Egy művész a nyilvános megszégyenítést hívta eszközül a holocaust emlékműből viccet csinálók ellen.

Nyilván olvastál már te is a "spirituális utazásról" születő nyálas blogbejegyzéseket. A más kultúrák megismerését, tiszteletét hirdető elveket azért szemmel láthatóan nem követi mindenki, sokak számára egy holocaust-emlékmű ugyanolyan jó poénkodásra, vidám szelfizésre, mint bármelyik másik hely a világon.

Az izraeli Shahak Shapira a berlini holocaust-emlékműnél készített, nyilvános helyre feltöltött képekből válogatva készítette el a Yolocaust honlapot, ahol azt mutatja be, ő hogy látja a saját szemszögéből ezeket a képeket- milyen lenne, ha a holocaust valódi pillanatképei elé képzeljük őket.

Azt nem tudom, jó módszer-e ez a fajta nyilvános megszégyenítés, nyilván vitáznak is róla. Ám azt meg kell jegyezni, nem másokat fotóz le titokban hülyéskedés közben, hanem bárki által látható képeket használ fel. Az, hogy valakit nem érint meg egy emlékmű, megesik, de hogy ezt még dokumentálja is, kissé valóban visszatetsző. Nem kell odamenni; vagy ha hidegen hagy, nem kell reklámozni. 

És jegyezzük meg csendben, az izraeli művész erre a témára érzékeny, de a világ sok más pontján előfordul, hogy a helyiek számára szent helyeket nem tartják tiszteletben. Illetlen öltözékben, hangoskodva járnak-kelnek a turisták, viccesre veszik a figurát, szelfiznek. 

Az alapvetően jó dolog, hogy nyitottak vagyunk a nagyvilágra, érdekel, máshol hogy élnek, miben hisznek, mire büszkék és milyen tragikus eseményekre emlékeznek az emberek. A holocaust-emlékműves képsorozat azért nagyon hatásos, mert igazán kirívó példa, ráadásuk mind tudjuk, miről szól ez az építmény. 

Szóval bárhol járunk, bármit látunk, először mindig igyekezzünk tájékozódni, másnak mit jelent egy hely. S ha tudjuk, akkor pedig próbáljuk megérteni, felfogni azt, tiszteletben tartva mások érzéseit. Nem mondom hogy könnyű- de ha viccre vesszük, ne csodálkozzunk, ha a képeinket így látjuk viszont.

A legdurvább persze arra gondolni, hogy mi van, ha az emberek egy része a valóságban is elkészítené ezeket a szelfiket, és fel is töltenék azokat, hogy mindenki lássa?...