Egy brit nőre 4000 dolláros bírságot szabtak ki Indonéziában, aki ezért megütötte a határőrt.

Sokan utaznak afféle spirituális feltöltődésre Balira, főleg tehetős nyugati turisták. Sokak szerint "Az istenek szigete" könnyen rabul ejt mindenkit, de hogy pont így, arra valószínűleg kevesen számítanak. 

A középkorú brit nő tulajdonképpen tipikus turista lehetett, de úgy fest, nem találta meg tökéletesen lelki békéjét az ott töltött hónapok alatt- és egy kissé figyelmetlen is volt. Ugyanis csak ingyenes turistavízumot váltott januárban, ami 30 napi tartózkodást tesz lehetővé. Ő viszont nyáron utazott volna haza, és amikor a hivatalnok látta, vízuma lejárt, közölte vele, hogy minden plusz napért 25 dollár, azaz összesen 4000 dollár bírságot róttak ki rá. Amikor az üvöltöző nő nem tudta kivenni a kezéből az útlevelét, dühében pofon is vágta. 

Most pedig a helyi fogda vendégszeretét élvező nő elgondolkodhat rajta, mit is rontott el. Egyrészt ugye alapszabály, a helyi törvények nem ismerete nem mentesít semmi alól. Másrészt elég drága lecke volt, hogy a nyugati arrogancia nem igazán működik egy "harmadik világba" tartozó országban sem. Attól, hogy nem gazdagok, még vannak törvényeik és van önbecsülésük. (Apró pikantéria, hogy a brit nő pakisztáni származású...)

Úgy általánosságban pedig elgondolkodtató, hogy miközben sokan számon kérik, az ide érkező bevándorlók miért nem tartják tiszteletben a törvényt, miért gondolja azt egy pénzes nyugati, hogy rá ez viszonosan nem vonatkozik, távoli országokban járva? Miért hiszi azt bárki, hogy neki törvényszegőként joga van üvöltözni, sőt, megütni egy munkáját végző hivatalnokot, aki csak a törvényeket tartja be? Jó lenne felfogni, hogy amit elvárunk az egyik irányba, azt nekünk is tiszteletben kell tartanunk visszafelé...