel alkalmazzák, akkor a hatás inkább misztikus, űrzenei, olyan scifi filmekben hallhattuk már a waterphone-t, mint a Star Trek.

Hallottam már waterphone-nal előadott kortárs zenét, de azért ez a hang akkor sem a szívem csücske, ha épp nem a frászt akarják velem ráhozni. Mindenesetre ami nagyon érdekes volt számomra, amikor a szintén elég extrém thereminen játszó muzsikus ad elő duettet egy waterphone-ossal. Persze biztos van, akinek az a kikapcsolódás, ha ilyet hallgathat...