Óvatlanul fényképező turista rongált meg egy szobrot egy múzeumban.

Lisszabonban a Nemzeti Múzeumban fotózgatott műalkotásokat egy látogató, és ahogy jobb szöget keresve hátrált, nem vette észre, hogy túl közel került egy 18. századi alkotáshoz. A brazil turista le is döntötte a szobrot, ami darabokra is tört.

A múzeum igazgatója elmondta, hasonló eset nem fordult még elő, amióta ő ott dolgozik. Igazán meglepő nincs a történetben, mert tudjuk jól, a manapság mindenre, mindenkor és mindenhol lövő kamerás turisták sajnos ön- és közveszélyesek lehetnek. Nem mondom, hogy én még soha nem lelkesültem volna be, de ha ilyen történetet olvasok, azért megmarad bennem, hogy vannak helyzetek amikor érdemes visszafogni magam.

Amatőrként ugyanis hiába lőjük a képeket sorban, a nagy részüket mi magunk is elfelejtjük, a több tízezer középszerű nyaralós fotó között lesznek valahol a számítógépünkön. Ha soha nem születnének meg ezek a képek, nem hogy a világ nem vesztene sokat, de mi magunk sem. Sztori csak akkor lesz belőle, ha egy értékes alkotás esik áldozatul fotómániánknak- de erre a kétes hírnévre senki nem vágyik. Vélhetően sikerül ezt a szobrot helyreállítani, de nem biztos, hogy minden alkotás megússza a bénázásainkat. Vagy akár mi magunk se...