Két 1938-as felvétel, és felmerül a kérdés: ugyan mi a különbség Hitler és Sztálin tömegrendezvényei között?

Szóval érdekes látni ám, ezeknek a diktátoroknak mennyire fontos volt az az erődemonstráció, amit egy május elsejei felvonulás jelentett. Persze szó nem volt spontán hangulatról, a szovjetek és a nácik is szépen megkoreografáltak mindent. Transzparensek, zászlók, katonák és lelkesen tapsoló tömeg- ám a harmincas évek végén járunk, amikor már mind a két ország a háborúra készült, és javában zajlottak a politikai tisztogatások is.

Az emberek mit láttak ebből? Valószínűleg nem sokat. Jelentős részük nyilván még élvezte is ezeket a felvonulásokat. Tényleg úgy érezheti az ember, valami nagy és fontos dolog része. Szükség van rá és együtt a többiekkel sokat érhet el. Ha tudták volna, hogy másfél év múlva kitör a világháború és az annyi szenvedést hoz, akkor is éltetik ezeket a diktátorokat?

A kérdés költői, hiszen emlékszünk azokra a képekre, ahol a katonákat lelkesen ünneplik, és olyan feliratokat mutatnak, hogy "Éljen a háború!" Az elején sose gondol bele senki, mi lesz ennek a vége. Tényleg semmiből sem tanulunk... Hiába szeretnék abban hinni, hogy okosabbak vagyunk, nyitottabb szemmel járunk, de azért manapság is vannak jelei az elvakultságnak. Remélem, azért nem jutunk el újra idáig.