Egy stúdió kiszivárogtatott levelei közül az egyik olyan sztoriról szól, amin jól el lehet csámcsogni, hiszen a negatív főhős egy igazi híresség: Ben Affleck. A sok hollywoodi sikerfilm főszereplőjeként ismert színész Batman gúnyájába bújik hamarosan, de mellette rendezőként is letette a névjegyét. Ehhez képes kellemetlen, hogy családjának fekete bárányát el akarta titkolni a nyilvánosság előtt.

A hírességek családfájának kutatásával foglalkozó műsorok az utóbbi években lettek divatosak. Néhány epizódot én is láttam, és be kell valljam, voltak egészen érdekes sztorik bennük. Kim Cattrall családjának múltjában vájkálva kiderült, hogy nagyapja, aki nyom nélkül eltűnt, valójában csak maga mögött hagyta korábbi feleségét és gyermekeit, és Ausztráliában alapított új családot. Így derült ki, hogy unokatestvérei élnek a távoli kontinensen. Kate Humble brit műsorvezető esetében arra derítettek fényt, hogy mind a két nagyapja repülős volt a második világháború idején, és komoly tettek fűződtek a nevükhöz.

Szóval mint ahogy mindenki esetében, a hírességek családjaiban is voltak pozitív és negatív figurák egyaránt. Ben Affleck esetében az borította ki a színészt, hogy egyik felmenője rabszolgatartó volt. És ő minden követ megmozgatott azért, hogy ezt a részt vágják ki az elkészült műsorból, koncentráljanak a többi felmenőre. Mondani sem kell, elég nagy sztár ahhoz, hogy ezt a kérését végül el is fogadták. Most viszont kipattant az ügy, magyarázkodik a csatorna és természetesen Affleck is bocsánatot kért, miközben a cikis rokonról mindenki hallhat ennek köszönhetően. Jobb lett volna elfogadni a tényeket...

Mert ezek tények, megváltoztathatatlan dolgok. Semmilyen ráhatásunk nincs a múltra, elődeink élete, az ő cselekedeteik már megtörténtek, akármennyire kellemetlenek esetleg. Ám pont ezért nem sok közünk van hozzá, és nem tartozunk érte felelősséggel se. Vannak elképzeléseim a családom sorsáról pár évtizedre visszamenőleg, a korábbi generációkról viszont alig tudok. Ha voltak is köztük zűrős életű, zavaros hátterű emberek, én egyik miatt sem szégyenkezek. És attól senki sem lesz hős, mert a nagyszülő úrhajós volt vagy egy Nobel-díjas tudós.

Az ember személyiségét formálja a környezet, amiben felnő. Még a ritkán látott vagy csak hallomásból ismert rokonok is hatással lehetnek a gyerekekre, ha valamiért megragad róluk egy történet, egy epizód. Szóval van valamiféle egymásra épülés. Olyan értelemben meg pláne hat ránk a családunk múltja, hogy a vagyont szerző emberek utódainak könnyebb élet jut általában, mint a szegény famíliák gyerekeinek. Meglehet, az Affleck-család életében is szerepet játszott a rabszolgatartó ük-ükapa pénze.

De ettől még a ma élő színésznek akkor kellene szégyenkeznie, ha ő maga akarna rabszolgát tartani. Vagy pedig akkor kerül kellemetlen helyzetbe, ha legszívesebben eltüntetné őt a családfáról. Most már tényleg ciki lett a felmenő, de nem azért, amit tett, hanem azért, amit a leszármazottja csinált. 

A múlttal való őszinte szembenézés fontos lenne, és éppen ezért jó ez a fajta műsor, ezért kutatják sokan szerte a világon a családfájukat. A kellemetlen tények eltitkolása viszont éppenséggel a jelenünkről mond el sokat, amiben minden celeb valamiféle képet akar sugározni magáról. PR-ügynökségek dolgoznak a jó imázson, Afflecket is kimossák majd az ügyből, nyilatkozik pár helyen, adakozik az afroamerikaiakat képviselő civil szervezeteknek, aztán elfelejtjük a sztorit, mint ahogy minden más ilyen balhé is elül 1-2 nap alatt.

Ettől még a tanulságokat levonhatjuk a magunk számára is: tartogasson bármit a múlt, az nem a mi életünk és a mi felelősségünk, hanem valaki másé. Nekünk csak az a dolgunk, hogy bátran nézzünk szembe vele, akármit is tartogat, és tisztességes módon alakítsunk ki róla véleményt.